بیماری ها و اختلالات پوستی بسیاری وجود دارند که ممکن است موقتی یا دائمی باشند و گاهی نیز برخی از این بیماری ها با درد همراه هستند عوامل بسیاری نیز می تواند باعث بروز این بیماری ها شود که هم منشا ژنتیکی دارد و هم محیطی اما شایعترین آنها تبخال است در اینجا می خواهیم بدانیم تبخال چیست و علت و درمان آن را بررسی کنیم.
تبخال چیست؟
تبخال نوعی مشکل و بیماری پوستی است که منشاء بروز آن ویروسی به نام هرپس سیمپلکس میباشد . هر قسمت از بدن که توسط این ویروس آلوده شده باشد با ایجاد تاول و زخم نمایان میشود و با خارش و گاهی سوزش و درد همراه است میتوان گفت تمام بدن میتواند به این ویروس آلوده شود اما مستعدترین قسمتها لبها ، صورت و گونه ، باسن و ناحیه تناسلی ،مقعد و قرنیه چشم است و به همین دلیل می توان آنها را به چند نوع تقسیم کرد .
انواع تبخال ها چیست؟
نوع اول ، تبخال لب و صورت ، علت و راه درمان آن
در این نوع تاول در اطراف لب یا گونه ایجاد شده و اکثر مردم گاهاً به آن مبتلا می شوند . در واقع این نوع از بیماری تبخال توسط انتقال ویروس از طریق بوسیدن و یا استفاده از لیوان و برخی لوازم شخصی فرد آلوده ایجاد می شود و بعد از چند روز و با استفاده کردن از کرم ضد ویروس آسیکلوویر مشکل برطرف میشود اما در صورت ادامه دار شدن به مدت طولانی و یا گسترده شدن به نواحی دیگر ، حتماً باید به پزشک مراجعه کرد .
ویروس تبخال به صورت خاموش در بدن باقی می ماند و در صورت داشتن استرس ، تب شدید و قرار گرفتن در مقابل تابش آفتاب و در خانمها در مواقع پریودی میتواند دوباره بروز کند .
نوع دوم ، تبخال ناحیه تناسلی یا مقعد ،علت و راه درمان آن
در این نوع خاص در صورت تماس با فرد آلوده به ویروس ، در بدن شخص میتواند از روز دوم تا بیستم عفونت ایجاد کند و با بروز خارش و سوزش شدید تاول ها ظهور می کنند در این نوع ، شایع ترین راه انتقال و ابتلا ، از طریق برقراری رابطه جنسی با فرد آلوده به ویروس است .
علائم بروز آن علاوه بر سوزش و خارش می تواند تب و دردهای عضلانی و همچنین ادرار همراه با سوزش و درد باشد در این نوع خاص پایین تنه بهخصوص از کمر به پایین یعنی ناحیه تناسلی ، مقعد و دهانه رحم می توانند تاول ها بروز کنند و فرد را دچار مشکلات جدی کنند و راه درمان آن فقط مراجعه به پزشک و تجویز داروهای لازم است مانند داروهای خوراکی آسیکلوویر .
راه تشخیص تبخال تناسلی و جلوگیری از انتقال
آلوده شدن دستگاه تناسلی به خصوص در زنان و در دهانه رحم با چشم قابل رویت و تشخیص نیست برای این منظور از ترشحات واژن نمونه برداری شده و در آزمایشگاه تشخیص داده میشود و یا آزمایش خون برای تشخیص پادتن ترشح شده صورت میگیرد در صورت تشخیص ، برای جلوگیری از ابتلا شدن همسر میتوان از کاندوم در رابطه جنسی استفاده کرد .
نوع سوم ،تبخال چشمی ،علت و راه درمان آن
در این نوع ، ویروس میتواند قرنیه چشم را درگیر کند و با ایجاد زخم و تاول باعث زخم قرنیه شود که با علائمی مانند : قی کردن چشم ، سوزش و درد ، حساسیت به نور احساس وجود عامل مزاحمی در چشم همراه است . در این نوع خاص در صورت بی توجهی و بی اعتنایی به علائم و عدم درمان سریع ، چشم میتواند آسیب جدی و دائمی ببیند مراجعه به موقع به پزشک و استفاده از داروهای موجود میزان خطر را پایین میآورد و بیماری و عفونت کنترل می شود .
( در ادامه توصیه می شود مقاله خواص گیاه آلوئه ورا برای بدن را حتما مطالعه نمایید )
چه افرادی میتوانند از تبخال آسیب ببینند
نوزادان تازه متولد شده اگر در حین زایمان ویروس تبخال را از مادر خود دریافت کرده باشند در معرض خطر ابتلا به انواع تبخال هستند اما افرادی که دارای بیماریهای سرطانی هستند و یا افرادی که پیوند عضو انجام دادهاند به دلیل داشتن سیستم ایمنی ضعیف در برابر این نوع عفونت نمیتوانند مقاومت کنند و در مواردی می تواند سبب مرگ آنان شود .
راه درمان قطعی تبخال
برخی بر این باورند که شیوه درمانی خاصی برای نابودی کامل ویروس هرپس سیمپلکس وجود ندارد و همچنان این ویروس در ریشه های عصبی به صورت نهفته و خاموش باقی میماند اما بیشتر پزشکان داروهای ضد ویروس آسیکلوویر تجویز می کنند و در صورت عودهای مکرر از شیوه سرکوبگر استفاده میکنند و طی دورههای خاص از آنتی ویروس استفاده می کنند .
همچنین از آنجا که تبخال خطر نابینایی، نقص مادر زادی وحتی ابتلا به سرطان و مرگ در پی دارد محققان هلندی بر آن شدند تا راه درمانی پیدا کنند و این کار را از طریق اصلاح ژنتیکی و غیر فعال کردن ویروس با دستکاری DNAآن انجام داده اند و ژنوم نهفته در سلول آلوده را حذف کرده اند تا جلوی تکثیر آن ها گرفته شود.
( در ادامه توصیه می شود مقاله علت ورم پلک چشم چیست؟ را مطالعه نمایید)
تبخال و درمان های خانگی آن
- استفاده از مسکن ها برای کاهش درد
- شستن بدن با آبی که کمی نمک دارد
نشستن و قرار دادن باسن در لگن آب گرم - آغشته کردن ناحیه درگیر به وازلین
- پرهیز از پوشیدن لباسهای تنگ
- شستن مکرر دستها
- عدم برقراری رابطه جنسی با فرد آلوده
- استفاده از برخی داروها مانند لیدوکایین
- قرار دادن قطعه های یخ بر روی تبخال .
محرک های عود مجدد تبخال کدامند
- بیماری و تب
- استرس و اضطراب و خستگی
- ساییده شدن پوست
- تابش نور آفتاب
برای پیشگیری از ابتلا به تبخال چه باید کرد
- نظافت مکرر دست ها و صورت
- عدم بوسیدن افراد
- استفاده از کاندوم در رابطه جنسی
- پرهیز از رابطه جنسی با شرکای متعدد