تغذیه سالمندان یکی از موارد خیلی مهم در خدمات مراقبتی می باشد که پرستاران سالمند به سالمندان ارائه می دهند . یکی از مهمترین وظایف پرستار سالمند نحوه تجویز درست تغذیه می باشد . تغذیه در افراد مسن در طول روز اگر درست باشد سالمندان می توانند انرژی خود را خوب و به موقع تامین کنند تا بدن آنها بتوانند انرژی را خوب ذخیره کرده و برای ادامه زندگی مشکلی برای سالمند پیش نیاید .
تامین بهترین تغذیه سالمندان توسط پرستار سالمند
امروزه تغذیه سالمندان می تواند سلامت جسمی سالمندان را تامین کند. درست کردن غذاهای مقوی که توسط پرستاران منزل به سالمند داده می شود یکی از اصلی ترین وظایف این پرستاران در ارائه خدمات پرستاری می باشد. بنا بر توصیه کارشناسان بخش مراقبت های پرستاری آتیه پرستاران سلامت، یک پرستار خوب برای مراقبت از سلامت جسمی سالمندان حتما باید موارد زیر را در برنامه غذایی سالمندان جا دهد. این موارد شامل
1- استفاده از غذای کم حجم ولی پر انرژی :
پرستار سالمند خوب باید به این نکته توجه کند که در سالمندی ، به دلیل کاهش فعالیت فیزیکی ، نیاز به انرژی کم می شود . پس باید فرد سالمند غذای کم حجم ولی سرشار از مواد مغذی مانند ویتامین ها ، املاح و پروتئین مصرف کند .
2- استفاده از غذاهای سرشار از پروتئین:
پرستار سالمند باید بداند که یک سالمند به دلیل کاهش ذخایر پروتئینی دربدن ، نیاز به پروتئین دارد . پس فرد سالمند باید مواد غذایی سرشاراز پروتئین ها ، ویتامین ها مانند گوشت کم چرب ، ماهی ، تخم مرغ ، لبنیات کم چرب و حبوبات استفاده کند .
3- استفاده از غذاهای کربوهیدرات :
پرستار سالمند برای تامین کربوهیدارت بدن سالمند بهتر است از عذاهای سبوس دار ، غلات کامل ، برنج ، ماکارونی و انواع میوه ها استفاده کند .
4- جبران ویتامین ها :
در دوران سالمندی بدن برای جذب ویتامین ها تمایل آنچنانی نشان نمی دهد . پس ما برای جبران این روند باید از انواع گوشت ها ، شیر ، فراورده های لبنی ، تخ مرغ ، حبوبات ، غلات کامل ، جوانه گندم ، سبزیجات و انواع میوه ها و عسل طبیعی حتما استفاده شود ، تاکید میکنم عسل طبیعی . چون مصرف عسل های غیر طبیعی دارای قند بالا هستند و برای سالمند زیان آور می باشد .
5- مقابله با کمبود کلسیم،آهن، روی، منیزیم در سالمندان:
در دوران سالمندی بدن دچار کمبود کلسیم ، آهن ، روی و منیزیم می شود . پرستار سالمند حرفه ای باید با داشتن برنامه غذایی منظم کمبود این املاح را جبران کند . معمولا این املاح در گوشت ها ، فراورده های لبنی ، سبزی ها ، غلات کامل و جوانه گندم و حبوبات می باشد .
اگر سالمند از قرص های کلسیم استفاده می کند سعی شود همراه کلسیم ، ویتامین دی مصرف شود تا کلسیم راحت تر جذب شود . ( البته توصیه می شود در مورد اندازه مصرف ویتامین دی با پزشک مشورت شود ) .
نکته ی دیگر اینکه سعی شود از قرص های کلسیم ژله ای استفاده شود چون قرص های کلسیم گچی ، سنگ کلیه ایجاد می کنند .
6- مقابله با یبوست در سالمندان:
اکثر سالمندان به دلیل فعالیت کم دچار یبوست می شوند پس پرستار سالمند در این مواقع باید کاری کند که سالمند روزی بین 8 تا 10 لیوان آب در روز مصرف کند و مواد غذایی پر فیبر مانند نان کامل و سبوس دار و میوه هایی مانند گلابی ، آلو ، زرد آلو و سبزیجات مصرف کند .
7- دوری از غذاهای چرب :
سالمندان تا جایی که امکان دارد از غذاهای چرب نظیر کله پاچه که حاوی کلسترول بالایی است مصرف نکنند و سعی شود از روغن های گیاهی مانند زیتون و کنجد استفاده کنند.
نکات دیگر در مورد تغذیه سالمندان که پرستاران سالمند باید رعایت نمایند
- پرستار سالمند باید مواظب باشد که سالمند از غذاهای آماه و فست فودی بپرهیزد .
- پرستار سالمند باید دقت کند که سالمندان قبل از مصرف مرغ باید چربی و پوست مرغ گرفته شود و سعی شود گوشت به صورت آب پز یا کبابی به سالمند داده شود . همچنین شیرینی ها برای سالمندان مثل سم می باشد .
- سالمندان عزیز نباید زیاد از گوشت قرمز استفاده کنند و سعی کنند گوشت ماهی را جایگزین گوشت قرمز کنند .
- پرستار سالمند سعی کند همیشه گوشت ها را به صورت کبابی ، آب پز ، بخارپز و تنوری به سالمندان عزیز بدهد .
- سعی شود در سالاد به جای سس از آب لیمو ، آب نارنج و روغن زیتون استفاده شود .