
انگشت مکیدن در کودکان یکی از عادت های دوران کودکی ونوزادی است. که تقریبا از بدو تولد شروع به این کار میکنند. اکثر این نوزادان بعداز گذشت چند ماه از تولد با قرار گرفتن پستانک در دهان خود این عادت را از خود دور میکنند .
این کار میتواند به نوعی آرامش کودک باشد و یا در مواقعی که از پدرومادر خود دور میشوند از این روش به عنوان یک فعالیت دفاعی برای خود استفاده میکنند. اما این روش انگشت مکیدن کودکان وضعیت مناسبی برای آنها نمیباشد و باید این عادت را در کودک ترک دهید و بهتراست تا قبل از رسیدن به سن 4 سالگی این عادت را از او دور نمایید تا کودک درگیر مشکلاتی از قبیل دهان ودندان نشود.
دلایل مکیدن انگشت در کودکان چیست:
- وحشت کودک
- آشفتگی
- گرسنه شدن کودک
- احساس خستگی
- نیاز به خواب داشتن کودک
اگر انگشت مکیدن کودکان بعداز سن 5 سالگی همچنان ادامه داشته باشد این عادت میتواند به خاطر وجود یک مشکل واختلال که از نظر عاطفی برای او پیش آمده است باشد.
مشکلات ناشی از انگشت مکیدن در کودکان :
اگر عادت انگشت مکیدن کودکان بعد از سن 4 سالگی ادامه داشته باشد باعث بروز مشکلات دندانی برای او خواهد بود واین کار به علت شدت مکیدن باعث میشود دندان های فک جلویی کودک به سمت بیرون و بصورت نامتناسب دست پیدا کند و نیاز به ارتدنسی کردن برای دندان های او باشد. همچنین این کار میتواند در محبت کردن کودک خلل ایجاد نماید و باعث بیرون زدگی زبان هنگام صحبت کردن او شود و در ادای تلفظ بسیاری از حروف، با مشکل موا جهه شود .
راه کارهای مداوا کردن انگشت مکیدن در کودکان :
راهکارهای بسیاری در پیشگیری از انگشت مکیدن در کودکان وجود دارد که میتواند با به کار گیری آنها این عادت را متوقف نمایید. همچنین اگر از پرستار منزل برای مراقبت از کودک خود استفاده می کنید حتما از پرستار کودک بخواهید نکات زیر را مطالعه نماید و به آنها عمل کند .
- سعی کنید توجه کودک خود را از مکیدن انگشت دور کنید: شما باید در مواقعی که شروع به انجام این عادت میکند سعی کنید حواس او را به چیز دیگه ای معطوف کنید. کودک دراین مواقع میتواند چیزهای دیگری که در اطراف خود پیدا کند و از آن برای مکیدن خود استفاده کند.
- از دعوا کردن کودک بپرهیزید: برای ترک کردن این عادت از کودک خود هرگز او رادعوا نکنید زیرا این روش باعث سرخوردگی کودک میشود.
- در مورد این عادت کودک با او وارد گفتگو شوید: والدین موظف هستند راجع به این حرکت کودک که یک عادت نامناسب است و همینطور میتواند برای او مشکل ساز شود صحبت کنند واز این طریق باعث میشود که کودک بتواند ترک عادت کند. به طور مثال :
الف) میتوانند بگویند انگشت مکیدن شست میتواند ویروس و باکتری را به بدن منتقل کند.
ب) به او بگویند اگر این کار را تکرارکنید دوستانت تو را مسخره میکنند .
پ) به او بگویید دندان هایت بد فرم میشون ونمیتواند مثل بقیه دوستانت به خوبی صحبت کنی.
- اگر کودک شما در هنگام نگاه کردن به تلویزیون انگشت خودرا می مکد سعی کنید در این لحظه هراز گاهی بصورت 5 دقیقه تلویزیون را خاموش کند.
- تهیه یک کلیپ کوتاه در مورد انگشت مکیدن : با نشان دادن این کلیپ کودک بیشترراغب میشود که این عادت را ترک کند. گاهی باید کودک از کسی جز والدین خود حرف شنوی داشته باشند.
- چیزهای دیگری را به جای انگشت مکیدن انتخاب نمایید. شما میتوانید برای ترک دادن کودک از انگشت مکیدن خود از پستانک استفاده نمایند. پستانک میتواند در برابرانگشت آسیب های کمتری به کودک وارد کند. زیرا هم قابل شست شو میباشد و هم به دلیل نرم بودن آن آسیب و فشار کمتری به دندان ها وارد نمیکند .
- برای ترک عادت انگشت مکیدن کودکان برای او جایزه در نظر بگیرید. کودک را ترغیب کنید که اگر این عادت بد را ترک کند برای او یک جایزه تهیه می کنید. یک پاداش در برابر ترک عادت او میتواند برای شما بسیار موفقیت آمیز باشد..
- از یک روکش یا از یک رنگ بروی ناخن کودک استفاده کنید مثل لاک که طعم و مزه بدی دارد این کار میتواند از مکیدن انگشت کودک پیشگیری نماید و برای اینکه کودک به این طعم لاک عادت نکند بهتر است از یک نوع خاصی استفاده نشود.
- از پوشش های محافظتی برای روی انگشت کودک استفاده کنید این پوشش های پلاستیکی بسیار حساس هستند واکثر کودکان نمیتوانند از آن استفاده کند اگر تایم استفاده از آن به مدت چهارده روز برسد کودک به آن عادت خواهد کرد فقط این مشکل برای استفاده از پوشش های پلاستیکی وجود دارد که کودک نمیتواند به راحتی غذا بخورد و یا از وسایل بازی خود استفاده کند.
- شما میتوانید برای ترک عادت کودک او را با کارهایی مانند کتاب خواندن وموسیقی نواختن مشغول کنید.
- یکی دیگر از راه های مفید این است که دستان کودک خود را دست بگیرید با این کار کودک حس آرامش پیدا میکند و از مکیدن انگشت خود خودداری مینمایند.
- در موقع خوابیدن کودک سعی کنید دست های او را به گرفتن چیزی درگیرنمایید . یک وسیله مانند توپ یا اسباب بازی دیگری در دستان او مانع از مکیدن انگشت او میشود.
انگشت مکیدن و ارتباط آن با کمبود عاطفه ومحبت :
بعضی از متخصصان اذعان دارند که کودکانی در خانواده با اختلافات خانوادگی و ناهنجارهایی در آن مواجهه میشوند انگشت مکیدن آنها میتواند یک نوع واکنش بر اثر خلق وخوی او از ایجاد این واکنش ها واحساس خلاء عاطفی باشد این کودکان به دلیل کمبود محبت از سوی خانواده میتواند به این عادت بد روی بیاورند.