تماس
021-66582923

تنبلی کبد نشان از بیماری می باشد . همانطور که می دانید انسان دارای غدد مختلفی در داخل بدن خود است . یکی از این غدد که تقریباً بزرگترین غده در بدن است ،نامش کبد است. چون نقش مهمی را بر عهده ‌دارد که آنهم تولید و ترشح صفرا است.

کبد در قسمت بالای شکم و سمت راست شکم قرار گرفته است و به نوعی قفسه سینه، آن را پوشش میدهد .اگر کبد انسان نتواند وظیفه خود را در بدن به خوبی انجام دهد و در این رابطه کم و کاستی داشته باشد میگوییم کبد دچار بیماری به نام ضعف کبد شده است.همین بیماری آسیب زیادی را به بدن وارد میکند . در ادامه قصد داریم با کمک کارشناسان بخش سلامت آتیه پرستاران سلامت در مورد علائم و راههای درمان و مقابله با این معضل نکات مهمی ارائه دهیم . با ما همراه باشید .

بد نیست که بدانیم اصلا صفرا چیست⁉️

قبل از اینکه به مبحث تنبلی کبد بپردازیم بهتر است اطلاعاتی راجعب صفرا بدانیم . آری صفرا مایعی شامل آب، مواد شیمیایی و اسید های صفراوی است . صفرا در مکانی به نام کیسه صفرا ذخیره میشود و هنگامی که غذا به روده وارد شود ،صفرا به هضم آن کمک میکند.

یکی از مزایای مهم کبد به عنوان عضوی از بدن این است که تنها اندامی است که میتواند سلول های سالم را جایگزین سلول های آسیب دیده اش کند. البته این در صورتی است که تعداد سلول های آسیب دیده فراتر از حد معمول نباشد ،که اگر اینگونه باشد در این صورت کبد نمی‌تواند کاری انجام دهد و دچار اختلال میشود.

علائم کلی که نشان از بیماری کبد دارند عبارت اند از:

  • سنگینی کبد: اینکه انسان وزن و سنگینی این اندام حیاتی را در وجود خود به راحتی احساس میکند.
  • معده درد: نگرانی فرد در این مرحله زمانی است که فرد چیزی شبیه به یک توده را در قسمت راست شکم احساس میکند که این ممکن است ناشی از متورم شدن کبد باشد. همچنین احساس درد در سمت راست شکم.
  • خستگی مفرط: اگر در طول روز به صورت مداوم احساس خستگی را در تمام اندام های خود کردید باید قدری نگران شوید و به پزشک معالج روی آورید.
  • کاهش اشتها : اگر مدت زمانی است که احساس میکنید اشتهایتان کم شده است و میلی به خوردن ندارید ممکن است دچار یکی از بیماری های کبد به نام سیروز کبد و یا حتی سرطان کبد شده باشید.

( در ادامه توصیه می شود مقاله درمان خانگی کبد چرب را مطالعه نمایید)

  • کم رنگ شدن مدفوع: این عامل نیز ممکن است یکی از علائم بیماری کبد باشد که باید به آن توجه کرد.
  • وجود لکه های قرمز روی پوست: دیده شدن لکه های قرمز روی پوست بدون هیچ علت خاصی ممکن است نشان از بیماری کبد باشد.
تنبلی کبد چیست و علائم

اصلی ترین علائم بوجود آمدن بیماری تنبلی کبد :

وجود نشانه هایی مانند کم اشتهایی و یا حتی بی اشتهایی، کاهش میل جنسی، تورم شکم و پاها، احساس ضعف و سستی در بدن، ورم کردن قسمت شکم، احساس خستگی و ناتوانی، خونمردگی در پوست، اسهال و….. از علائم مبتلا شدن فرد به بیماری به نام تنبلی کبد (Liver laziness or liver disease) یا همان سیروز است.

البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که فرد تنها ممکن است در این بیماری چند تا از این نشانه ها را از خود بروز دهد. تنبلی کبد در واقع زمانی اتفاق می افتد که بافت کبد دچار آسیب جدی شده است در نتیجه بدن سعی میکند که این آسیب را جبران کند. در این مرحله بافت زخم مانندی در داخل کبد بوجود می آید که هرچه این بیماری پیشرفت بیشتری کند این زخم افزایش پیدا می‌کند و نتیجه این کار اختلال در کار کبد خواهد بود.

( در ادامه توصیه می شود مقاله ویتامین های مفید برای کبد را مطالعه نمایید)

در این مرحله لازم است با اصطلاحی به نام سیروس جبران نشده آشنا شویم. وقتی آسیبی که به کبد وارد شده در مراحل اولیه و ابتدایی است، مداوا و درمان آن راحت خواهد بود و قابل جبران اما گاه پیش می آید که این آسیب به مراحل پیشرفته رسیده و غیر قابل جبران است که به آن سیروز جبران نشده میگویند.

چگونه بیماری تنبلی کبد را درمان کنیم ؟

  • دوری از مصرف دخانیات و الکل: افراد مبتلا به تنبلی کبد، تحت هیچ شرایطی نباید به مصرف الکل و دخانیات روی آورند یا ادامه دهند که این کار آسیب دیدگی کبد را بیشتر میکند.
  • مصرف دارو: گاه لازم است که فرد برای درمان بیماری خود از داروهایی که پزشک متخصص خود تجویز کرده استفاده نماید چون این دارو ها ممکن است در همه داروخانه ها به راحتی در دسترس باشند. باید توجه کرد که حتماً از خوده دارو و نه داروی جایگزین آن استفاده کرد.
  • واکسینه شدن فرد دارای تنبلی کبد در برابر هپاتیت. تمام افرادی که دارای بیماری تنبلی کبد هستند باید واکسن هپاتیت نوع A و B حتما دریافت کنند.

( در ادامه پیشنهاد می شود مقاله رژیم غذایی هفتگی برای کبد چرب را مطالعه نمایید)

چگونه میتوانیم با تغذیه درست به درمان بیماری تنبلی کبد کمک کنیم:

  • برای مزه دار کردن غذا به هیچ عنوان از نمک استفاده نکنید . به جای این کار میتوانید از لیمو و آب نارنج و ادویه های دیگر استفاده کنید.
  • مصرف میوه و سبزیجات به مقدار زیاد و همچنین نان‌های سبوسدار و برنج سبوسدار به هضم غذا کمک زیادی می‌کند.
  • مصرف چربی را در برنامه غذایی کاهش دهید و تاجایی که میتوانید چربی گیاهی را جایگزین چربی حیوانی کنید.
  • مصرف هر دارویی را تنها و تنها با دستور پزشک انجام دهید.
  • از مصرف تنقلات مثل چیپس ، پفک، تخمه، غذاهای کنسرو شده، کله پاچه، بیسکویت، فست فود و سوخاری به شدت بپرهیزید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

شانزده − نه =

فهرست