
منفی بافی یکی از رفتار های شایع در میان افراد سالمند به حساب می آید ما در این مبحث میخواهیم دلیل افکار منفی در سالمندان را توضیح دهیم و راه کار های کنارآمدن با این تفکرات را در آنها شناسایی نماییم و میخواهیم بدانیم این رفتار رایج از ابتدا در میان فرد سالمند وجود داشته و یا به مرور زمان و با عارض شدن سالمندی این اتفاق برای او صورت گرفته است.
تعریفی از افکار منفی:
همه افراد در طول زندگی برایشان پیش آمده است که در بعضی از روز ها خیلی سرحال نیستید و دائما در حال غر زدن به دیگران می باشید و نمیتوانید با دیگران بگو بخند داشته باشید و لحظات خود را به شادی بگذرانید سرحال بودن و خوشحالی هر یک از افراد رابطه تنگاتنگی با آنچه در ذهن ما میگذرد یعنی اگر افکار منفی به سراغ ما بیاید میتواند خوشحالی و بشاشیت را از ما دور کند پس افکار منفی میتواند زندگی افراد را مخدوش نماید.
بعضی از افراد سالمند به صورت همیشگی نسبت به همه چیز شکایت دارند و منفی بافی میکنند این افراد غر زدن و شکایت کردن را یک راه ارتباط گرفتن با سایر افراد می دانند در واقع افراد سالمند از این مسئله بی اطلاع هستند که این گونه رفتار آنها یعنی بدخلقی، دائم غر زدن و شکایت کردن از همه چیز چگونه باعث آزار و رنجش اطرافیان آنها میشود. افزایش سن.ناتوانی های جسمی.و آسیب های روانی باعث میشود رفتار های منفی سالمندان بیشتر شود
به همین دلیل لازم است پرستاری را که برای مراقبت از سالمند خود استخدام میکنید این مسئله رابداند که میخواهد از یک فرد سالمند منفی باف که دائما شکایت میکند و غرو لند دارد مراقبت کند و کارش بسیار سخت می باشد.
علت افکار منفی در سالمندان:
در مبحث بالا توضیح داده شد که بعضی از افراد سالمند به صورت همیشگی منفی باف و شاکی هستند اما در گاهی از موارد بروز افکار منفی در سالمندان و شاکی بودن آنها یک رفتار جدید است که در آنها شکل پیدا میکند به طور مثال اگر مادر شما یک فرد مهربان و خوش رفتار بوده است اما اکنون بد خلق شده و دائما عصبانی میشود این یک علامت هشدار دهنده است و باید در صدد رفع آن بر آیید این گونه رفتار ها که جدیدا برای سالمندان عارض میشود راحت از رفتار های همیشگی آنها قابل درمان است.
1)عفونت ادراری در سالمندان میتواند باعث کج خلقی و بد اخلاقی افراد سالمند شود:
عفونت ادراری نشانه هایی مانند سوزش ادرار و یا تکرر ادرار دارد که افراد سالمند از آن اطلاع دارند اما گاهی این عارضه علاوه بر نشانه های بروز باعث یک سری از رفتار های غیر عادی میشود و میتواند عصبانیت وگیجی سالمندان را تحریک نماید.
2)مصرف دارو ها روی روحیات و اخلاقیات سالمند تاثیر گذار هستند:
مصرف یک سری از دارو میتواند عوارض خاصی را برای سالمندان به وجود بیاورد و باعث تغییر در وضعیت روحی آنها شود دارو های فشار خون میتواند رفتار و شخصیت افراد سالمند را عوض کند و یا حتی داروهایی که همزمان باهم مصرف میشوند و تداخل دارویی ایجاد میکنند و میتوانند مشکلات جدی تری را برای آنها به وجود بیاورند.
3)وجود درد عامل افکار منفی در سالمندان می باشد:
دردهایی که برای افراد سالمند به وجود می آید زمینه ساز افکار منفی در سالمندان می باشد و رفتار های منفی مانند خصومت. عصبانیت و اضطراب را از خود بروز میدهند به همین دلیل اگر سالمند شما دائما در حال شکایت بود برای درمان او را نزد پزشک ببرید بعضی از افراد سالمند درد خود را پنهان میکنند و به زبان نمی آورند و این عامل باعث میشود از افراد خانواده گلایه کنند و دائما از آنها شاکی باشند و اطرافیان خود را مورد انتقاد قرار میدهند.
4)خستگی و بی حوصلگی میتواند یک عامل برای افکار منفی در سالمندان باشد:
افراد در سنین جوانی به دلیل مشغله ها و مسئولیت هایی که بر عهده آنهاست سعی میکنند خود را از افکار منفی دور نگه دارند اما زمانی که سن آنها بالا میرود و مسئولیت های آنها کاسته میشود و احساس بی حوصلگی مینمایند و دیگر یک حس هدفمند برای زندگی خود پیدا نمیکنند تصور میکنند که باید هر چیزی راکه به آن فکر میکنند را به زبان بیاورند و این گونه میشود که افکار منفی بر سالمندان عارض میشود این افراد به دلیل خستگی وبی حوصلگی روی افکار منفی متمرکز میشوند بنابر این لازم است با سالمند خود صحبت نمایند و او را سرگرم کنند تا بتوانند این افکار منفی را ازدور کنید و یک حس خوشایند در او به وجود بیاورید.
شیوه های نگه داری از سالمندان منفی باف:
- اولین روش برای کنترل و رفتار با افراد سالمند منفی باف که خانواده ها یا پرستار سالمند باید بدانید این است که از روش های غیر دارویی برای او استفاده شود یعنی شما میتوانید از افراد متخصص در این زمینه که راه ها و اوصول رفتاری با این افراد را آموزش دیده اند استفاده نمایید وبهترین روش را برای کنار آمدن و نگه داری از افراد سالمند منفی باف به کار ببرید اگر احساس میکنید توانایی برخورد با همچین موضوعی را ندارید و با رفتار های نادرست تاثیرات بدی را برای سالمند خود به وجود می آورید توصیه میشود از یک پرستار سالمند در منزل استفاده نمایید.
- دومین روش استفاده از داروهای تجویزی برای اصلاح رفتار های منفی در سالمندان می باشد همانطور که گفته شدزمانی که عوامل بروز افکار منفی در سالمند خود دیدید عواملی همچون عفونت.درد مزمن.و تداخلات دارویی که عامل اصلی منفی بافی در افراد سالمند هستند میتوانید با مراجعه به پزشک و برطرف کردن این عوامل افکار منفی را نیز از سالمندان خود دور نمایید تجویز یک سری از دارو ها میتواند تاثیرات بسیار مثبتی را در برطرف کردن افکار منفی در سالمندان ایجاد کند که استفاده از آنها با تجویز پزشک صورت میگیرد.
- سومین روش برای دور نگه داشتن سالمند ازافکار منفی و نگه داری ازآنها این است که حس تنهایی را در وجود آنها دور کنید ونگذارید احساس تنهایی بکنند سعی کنید زمان بیشتری از اوقات خود را در کنار سالمندتان بمانید و نیاز های او را به بهترین شکل برطرف نمایید.