حاملگی خارج رحمی یکی از مشکلاتی می باشد که بعضی از مادران در دوران بارداری دچار آن می شوند. همان طور که می دانید بارداری یکی از دوران بسیار حساس و مهم هر خانمی می باشد که در دغدغه زیادی در این دوره بر آن ها عارض می شود که سلامت جنین ها چگونه است و این دوره را چگونه می توانند به راحتی سپری کنند.
اما در این میان احتمال بروز یک سری از اختلالات وجود دارد که یک مادر شاید نتواند به تکمیل این دوره ۹ ماهه بپردازد اختلالاتی از قبیل حاملگی خارج رحمی ، موردی است که در بعضی از حاملگی رخ می دهد و جنین نمی تواند به رشد و نمو خود ادامه بدهد ما در این مقاله قصد داریم در ارتباط با مشکلات این گونه بارداری و مراقبت بعد از حاملگی خارج رحم توضیحاتی را ارائه دهیم.
حاملگی در خارج از رحم چگونه شکل می گیرد ؟
هر گاه یک تخمک که بارور شده است در جایی غیر از درون رحم رشد کند مثلاً در لوله های فالوپ ، گردنه رحم و تخمدان ها لقاح یافته باشد حاملگی خارج از رحم شکل می گیرد.
علائم این نوع از حاملگی چیست؟
۱) خونریزی از مهبل و یا ایجاد لک بینی
۲) ایجاد حالت تهوع و بالا آوردن
۳) داشتن درد در قسمت شکم
۴) اسپاسم عضلانی در شخص باردار
۵) داشتن ریتم نا منظم قلب
۶ ) بروز درد هایی در مقعد
۷) داشتن درد در نواحی گردن و اندام فوقانی
انواع راه کار های درمانی حاملگی هایی که در خارج از رحم شکل می گیرد
معمولا اگر بارداری خارج از رحم شکل بگیرد پزشک ختم بارداری اعلام می کند. یک سری از راه های درمانی مناسب با سن جنین و شرایط جسمانی فرد حامله وجود دارد که در قسمت های پایین به آن ها اشاره خواهیم کرد:
- استفاده از دارو درمانی :
یکی از راه های درمان حاملگی خارج از رحم استفاده از تزریق داروی وریدی مترو تروکسات می باشد تزریق این دارو از رشد سلول های جنین جلوگیری می کند و زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که هنوز قلب جنین تشکیل نشده باشد و اندازه گلبول های بارداری در شخص باردار پایین باشد
- استفاده از درمان جراحی :
از این روش در زمانی که مدت بارداری بالا باشد مورد استفاده قرار می گیرد زیرا در صورت افزایش مدت بارداری به لوله های رحم آسیب جدی وارد می شود و باعث خونریزی فرد خواهد شد از این رو از روش جراحی استفاده می کنند که معمولاً یک ماه و نیم دوره نقاهت آن طول می کشد
- استفاده از درمان لاپاراسکوپی :
برای زمانی که جنین خیلی رشد نکرده باشد استفاده می کند با استفاده از یک دوربین از قسمت لگن اقدام به بیرون آوردن آن می شود که معمولا هفت روز طول درمان خواهد داشت.
در ادامه توصیه می شود مقاله علت درد در طرف راست شکم در بارداری را مطالعه نمایید.
مشکلات حاصل از حاملگی خارج از رحمی :
معمولا بعد از شش هفته از بارداری ، حاملگی خارج از رحم تشخیص داده می شود که به محض متوجه شدن آن باید ختم بارداری صورت بگیرد اگر توجه به این مسئله نشود احتمال دارد لوله های رحمی بر اثر آسیبی که به آن وارد می شود از بین برود و در اکثر موارد خطر مرگ را برای مادر به همراه خواهد داشت.
چه مراقبت هایی بعد از حاملگی خارج رحمی وجود دارد؟
در صورتی که برای درمان حاملگی بیرون از رحم از عمل جراحی استفاده کردید لازم است یک سری مراقبت ها و پرستاری در منزل بعد از حاملگی خارج رحمی انجام شود این مراقبت ها شامل موارد زیر می باشد :
- سعی کنید بعد از انجام جراحی به مدت سه روز از حمام رفتن خودداری نمایید
- زمانی که در حمام قرار می گیرید روی محل جراحی شده را دستکاری نکنید
- محل انجام عمل جراحی در شکم را خشک و تمیز نگه دارید
- برای بررسی کردن اوضاع جراحی خود مرتب نزد پزشک بروید
- از دیگر مراقبت های بعد از حاملگی خارج از رحمی این است که هرگز وسایل سنگین را بلند کنید و از جا به جا کردن آن خودداری نمایید
- فعالیت های ورزشی سنگین انجام ندهید.
- از مواد ضد عفونی کننده در زخم خود بپرهیزید.
- سعی کنید تا بهبودی زخم حاصل از جراحی تماس جنسی با همسر خود برقرار نکنید.
- هنگامی که سرفه می زنید مراقبت زخم خود باشید.
- اگر در این دوران دردی بر شما عارض می شود از دارو های تجویز شده توسط پزشک خود استفاده کنید
- می توانید برای تسکین درد خود یک بالش نرم روی شکم قرار دهید .
در ادامه توصیه می شود مقاله آیا کشیدن دندان در بارداری خطر دارد؟ را مطالعه نمایید.
راه های جلوگیری از این نوع حاملگی :
- برای جلوگیری از حاملگی خارج رحمی سعی کنید از دخانیات به دور باشید زیرا خطر ابتلا به این عارضه را بیشتر می کند.
- در صورتی که جراحی لگن انجام داده باشید یا در این ناحیه عفونت داشته باشید احتمال بروز این اختلال بالا است
- قبل از این که باردار شوید نزد پزشک بروید و از سلامتی جسمی خود مطلع شوید و نشانه های حاملگی خارج از رحم را بشناسید تا در صورت مشاهده علائم آن اقدام به درمان کنید .