کودکان وقتی به دنیا می آیند هر کدامشان دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند شاید دقت کرده باشید تعدادی از کودکان خواب سنگین و تعدادی خواب سبک دارند، خواب کودک از ارزش بالایی برخوردار است چرا که با خواب نوزاد مغز بهتر رشد میکند و عملکرد بهتری دارد تنظیم خواب نوزاد ملزم به داشتن آرامش است . ما در این مبحث به کمک کارشناسان موسسه پرستاری آتیه پرستاران سلامت می خواهیم راجب مضرات تکان دادن نوزاد روی پا برای خواب برای شما عزیزان شرح دهیم . با ما همراه باشید.
خواب نوزادان همراه با تکان و مشکلات ناشی از آن:
نوزادان با ورود به این دنیای جدید درکی از شب و روز ندارند و به صورت برعکس عمل میکنند یعنی بیشتر ساعت در طول روز در خواب عمیق هستند و بر عکس شب و نیمه شب از خواب بیدار میشوند و دلشان بازی و شیر میخواهد به همین دلیل ماهها طول میکشد تا با ترفندهای خود این ریتم زندگی نوزادان که شامل خوابیدن میشود را تغییر بدهید.
این تغییرات نیازمند آموزش و اطلاعات و آگاهی والدین است وهمینطور به ترفند آنها بستگی دارد . هر چه والدین آگاهی بیشتری از این مسئله داشته باشند زودتر به این تغییرات دلخواه می رساند . یکی از ترفندهایی که والدین برای خواباندن کودک استفاده میکنند تکان دادن نوزاد روی پا است روی پا خواباندن نوزاد امری اشتباه و خطر آفرین است. این مورد جزو مواردی است که والدین و حتی پرستاران کودک در منزل بدون آگاهی داشتن از آن استفاده می کنند ،
مراقبت از سر نوزادان:
نکته قابل توجه برای تمامی والدین که همه پدر و مادرها باید تا قبل از به دنیا آمدن فرزند خود آموزش ببینند که چطور باید نوزاد خود را بغل کنند و از آن نگهداری کنند. نوزادان برگ گلی هستند که باید با حساسیت کامل از آنها نگهداری کرد . تکان دادن نوزاد بروی پا باعث میشود که سر نوزاد مدام حرکت کند و اگر هم تکان دادن نوزاد خیلی کم باشد سرش به سمت چپ و راست نرود بازهم خطر آفرین است
علت اصلی خطرناک بودن تکان های سر نوزادان از چیست:
مغز سر نوزادان چندین ماه اولیه زندگی خود شل و آبکی است که هنوز سفت نشده این آبکی بودن مغز عوارض جبران ناپذیری به همراه دارد اگر با این شلی مغز نوزاد ، والدین هم مدام برای خوابیدن از تکان دادن استفاده کنند خودتان تصور کنید جه اتفاقی در مغز او خواهد افتاد.
عوارض مشخص تکان دادن نوزاد:
- تنفس نوزاد با مشکل روبهرو میشود
- حرکت مغز نوزاد باعث پاره شدن عروق و مویرگ های مغز میشود
- از همه بدتر مرگ نوزاد را به همراه دارد .
( در ادامه توصیه می شود مقاله چگونه نوزاد خود را بخوابانیم ؟ را مطالعه نمایید )
چند توصیه مهم برای والدین و همچنین پرستار منزل :
- هرگز کودک و نوزاد خود را روی پا قرار ندهید
- هرگز نوزاد را تکان ندهید.
- به هیچ وجه نوزاد را به بالا پرت نکنید.
- برای خواباندن از چرخیدن وراه رفتن جلوگیری کنید.
- به کودک یاد بدهید که از همان ابتدای زندگی بدون کمک بخوابد.
- برای چک کردن نوزاد حتما تختی را در کنار تخت مادر تعبیه کنید و مدام او را چک کنید که پتو روی صورت او نباشد و دچار خفگی نشود.
- از گهواره و صندلی هایی که دارای حرکت هستند استفاده نکنید .
( در ادامه توصیه می شود مقاله خطر خوابیدن نوزاد روی شکم را حتما مطالعه نمایید )
ترفندهای درست خواباندن کودک :
و حالا شما را با چند ترفند صحیح و درست خواباندن کودک به جهت جلوگیری از تکان دادن نوزاد روی پا برای خواب آشنا میکنم:
- همیشه سعی کنید از موسیقی کمک بگیرید موسیقی کمک می کند تا کودک شما با آرامش بیشتری به خواب برود .
- قبل از خوابیدن حتماً کودک خود را سیر کنید و به او شیر بدهید .
- حتماً در زمان خواب چراغ ها را کاملا خاموش کنید.
- پرده ها را بکشید تا محیط کاملاً تاریک همراه با آرامش برای فرزند خود رقم بزنید.
- با بیدار شدن مجدد نوزاد از خواب در شب و نیمه شب با آرامی او را نوازش کنید و به هیچ عنوان آن را بغل نکنید
- حتماً برای کودک خود با تن صدای پایین همیشه کتاب و قصه بخوانید . هرچند از همان ابتدای نوزادی اگر این کار را انجام بدهید کودک به این روش کاملاً عادت می کند .
- با گریه های مداوم نیمه شب نوزاد و یا کودک خود را در آغوش بگیرید تا آرامش بیشتری پیدا کند .
( در ادامه توصیه می شود مقاله انواع ورزشها برای گردن گرفتن نوزاد را حتما مطالعه نمایید )
خطرات جبران ناپذیر تکان دادن نوزاد روی پا برای خواب :
- ایجاد لخته خون در مغز نوزادان
- خونریزی در مغز یا در چشم نوزادان
- تهوع و استفراغ در نوزادان
- گیجی و خواب آلودگی در نوزادان
- تشنج در نوزادان
- ضعیفی و رشد نکردن نوزادان طبق نمودار رشد
- تنفس نامنظم در نوزادان
- فلج یک طرف بدن نوزاد
- از همه بدتر مرگ نوزاد را به همراه خود دارد .
اثرات تکان دادن نوزاد روی پا برای خواب بر روی چشم نوزاد :
با وجود تکانهای مکرر والدین برای آرام کردن و خواباندن نوزادان آنان دچار کم بینی می شوند چون چشم نوزاد بر اثر تکان های وارد شده دچار خونریزی شده وبه مرور طی چند روز آتی باعث نابینایی کامل نوزاد خواهد شد چون اگر یک چشم در بدن آسیب ببیند چشم دیگر هم در پی چشم اول به سرعت آسیب می بیند به همین دلیل کودک خیلی سریع نابینا می شود. وجود خون و یا لخته خون در مغز نوزادان باعث میشود تا نوزاد مورد جراحی قرار بگیرد از آن جایی که مغز رگ و مویرگ نوزاد بسیار نحیف و آبکی هست این عمل بسیار سنگین و خطرناک تر خواهد بود .
والدین با توجه با ندانم کاری های خود نداشتن علم و آگاهی کافی از نگهداری فرزند و نوزاد کوچک خود گاهی مرتکب اشتباهاتی می شوند که تا آخر عمر خود را نمی بخشد و عذاب وجدان آنها را رها نخواهد کرد پس بهتر است قبل از بچه دار شدن به همه جوانب رسیدگی کنیم تا بتوانیم با اطلاعات و دانش کافی از گلبرگهای وجود زندگیمان لذت بیشتری ببریم و از آنها با دقت کامل مراقبت کنیم .