اگر نورون های داخل مغز فعالیت های شدیدی داشته باشند فرد را دچار تشنج می کند هنگام بروز تشنج که یک دوره زود گذر می باشد عضلات به صورت غیر ارادی دچار انقباض می شوند و در میزان هوشیاری فرد تحولاتی رخ می دهد. حال که یک مفهوم کلی از تشنج را دانستید می خواهیم به بحث در مورد این موضوع بپردازیم که این مشکل بر اثر چه مواردی بروز می کند و مراقبت های بعد از تشنج در کودکان چگونه می باشد با ما و کارشناسان موسسه پرستاری در منزل آتیه پرستاران سلامت همراه باشید تا اطلاعات لازم را در این زمینه را به دست آورید.
انواع تشنج :
به طور کلی تشنج به دو دسته قابل تقسیم بندی می باشد 1- تشنج کانونی 2- تشنج عمومی
اساس و بنیان این دو طبقه بندی بر اساس معیاری است که فعالیت غیرطبیعی نورون ها در چه قسمتی از مغز صورت گرفته است که اگر این نورون ها کل مغز کودک را درگیر کند کودک را به تشنج عمومی و در صورتی که فقط یک قسمت از مغز کودک را درگیر کند تشنج کانونی گفته می شود .
عوامل زمینه ساز بروز تشنج در کودکان :
- بالا رفتن میزان حرارت بدن کودک
- بیماری صرع که روی عصب کودک تاثیر گذار است
- داشتن تومور های مغزی
- کاهش قند خون کودک
- بروز عفونت در مغز و نخاع کودک
بروز تشنج در کودکان چه نشانه ها و علائمی دارد ؟
- نداشتن هوشیاری کامل
- بالا رفتن مردمک چشم و سفید شدن چشم ها هنگام تشنج در کودکان
- تغییر رنگ پوست صورت
- اختلال در نفس کشیدن
- عدم کنترل لازم روی حرکات غیر ارادی بدن
- درگیر شدن و قفل شدن بازو ها و اندام تحتانی کودکان
- خیره شدن کودک برای چند لحظه به یک جایی
راه های تشخیص تشنج در کودکان :
یک پزشک از طریق انجام آزمایش خون و ادرار عفونت های موجود در آن ها را مورد بررسی قرار می دهد و در صورت لزوم فعالیت های الکتریکی مغز را تست می کند و برای بررسی آن از ام آر آی و سی تی اسکن استفاده می کند .
( در ادامه توصیه می شود مبحث مراقبت پرستاری از بیمار تشنجی را حتما مطالعه نمایید )
اجتناب از موارد زیر هنگام بروز تشنج در کودکان الزامی می باشد :
- هنگام بروز تشنج چیزی را درون دهان کودک قرار ندهید.
- زمانی که کودک دچار تشنج شده است او را به زور نگه ندارید و مانع تکان های او نشوید
- کودک ابتلا به تشنج را هرگز تنها رها نکنید
- اگر کودک شما تب دارد و احتمال وجود تشنج وجود دارد او را در وان حمام قرار ندهید .
تشنج برای کودکان چه خطراتی به همراه دارد ؟
- کودکان زمانی که به تشنج می افتند به صورت ناگهانی به زمین سقوط می کنند و این مورد می تواند خطراتی از جمله شکستگی استخوان های بدن و سر را به همراه داشته باشد.
- اگر کودک دچار تشنج در موقعیت شنا باشد این خطر و وجود دارد که دچار غرق شدگی گردد .
راهکار های زیر می تواند از تشنج کودک تا حدی پیشگیری نماید :
- کودک اگر خوب بخوابد و یک رژیم غذایی سالم داشته باشد و همچنین به فعالیت های ورزشی بپردازد می تواند تا حد زیادی از بروز تشنج پیشگیری نماید .
- کودک می تواند استرس و اضطراب های خود را با تکنیک های متفاوتی از جمله یوگا به حداقل برساند و از این طریق کمک شایانی به کنترل تشنج خود بکند .
مراقبت های بعد از تشنج در کودکان :
- اولین موردی که در مواجه شدن با تشنج کودک باید به آن توجه کرد این است که ریلکس باشید و آرامش خود را حفظ نمایید سپس یک بالشت زیر سر کودک قرار بدهید.
- دومین خدمات پرستاری کودک بعد از تشنج این است که کودک خود را به سمت پهلو بخوابانید تا بتواند راحت نفس بکشد و راه تنفسی او باز تر شود
- اگر در اطراف کودک خود وسایل برنده قرار گرفته آن را از کودک دور کنید زیرا حرکات کودک کاملاً غیر ارادی و احتمال آسیب زدن به شخص خود را دارد .
- از دیگر مراقبت های بعد از تشنج کودکان این است که دور گردن کودک را آزاد کنید و اگر عینکی است آن را از چشم هایش بردارید
- اگر کودک از دارو های خاصی استفاده می کند میتوانید دارو ها یی را که فقط به صورت مقعدی هستند را برایش استفاده کنید
- یکی دیگر از مراقبت های مهم زمان تشنج این است که زبان کودک را از بین دندان ها ی او را رها کنید که باعث گاز گرفتن و زخمی شدن آن نشود
- اطراف کودک خود را خلوت کنید اگر کودک دو تا فک خود را کاملا به هم چسبانده و قفل شده است و آن را باز کنید و پارچه ای مابین دو فک کودک قرار دهید تا مانع از شکستن دندان های او شوید .
- سعی کنید با اورژانس تماس بگیرید و اگر کودک بعد از تشنج احساس خواب آلودگی داشت و یا خیلی تایم طولانی تشنج او طول کشیده باشد خطرناک است و باید تحت مراقبت قرار بگیرد .
- اگر پزشک توصیه می کند برای تشنج کودک خود برای یک مدت طولانی دارو مصرف کند باید توصیه های او جدی بگیرید از کم و زیاد کردن دوز دارو های کودک خودداری نمایید .