تربیت کودک و همچنین رشد اخلاقی و فکری آنها زیر نظر پدر و مادر شکل می گیرد و سبک زندگی و شیوه هایی که به وسیله ی پدر و مادر انتخاب شده اند در رشد اخلاقی و فکری و تربیتی کودکان تأثیر بسزایی دارد. همچنین این رشد اخلاقی و فکری را می شود به شیوه هایی که هر پدر و مادر آن را بر می گزینند ، انجام شود. مثل تربیت کردن کودک به وسیله ی بالا بردن صدا و فریاد زدن بر سر کودک و یا به صورت شدیدتر مثل کتک زدن و زدن آسیب های جسمی و بدنی به کودک ، این شیوه و راهکار اصلا در جهت تربیت و رشد فکری و اخلاقی کودک مناسب نیست و به هیچ وجه پیروی از این راهکار توصیه نمی شود.
زدن آسیب های جسمی و بدنی به کودک در تربیت آنها :
زدن آسیب های جسمی و بدنی به کودک به دلیل های مختلفی مثل انجام دادن کارهایی که کودک نباید آن ها را انجام دهد مانند گوش نکردن به حرفهای پدر و مادر ممکن است رخ دهد که علت انجام این کار توسط پدر و مادر عصبانی شدن لحظهای آن ها می باشد که پس از آن هم احساس پشیمانی به بار می آورد و نیز در برخی موارد ممکن است به کودک آسیب های جبران ناپذیری وارد کند.
پس به پدر و مادر ها و فردی که وظیفه نگهداری از کودک در منزل را برعهده دارد توصیه می شود اکیداً از بکار بردن این روش برای تربیت کودک و رشد اخلاقی و فکری آنها، پرهیز کنند و به جای بکار بردن این شیوه بهتر است از روش ها و راهکار های دیگری که در ادامه کارشناسان موسسه آتیه پرستاران سلامت به آن اشاره کرده اند استفاده نمایند .
روش ها و راهکارهای مناسب برای تربیت کودکان خود :
1- جایزه برای کودک ؛
یکی از روشهای موثر که والدین برای تربیت کودک بدون فریاد و کتک به کار می گیرد استفاده از جایزه می باشد .بهره گیری از این روش می تواند در ذهن و فکر کودک نقش ببندد که کدام کار ها را باید انجام دهد و با گرفتن جایزه پس از انجام دادن برخی از کار ها یاد می گیرد که این کار خوب است و همیشه دوست دارد به خاطر دریافت جایزه هم که شده آن دسته از کار ها را انجام دهد.
ولی به مرور زمان انجام کارهای خوب و درست برای کودک عادی می شود و درنتیجه می توان با بکار بردن روش جایزه، کودک را متوجه کرد که کار های مثبت و خوب چه کار هایی هستند. برای مثال می توان به کودک گفت که اگر درس خود را خوب بخواند و نمره ی بالایی را دریافت کند او را به شهر بازی برده یا چیزی که او دوست دارد برای او می خرند .
2- باید به کودک تکنیک هایی را یاد دهند ؛
زدن صدمه و آسیب های جسمی و بدنی به کودک چیزی را به کودک یاد نمی دهد. به کودک یاد نمی دهد که چه کار هایی باید انجام دهد و چه کارهایی را نباید و استفاده از کتک احتمال لجوج کردن کودک را نیز افزایش می دهد.
پس باید به کودک تکنیک هایی را آموخت که خودش تشخیص بدهد که در شرایط مختلف کار درست را انجام دهد. شاید در ابتدا این شیوه برای کودک سخت باشد اما با کمک پدر و مادر می تواند این شیوه را یاد بگیرد چون برای تربیت کودک و رشد اخلاقی و فکری او چه در زمان کودکی و چه در زمان بزرگسالی بسیار مفید و مؤثر خواهد بود .
( در ادامه توصیه می شود مقاله روشهای تربیت کودک نافرمان و لجباز را مطالعه نمایید)
3- والدین در گاهی اوقات باید چشم خود را بر روی کارهای کودک ببندند :
یکی از راه های تربیت کودک (Raising a child) نادیده گرفتن اشتاباهات آنها می باشد . پدر و مادر در گاهی اوقات بهتر است زمانی که کار بد فرزند خود را دیدند طوری رفتار کنند که انگار اتفاقی نیفتاده است. این روش برای مواردی مناسب است که کودک کارهای نادرست کم اهمیتی را انجام داده باشد. برای مثال وقتی کودک با گریه کردن می خواهد به پدر و مادر خود بفهماند که به محبت آن ها نیاز دارد بهتر است والدین به او بی تفاوت باشند تا کودک از انجام آن کار دست بکشد .
( در ادامه پیشنهاد می شود مقاله راه کارهای غذا دادن به کودکان بد غذا را مطالعه نمایید)
4- به ویژگی های کودک اهمیت دهند و خوبی های او را باز کنند :
اگر کودک کار درستی را انجام می دهد به او بگویند که کار درستی را انجام داده و ویژگی های خوب کودک را جلوی خودش بازگو کنند تا کودک به انجام آن کار تشویق و ترغیب شود .
5- تهدید در تربیت کودکان :
این روش برای جلوگیری از انجام رفتارهای نادرست کودک بسیار مؤثر است به طوری که می توان به کودک گفت که اگر این کار را انجام دهد از اسباب بازی مورد علاقه خود برای مدتی محروم می شود .
۶- پرهیز از تخریب شخصیتی کودک ؛
تخریب کودک به خصوص در جمع باعث بروز مشکلاتی مثل گوشه گیری کودک شده و نیز ممکن است کودک را لجوج کند .
7- اخم کردن :
ناراحت شدن و اخم کردن به کودک در مواقعی که از کودک رفتار نادرست و نامناسبی سر می زند می تواند به او بفهماند که کاری را که در حال انجام دادن آن است اشتباه است و باید انجام آن کار را متوقف کند .