خود بیمار انگاری اختلالی طولانی مدت است که گاهی اوقات حاد شده و گاهی اوقات خفیف بروز می کند. که بر اساس اضطراب و استرس ناشی از بیماری ها به وجود می آید. یعنی این که فرد آن قدر به بیماری شدن فکر می کند که دچار اضطراب و استرس زیادی می شود و اختلال خود بیمار انگاری به سراغ آن می آید ،
برای مثال وقتی جراحت کوچکی مانند جای نیش حشرات بر روی پوست خود مشاهده می کنند دچار فکر و خیال می شوند و به بدترین حالت ممکن به آن می اندیشد و به سبب همین امر درگیر استرس و اضطراب ناشی از آن می شود و بالا رفتن سن این اختلال را شدیدتر و حادتر می کند و برای کم کردن و از بین بردن این اختلال میتوان تحت روان درمانی قرار گرفت یا از انواع قرص هایی که پزشک تجویز می کند مصرف کرد .
نشانه های اختلال خود بیمار انگاری :
پرستار مریض و مراقب بیمار باید بداند فردی که دچار خود بیمار انگاری می شود ، همواره در حال تفکر در مورد اتفاقاتی که میافتد می باشد و بدین ترتیب آرامش خاطر را از خودش سلب کرده و اکثراً دچار استرس و اضطراب می شود:
۱. همواره به این فکر می کند که دچار اختلالات مختلف خواهد شد ،
۲. در بدن خود دنبال نشانه هایی هر چند ساده می گردد تا به آن فکر کند ،
۳. همواره دوست دارد به مراکز درمانی مراجعه کند و تحت انجام آزمایش های نهایی قرار گیرد ،
۴. زمانی که نتیجه ی آزمایش ها نیز خبر از سلامتی وی می دهند باز هم شکاک است و فکر میکند که مشکلی هست که ممکن است آزمایش آن را نشان نداده باشد ،
۵. وقتی می بیند و می شنود فردی از نزدیکانش دچار نوعی بیماری و اختلال شده هست به فکر فرو می رود که اگر این بیماری به سراغ او بیاید چه می شود ،
۶. فکر می کند که اگر دچار بیماری و مشکل شد چگونه باید از پس کار های روزانه ی خود بر بیاید ،
۷. گوشه گیری و انزوا را به بودن در جمع ها و مهمانی ها ترجیح می دهد چون فکر می کند که شاید در این جمع ها از فردی بیماری بگیرد ،
۸. پرس و جوی بیشتر از حد طبیعی از مراکز درمانی در زمانی که علائم یا نشانه ای در بدن خود پیدا کند .
( در ادامه پیشنهاد می شود مقاله اختلال شخصیت مرزی را مطالعه نمایید )
دلیل هایی که بر شکل گیری خود بیمار انگاری تاثیر گذار می باشند :
در زیر مواردی را برای شما شرح داده ایم که تاثیر زیادی بر بوجود آمدن خود بیمار انگاری در افراد دارد که این موارد شامل :
۱. طرز تفکر و اندیشه ی فرد ؛
زمانی که فرد نشانه هایی در بدن یا بر روی پوست خود می بیند مثل قرمز شدن پوست و خارش که نشانه ای غیر عادی نیست شروع به فکر و خیال می کند که خود را به بیماری ای نسبت دهد و به اطرافیان خود بفهماند که وی دچار بیماری شده است .
۲. کسانی که با فرد زندگی می کنند ؛
کسی که با افرادی زندگی می کند که به ایمنی بدن و سلامت جسمانی خود بیشتر از حد معمول وسواس داشته اند و زیادی به این مسئله توجه می کنند می تواند تأثیرات منفی بر روی ذهن او بگذارد .
۳. دیده ها و شنیده های فرد ؛
فردی که در زمان بچگی درگیر بیماری شده باشد اما در بزرگسالی از این موضوع آگاه شود در فکر فرو می رود که شاید این بیماری دوباره به سراغ او بیاید یا نشانه های آن هنوز ممکن است در بدن او پنهان مانده باشد تا زمانی مجدداً بروز کند .
( در ادامه توصیه می شود مقاله چگونه از سلامت روان خود مراقبت نماییم را مطالعه نمایید )
برخی از موارد وجود دارند که زمینه را برای اختلال خود بیمار انگاری آماده می کنند و احتمال ابتلا به آن را افزایش می دهند :
- کسانی که در طول زندگی خود زیاد دچار اضطراب شده اند .
- افرادی که در دوران بچگی اتفاقات بدی برایشان رخ داده است مثل کتک خوردن یا گم شدن در جاهای شلوغ .
- بیماری هایی که فرد با آن ها متولد می شود یا مشکلاتی که در دوران نوزادی و بچگی با آن ها رو به رو شده است و نیز بودن بیماری ارثی در خانواده یا نزدیکان فرد .
- عصبی بودن و حرص خوردن زیاد .
- تحقیق و بررسی های زیاد برای پیشگیری از مبتلا شدن به بیماری ها .
- وسواس فکری . (OCD Obsessive Compulsive Disorder)
شیوه ها و راهکار هایی که می توان با استفاده از آن ها به معالجه ی اختلال خود بیمار انگاری کمک کرد :
- ذهن فرد مورد معالجه قرار گیرد ؛ این شیوه به فردی که مبتلا به این اختلال شده است یاد می دهد که چگونه اضطراب و استرس به وجود آمده را کنترل کند و باعث می شود که فرد متوجه افکار غلط خود در برابر برخی از نشانه ها شود و او می فهمد که چگونه اضطراب و استرس های خود را از بین ببرد .
- مصرف داروها ؛ می توان با دستور پزشک از داروهایی که باعث کم کردن و از بین بردن اضطراب می شود استفاده کرد .
- انجام دادن حرکت های ورزشی متناسب با ذهن مثل یوگا که باعث دور شدن استرس از ذهن فرد می شود .