تماس
021-66582923

خستگی روحی را می توان یکی از معضلاتی دانست که اکثیر افراد دچار آن هستند. وقتی فرد بیش از حد توان و انرژی خودش از بدنش و‌مغزش کار میکشد و قادر نیست خواسته ها و نیاز های اطرافیانش را تأمین کند. تن و روح او احساس خستگی و نا امیدی و درماندگی میکند که در این حالت می گوییم روح او خسته شده است.

منشأ اصلی خستگی روح تنش و اضطراب و استرس است. استرس زیاد ناشی از کار و زندگی روزمره فرد را ناتوان کرده و باعث از بین رفتن نشاط و انرژی فرد می شود و سبب می شود که انسان عزت نفس و اعتماد به نفس خود را در رابطه اجتماعی و همچنین در مورد خودش از دست بدهد و دچار بحران خستگی روح شود. در این بخش از مقالات روح روان آتیه پرستاران می خواهیم در مورد علائم و علت های خستگی روحی نکاتی را برای شما عزیزان شرح دهیم با ما همراه باشید.

علائم نشان دهنده خستگی روح:

  • اگر گمان می‌کنید هیچ لحظه و ساعت خوب و با نشاطی ندارید.
  • در انجام دادن امور کاری و فعلی خود و همچنین نیاز های شخصی احساس ناتوانی می‌کنید و آن را بیهوده میدانید.
  • همیشه احساس درماندگی و خستگی دارید.
  • مدام درگیری ذهنی دارید و احساس میکنید که ذهنتان خسته است.
  • احساس بی ارزشی دارید.

همه اینها نشانه هایی است که نشان میدهد که شما در معرض خطر ابتلا به خستگی روح هستید.

علت های خستگی روح در چیست ؟

همانطور که در قبل هم گفتیم یکی از علل اصلی بوجود آمدن خستگی روحی در فرد استرس زیاد است. استرس سبب فشار زیاد به جسم و روح انسان می شود و گاهی استرس زیاد باعث می شود که فرد در کار ها و مشغله خود غرق شود و علاقه ای به اجتماع و بیرون نداشته باشد و همین امر باعث عارضه ای به نام خستگی روح می شود.

اما علاوه بر استرس عوامل دیگری نیز در خستگی روحی (Mental fatigue) نیز تاثیر دارند از جمله کسانی که بیش از حد توان خود کار میکنند و هیچ تشویق و حمایتی از اطرافیان دریافت نمی‌کنند و معمولاً به جای آن با قدر نشناسی مواجه می شوند درمعرض این عارضه قرار می‌گیرند. این امر میتواند شامل پدری که از صبح تا شب کار میکند بدون هیچ چشم داشتی و بدون تنوع و تشویقی چه در محل کار و چه در محل خانه و یا مادری که از صبح تا شب در خانه وظیفه و امور مادر بودن را انجام می دهد و هیچ هیجان و سوپرایزی دریافت نمی‌کند؛ شود.

در ادامه پیشنهاد می شود مقاله چگونه از روح و روان خود مراقبت کنیم را مطالعه کنید.

اما علاوه بر این عوامل، عوامل محیطی، ویژگی های شخصیتی و عوامل مرتبط با محیط کار همگی میتواند در بروز این عارضه مؤثر باشند. کار زیاد استرس زا، کار فراوان بدون تعطیلی و استراحت و حتی خواب کافی یا انتظار اطرافیان از فرد برای انجام کارهای دشوار و یا نبودن هیچ تشویق و انگیزه ای برای انجام کار و انتظارات بالای اطرافیان ، از سوی دیگر نداشتن روابط دوستی گرم و صمیمی همه و همه در ابتلا به این عارضه مؤثر هستند.

مقابله با خستگی روحی

چگونه خستگی روح را از بین ببریم ؟

🟡 ۱_تغذیه درست و مناسب:
تغذیه نقش مهمی در سلامت جسم و روح انسان دارد. توجه به مصرف غذاهای سالم و دوری از خوردن خوراکی های که نفعی برای بدن ندارد میتواند نقش مهمی در این امر داشته باشد.

🟡 ۲_مصرف گروه سبزیجات:
همانطور که میدانیم گروه سبزیجات و همچنین میوه جات منبع مهم ویتامین ها هستند و گاهی علت خستگی ما کمبود ویتامین در بدن است. که ما با مصرف این گروه میوه و سبزی میتوانیم از بروز این مشکل جلوگیری کنیم.

🟡 ۳_خوردن غذاهای سبوسدار:
غذاهای سبوسدار جزو آن دسته از مواد غذایی هستند که ویتامین زیادی برای بدن دارند و در رفع خستگی روحی و جسمی کمک می کنند.

🟡 ۴_از مصرف غذای کنسرو شده دوری کنیم:
غذاهای کنسروی معمولاً به علت وجود مواد نگه دارنده برای بدن مضر اند و از طرف دیگر هیچ ویتامین و خاصیتی برای بدن ندارند.

🟡 ۵_به مصرف‌ غذاهای کربوهیدرات دار روی آورید:
مصرف گروه مواد غذایی کربوهیدرات دار باعث افزایش توان و انرژی بدن می شود.

🟡 ۶_مصرف زیاد مایعات:
سعی کنید در طول روز از مایعات به مقدار زیاد استفاده کنید. چای و نوشیدنی های دیگر هم میتواند در رفع کم آبی و کاهش خستگی بدن مؤثر باشد.

🟡 ۷_خواب کافی داشته باشید:
خواب کافی و به اندازه نقش مهمی در آرامش روح و روان انسان دارد. وقتی که خواب به اندازه نباشد فرد دچار سردرد و گیجی می شود.

🟡 ۸_ورزش کنید:
فعالیت بدنی و هرنوع ورزشی که متناسب با شرایط و بدن شماست در نشاط و سر حالی شما و رفع خستگی تأثیر مثبت دارد.

خستگی روح با ما چه می کند :

وقتی که از کار و فعالیت روزانه به خانه برگشته اید و شبانگاه به رختخواب میروید حتی پس از ساعت ها خواب و استراحت کافی باز هم وقتی از خواب بیدار می شوید احساس خستگی و ضعف دارید گویی که اصلاً نخوابیده اید و میلی به بیدار شدن و شروع فعالیت روزانه را ندارید. این نشان از آن دارد که گرچه ممکن است که جسم شما استراحت کافی کرده باشد ولی روح شما همچنان خسته و فرسوده است.

شما در طول روز سعی میکنید که خیال‌بافی کنید و زندگی را اینگونه پیش ببرید. در واقع شما با خیال‌ بافی سعی میکنید که از دنیای واقعی فرار کنید و از آن لحظه ای که در آن زندگی میکنید راضی نیستید و با این روش می خواهید از آن فرار کنید.

شما تقریباً به یک انسان بی تفاوت تبدیل شده اید. از کنار مسائل و اتفاقات روزانه با بی تفاوتی رد می شوید، سعی میکنید که خودتان را انسان خوب و سرحالی جلوه دهید اما این در واقع پنهان کردن حال خودتان است و تظاهر به خوب بودن، همیشه احساس تنهایی میکنید و فکر میکنید کسی شما را دوست ندارد، کسی همراهتان نیست، و کسی درکتان نمیکند و همیشه تنهایید. دوست دارید همه چیز را از دیگران پنهان کنید،حتی خودتان را و چون ناگزیر به نرفتن سرکار و محیط بیرون هستید ، همین امر شما را زجر میدهد.

خستگی روحی باعث می شود که شما مدام به حوادث و اتفاقات منفی زندگی فکر کنید و روی آنها تمرکز کنید . در واقع شما بخش مثبت انرژیتان را شارژ نمیکنید.

توصیه هایی برای افرادی که دچار خستگی روحی شده اند :

اما انسانی که درگیر خستگی روح شده بهتر است که یک دوست نزدیک برای خودش انتخاب کند، با او حرف بزند، درد و دل کند و برای او بگوید که از چه چیزی رنج می برد. سعی کند ورزش کند، مطالعه کند، سفر برود و روی خلق و خوی خودش کار کند.

بهتر است که به مثبت اندیشی عادت کند و فقط سعی کند خاطرات مثبت را به یاد بیاورد و روی آنها زوم کند. گاهی قدردان بودن از شرایط فعلی و زندگی حال خودش میتواند بهترین درمان باشد. در پی یادگیری یک هنر باشد و روح خودش را با آن جلا دهد، به خودش اعتماد داشته باشد، برای خودش وقت بگذارد و خود را آراسته کند و به عزت نفس و اعتماد به نفس خود قوت بخشد و از این رو بار این خستگی را از روی روح و روان خود بردارد.

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • منضور خسن زاده
    آبان 18, 1401 4:59 ب.ظ

    با سلام
    اين مطلب مفيد بود و فردا صبح 19 آبان 1401 در وبلاگ شکوفه هاي نو در ادرس زيربازنشر ميشود:

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

هجده − نه =

فهرست