خشک شدن شیر مادر چند روز طول می کشد : خشک شدن شیر مادریکی از نگرانی ها و دغدغه هایی است که مادران را درگیر خود کرده است دلیل اینکه چرا شیر مادر خشک میشود و برای جلوگیری از خشک شدن شیر مادر چه راه هایی وجود دارد سوالاتی است که ذهن مادران رابه خود مشغول کرده است ما در این مقاله آتیه پرستاران سلامت میخواهیم عوامل اصلی و راه های پیشگیری از آن را توضیح دهیم.
دلیل خشک شدن شیرمادر:
دلایل عمده خشک شدن شیر مادر که می تواند آموزنده باشد برای مادران و افرادی که وظیفه مراقبت و پرستاری از کودک را دارند . این دلایل شامل :
- مصرف تغذیه هایی که مفید نیستند.
- استرس و فشار روانی
- نوشیدن مواد کافئین دار
- مصرف مشروبات الکلی
راه کار های عادی برای پیشگیری از خشک شدن شیر مادر :
یکی از دلایلی که باعث میشود شیر مادرخشک شود این است که نوزاد سینه مادر را در دهان نمیگیرد و این عامل مادر را بسیار نگران میکند که مبادا شیر او خشک شود. برای اینکه نوزاد شما سینه مادر را بمکد میتوانید راه های زیر را انجام دهید:
- اگر نوزاد یک سینه شما را نمیخورد سعی کنید زمانی که درخواب است و متوجه نیست ، سینه را به او بدهید و زمانی که بیدار است آن سینه ای را که همیشه میخورد را به او بدهید و سعی کنید به آرامی او را جابه جا کنید تا به سمت سینه مخالف برود.
- اگر نوزاد شما از سینه مادر شیر نمیخورد برای جلوگیری از خشک شدن شیر مادر باید سینه را بدوشید و شیر آن را با قاشق به کودک خود بدهید.
- برای اینکه نوزاد سینه را بگیرد قبل از آن نوک سینه را با یک مواد شیرین آغشته نمایید.
آیا تغذیه مادر میتواند عاملی برای جلوگیری از خشک شدن شیر مادر باشد؟
مواد غذایی که مادر مصرف میکند تا حدود زیادی میتواند مانع از خشک شدن شیر او شود. مواد غذایی که میتواند شیر مادر را زیاد کند و جلوگیری کند از خشک شدن شیر مادر (Prevent breast milk from drying out)شامل موارد زیر می باشد:
- خوردن اسفناج
- دم نوش گل بابونه
- مصرف تخم ترب در شبانه روز
- تخم شوید که هم شیر را زیاد میکند و هم آرامش بخش می باشد.
- لوبیای پخته شده در مواد غذایی
- خوردن آب هندوانه
- بو داده گندم و کنجد و خشخاش
- آب گوشت
- خوردن سیرابی
- مصرف کاهو
برای جلوگیری ازخشک شدن شیرمادر چه راه کار های درمانی وجود دارد؟
اگر یک مادر احساس کند شیر موحود در سینه او کاهش پیدا میکند لازم است راه کار های زیر را برای جلوگیری از خشک شدن شیر مادر انجام دهد:
- پمپاژ سینه مادر: اگر پمپاژ کردن سینه مادر را در طول روز بالا ببرید حتی اگر نوزاد شما گرسنه هم نباشد و نیازی به شیر خوردن نداشته باشد سینه را در دهانش بگذارید تا بمکد این روش باعث زیاد شدن و جلوگیری از خشک شدن شیر مادر میکند.
- زمانی که نوزاد شیرش را خورد و خوابید می باید برای جلوگیری از خشک شدن شیر خود سینه را ماساژ دهد و بدوشید. در بین فاصله آن میتوانید یک لیوان آب بخورید کمی صبر کنید و سپس شروع به پمپاژ سینه بکنید.
- مواد غذایی که باعث ازدیاد شیر میشود مانند بلغور جو دوسر استفاده نماید.
چه علت هایی میتواند تعمدا مادر را به خشک کردن شیر خود وادارد؟
بسیاری از مادران قبل از پایان دو سالگی کودک خود، میخواهند که شیر آنها خشک شود آنها برای خود دلایلی دارند. مهمترین دلایل آن میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مادر شاغل است و تمایل دارد هر چه سریعتر به سر کار خود برگرد.
- شیر مادر به تنهایی برای کودک رضایت بخش نیست.
- مصرف یک سری از داروها که میتواند از طریق شیر روی کودک تاثیر گذار باشد.
- حس ناراحت کننده برای برخی از مادران در هنگام شیر دادن به کودک
- کم بودن شیر مادر که نمیتواند نوزاد را سیر کند.
- بعضی از نوزادان قادر به خوردن شیر از سینه نمی باشند از این رو مادر آنها سعی میکند شیر خود را خشک کند و از راه دیگری کودک را تغذیه نماید.
چه راه هایی برای خشک کردن شیر مادر وجود دارد؟
یک سری راه های گیاهی برای خشک شدن شیرمادر مورد استفاده قرار میگیرد مانند:
- مریم گلی: تحقیقات نشان داده است که این گیاه تاثیر بسیاری روی خشک شدن شیر مادر دارد برای اینکه حساسیت و عوارض ناشی از این گیاه را تست کنید لازم است ابتدا مقداری از آن را به صورت دم نوش بخورید و اگر عوارضی برایتان نداشت آن را کامل مصرف نمایید.
- قرار دادن برگ کلم روی سینه: برگ کلم را زیر سوتین خود قرار دهید و بعد از چند ساعت آن را با برگ جدید عوض کنید این روش میتواند شیر را کم کند و ورم ایجاد شده روی سینه را هم کاهش دهد.
برای جلوگیری از خشک شدن شیر مادر چه داروهایی نباید مصرف شود؟
- ویتامین B1 ، B6 ، B12بی6 .بی 12 با دوز بالا
- قرص بروموکریپتین
- قرص کابرگولین
برای جلوگیری از خشک شدن شیر مادر این روش ها را کنار بگذارید:
1)از پستان بند های تنگ و سفت خودداری کنید
2)سینه های خود را با آب خیلی داغ شست وشوی ندهید.
3)سینه ها را زیاد تحریک نکنید.
مدت زمان خشک شدن شیر مادر:
اینکه چه مدت زمانی طول میکشد شیر مادر خشک شود بستگی به این موضوع دارد که چند وقت به نوزاد شیر داده اید و چه راهی برای خشک شدن شیر به کار برده اید. ولی معمولا بین چند هفته تا چند ماه زمان میبرد که سینه دیگر شیر تولید نکند و خشک شود.