تماس
021-66582923

تاثیر خواب مادر بر جنین و مضرات کم خوابی

پرستار بیمار, پرستار کودک, پرستاری در منزل
بدون دیدگاه
خواب مادر و جنین - تاثیر خواب مادر بر جنین و مضرات کم خوابی

دوران حاملگی در عین به وجود آمدن یک حس دلپذیر در وجود مادر میتواند بسیار خسته کننده برای او باشد زیرا در این دوران اتفاقات و تغییراتی در بدن کادر پیش میآید که میتواند از نظر روحی و روانی او را تحت تاثیر قرار دهد یکی از مشکلاتی که در این دوران به وجود می آید اختلالات مربوط به خواب مادر میباشد در قسمت پایین تاثیر خواب مادر بر جنین را توضیح خواهیم داد.

اثرات بی خوابی مادر بر جنین:

بنابر تغییرات فیزیکی که در این دوران بر مادر متحمل میشود طی این 9 ماه و حتی چندین ماه بعد از متولد شدن نوزاد باعث میشود که مادر نتواند خواب درست وبه موقع را داشته باشد زیرا در هنگام شب بنابر دلایل متفاوتی از خواب بلند میشود و دوباره میخوابد و فرد باردار را دچار بدخوابی میکند واین موضوع یکی ازعوارض دوران بارداری محسوب میشود. اما این بدخوابی ها نمیتواند طوری باشد که بر جنین شما ضرر وارد کند.

عواملی که باعث میشود شما به راحتی نتوانید بخوابید وبا شنیدن کوچکترین صدا از خواب بپرید فقط روی خود شما تاثیر گذار است و نمیتواند بر روی خواب جنین تاثیر بگذارد دلیل این که بدخوابی مادر نمیتواند روی خواب جنین اثر بگذارد این است که عضلات دور شکم، کیسه آب و دیواره های رحم مانع از رسیدن صدا به جنین میشود. صدای ضربان قلب مادر باعث میشود که کودک صداهای کمتری را متوجه شود.

با توجه به اینکه بدخوابی مادر نمیتواند روی خواب جنین تاثیر زیادی بگذارد(چون جنین میتواند در زمانی که مادر بیدار است در شکم بخوابد) اما این کم خوابی میتواند توانایی و قدرت زن باردار را کاهش دهد وسبب شود روند زایمان در آنها طولانی تر از زنان بارداری است که خواب کافی را دارند.

تاثرات خواب زیاد مادر بر جنین:

در دوران بارداری چون هورمون های مادر دچار تغییراتی میشود به احتمال زیاد تنبلی وخستگی مفرط را در آنها ایجاد میکند و فرد باردار فقط تمایل به استراحت کردن دارد در زمان های گذشته تصور میشد که هرچه مادر بیشتر استراحت کند وخواب خوبی داشته باشد هیچ عوارضی روی جنین او ندارد و بلعکس رشد و نمو جنین بهتر صورت میگیرد اما امروزه خلاف این موضوع تصور میشود زیرا تاثیر خواب زیاد مادر برجنین اثرات خوبی را نخواهد داشت.

این اثرات منفی شامل:

  • خروپف کردن در خواب
  • ایجاد فشار خون
  • دیابت بارداری
  • مشکلاتی در اختلال رشد کودک

تاثیرخواب مادر بر جنین میتواند مشکلاتی مانند نارس بودن، کم شدن ضربان قلب نوزاد وسبک بودن وزن کودک را به دنبال داشته باشد.

آیا خواب دیدن مادر میتواند روی جنین تاثیر بگذارد؟

دیدن رویا وخواب مسئله ای است که از نظر علمی به اثبات رسیده است ومیتواند روی سیستم عصبی،عضلانی واستخوانی فرد تاثیر بگذارد یک فرد میتواند تمام مسائلی که در زمان بیداری به آنها فکر میکند را در خواب ببیند. یک مادر در زمان بارداری تمام نگرانی هایی که از زایمان دارد و دغدغه ذهنی او شده است را میتواند در خواب ببیند یا با کابوس مواجه شود. اما لازم است بدانید این خواب های وحشتناک نمیتواند آسیبی به جنین وارد کند اما تاثیرات آن بر روی مادر محتمل خواهد شد که جای نگرانی در آن وجود ندارد زیرا با زایمان این کابوس به پایان میرسد.

خستگی های ناشی از بارداری وخواب زیاد تا چه زمانی ادامه پیدا میکند؟

معمولا این خستگی های مداوم در سه ماه دوم بارداری در افراد اتفاق می افتد و در اواخر ماه هفتم به تدریج کاسته میشود علت بروز این خستگی ها در سه ماه دوم بالا رفتن وزن باردار، گرفتگی عضلات پا و دائما به دستشویی رفتن به دلیل فشاری که جنین بر مثانه وارد میکند میتواند باشد.

  • برای پیشگیری با این مسائل میتوانید برنامه های خود را تنظیم کنید به این صورت که اگر شاغل هستید ساعت فعالیت خود را کم تر کنید یا اگر کودکان دیگری دارید مراقبت از آنها را به فرد دیگری واگذار کنید تا شما بتوانید استراحت بیشتری داشته باشید .
  • مادر باردار برای رفع خستگی های ناشی از بارداری باید کیفیت خواب خود را بالا ببرد ودر موقع خوابیدن از بالش های بارداری استفاده کند تا بتواند راحت تر بخوابد.
  • مادر باردار میباید مصرف غذاهای بدون چربی را بالا ببرد مانند سیزیجات ومیوه ها
  • مادر باردار باید برای رفع خستگی و پیشگیری از یبوست آب زیادی را بنوشد کم آبی میتواند برای زن باردارخطرناک باشد.
  • ورزش کردن در دوران بارداری میتواد باعث شادی فرد باردار و رفع خستگی او شود.


نکته: اگرفرد باردار به دلیل خستگی های زیاد از انجام کارهای روزانه و فعالیت های خود ناتوان شود باید به پزشک مراجعه نماید.

خواب مادر در ماه های پایانی بارداری بر وزن نوزاد:

محققان به این نتیجه رسیده اند که خواب خوب وبا کیفیت در سه ماه آخر بارداری میتواند روی وزن جنین واضافه شدن وزن او تاثیر بگذارد اما بعد از تولد این وزن به احتمال زیاد کاهش پیدا میکند.

آسیب جنین در مواقع کم خوابی مادر:

به طور کلی کم خوابی خیلی نمیتواند روی کودک عوارضی به دنبال داشته باشد اما اگر فرد باردار در طی شب کم خواب یا بدخواب شود میتواند روی توانایی فرد باردار تاثیراتی بگذارد واحتمال دارد در طول روز به دلیل خستگی مفرط در موقع رانندگی دچار خواب آلودگی شود و یا بخاطر ناتوانی از کمبود خواب به زمین بخورد که این خطرات در موقع بروز میتواند روی کودک شما تاثیر بگذارد.

برای بهتر خوابیدن مادر در اوایل بارداری توصیه های زیر را عملی کنید:

  • وعده غذایی در شب را سبک میل نمایید.
  • قبل از خواب از نوشیدن مایعات کمتر مصرف کنید تا کمتر به دستشویی بروید و نور کمی در دستشویی قرار دهید تا باعث پریدگی خواب شما نشود.
  • اگر احساس سنگینی در سینه خود میکنید قبل از خوابیدن از لوسیون مخصوص استفاده کنید وبه پهلو بخوابید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

دو × 2 =

مشاوره ارائه دهنده خدمات پرستاری - تاثیر خواب مادر بر جنین و مضرات کم خوابی
فهرست