تماس
021-66582923
تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری

تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری

 سالمندی پدیده‌ای است که میتوان آنرا مرحله‌ای از سیر طبیعی زندگی انسان، انگاشت: فرایندی که برای همه افراد بشر پیش می آید و از آن گریزی نیست. انسان در تمام مراحل عمر خود از دوران جنینی گرفته تا بلوغ و میانسالی نیازمند مراقبت های تغذیه ای در هر یکی از این دوران ها می باشد. بدیهی است که سالمندان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. در ادامه می خواهیم بیشتر راجعب تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری صحبت کنیم با ما همراه باشید.

نقش تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری

 تغذیه سالمند نقش مهمی در سلامت و بیماری آنها دارد.  اگر سالمندان از یک رژیم غذایی برنامه ریزی شده در زندگی خود پیروی کنند باعث می شود که همیشه روحیه شاد و پر از انرژی داشته باشند، اما اگر این تغذیه نادرست باشد ممکن است سالمند دچار انواع بیماری ها مثل:بیماری قلبی عروقی ،دیابت و فشارخون شوند.

با روی آوردن سالمندان به پرخوری و بدخوری انواع بیماریها، در جان آنها ریشه می کند. حتی گاهی اوقات باعث کم حجم شدن( آب رفتن) ماهیچه ها و استخوان های سالمندان می‌شود. سالمندان باید در تغذیه خود دقت لازم را داشته باشند. مثلاً در غذاهای خود از نمک ،شکر و چربی کمتری استفاده کنند، زیرا باعث بیماری های گوناگونی می شود و برعکس از غذاهایی که سرشار از ویتامینها، فیبر، کلسیم ،پروتئین و غیره است به  اندازه نیاز بدنشان استفاده کنند.

آب و تاثیر آن در تغذیه سالمندان در ارتباط با سلامت و بیماری:

 با بالا رفتن سن و کم شدن تحرک در زندگی( یکجانشینی) سالمندان احساس تشنگی کمتری می کنند در صورتی که بدن آنها به روزانه ۸ لیوان آب احتیاج دارد. اگر  تغذیه سالمندان متشکل  از فیبر  باشد،نیاز آنها به آب هم بیشتر می‌شود.  زیرا بدن برای جذب فیبر به آب زیادی نیاز دارد.

ماهی چرب درتغذیه سالمندان در سلامت و بیماری

انواع ماهی ها سرشار از امگا ۳ هستند. این غذایی پر خاصیت برای سالمندان بسیار مفید است واگر سالمندان در هفته دو بار ماهی مصرف کنند ریسک  ابتلا به روماتیسم مفصلی و آرتروز در آنها کاهش پیدا می‌کند. مصرف امگا ۳ در دید سالمندان و جلوگیری از ضعیف شدن چشم آنها بی تاثیر نیست.

(( در ادامه توصیه می شود مبحث ارائه خدمات پرستاری و نگهداری از سالمندان پوشکی را حتما مطالعه نمایید ))

مرکبات و تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری

میوه های دارای ویتامین c باعث قوی شدن سیستم ایمنی بدن در سالمندان و تولید گلبول های سفید خون در آنها می شود. همچنین باعث از بین رفتن عفونت ریه و عفونت ناشی از زکام ،گلو درد ، در بدن آنها می‌شود. میوه هایی که دارای ویتامین c هستند عبارتند از: پرتقال، نارنگی، گریپ فروت، لیمو ترش و لیمو سنگی. گنجاندن ویتامین c در برنامه غذایی سالمندان باعث سلامتی در آنها می شود.

کلسیم و تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری

یکی از مشکلات بزرگی که در سالمندی سلامت ما انسان ها را به خطر می اندازد کمبود کلسیم در بدن است. اگر سالمندان دچار کمبود کلسیم شوند با کوچکترین ضربه و یا زمین خوردن استخوان های بدن آنها دچار شکستگی می‌شود، لذا سالمندان برای جلوگیری از بیماری و داشتن بدن سالم باید روزانه ۳ لیوان شیر کم چرب بنوشند. حالا اگر کسی نمی تواند شیر بخورد و دستگاه گوارش اش دچار مشکل می‌شود باید  از مواد غذایی دیگری، کلسیم بدنش را تامین کند .مثل کلم بروکلی ،ماست کم چرب ،بادام درختی، سنجد، پنیر محلی ،کشک و غیره.

  سلامت دهان و دندان و اهمیت آن در سالمندان

موضوع سلامت دهان و دندان برای سالمندان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است اگر سالمندان دندان های سالمی نداشته باشند نمی توانند به خوبی غذا بخورند و همین عامل باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدنشان می شود .سالمندان باید یکبار صبح و یکبار شب به دندان هایشان مسواک بزنند و بعد از آن شروع به خلال کردن دندان هایشان یا کشیدن نخ دندان به آنها کنند تا سلامت دندان هایشان را داشته باشند. در این زمینه رسول اکرم صلی الله و علیه و آله و سلم می فرماید: خلال کنید چون خلال کردن دهان را پاکیزه می کند و برای لثه ها خوب است.

اگر دندان مصنوعی دارند باید به خوبی از آنها مراقبت کنند و دقت داشته باشند که در دهان شان به خوبی جا گرفته باشد زیرا در غیر این صورت توانایی غذا خوردن را از دست می‌دهند و همین امر باعث کاهش اشتهای آنها می شود و سلامت آنها را به خطر می‌اندازد.

کالری ومقدار مصرف آن در تغذیه سالمندان

سالمندان با بالا رفتن سنشان از تحرک وفعالیت آنها کاسته میشود.لذا جهت سلامتی بدنشان،رعایت خوردن مواد غذایی از مهمترین مسائل روزشان است.مثلا مصرف زیادوبیش از اندازه ی غذاهای پر کالری موجب افزایش وزن آنها میشود.لذادر خوردن غذاهای پر کالری باید جانب احتیاط را رعایت کنند.زیرا تعذیه سالمندان در سلامت وبیماری آنها موثر است.

مصرف داروها و تاثیر آنها در تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری

بعضی از سالمندان به دلیل داشتن انواع بیماری ها مجبور به استفاده ازبرخی داروها هستندکه روی سیستم بدنشان تاثیر میگذاردوموجب بروز پرخوری ویا کم اشتهایی در سالمندان می شود،که این هم مشکلاتی برای آنها به وجود میآورد.

گاهی اوقات بعضی داروها با مصرف بعضی غذاها سازگار نیستند وسبب کاهش دارو در بدن می شود. لذا هنگام مصرف دارو باید مراقب تغذیه ی خودباشند وبا پزشک در این خصوص مشورت کنند.

استفاده از ویتامین د

با گنجاندن ویتامین د در غذای سالمندان به سلامت آنها کمک کنید،زیرا کمبود ویتامین د در بدن سبب بروز انواع  بیماریها می شود.لذا با استفاده از موادغذایی که دارای ویتامین د است.مانند:ماهی ،تخم مرغ،لبینات،غلات می توان دررفع کمبود ویتامین د موثربود.وسبب ثابت نگه داشتن تراکم استخوان در بدن سالمندان شد.

کلام آخر

شرایط فیزیکی روحی سالمندان دراین سن بسیار حساس است.لذا رعایت رژیم غذایی مناسب سالمندان از ضروریات زندگی آنها است چرا که با بالا رفتن ویا پایین آمدن انواع ویتامین ها وپروتیین ها دربدن آنها سبب بروز مشکلاتی می شود که گاهی اوقات جبران نا پذیر است.لذا جهت جلوگیری از بروز این مشکلات باید برنامه غذایی مخصوص هر سالمند را از پزشک معالج آن گرفت .تا بتوانیم در تغذیه سالمندان در سلامت وبیماری آنها موثر باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

شش + 14 =

فهرست