
درد کلیه در سالمندان : یکی از مهمترین بیماری های مربوط به افراد سالمند بیماری های مربوط به کلیه ونارسایی های کلیه میباشد. این بیماری شایع باعث میشود که فرد سالمند به تدریج کلیه های خود را کم کم از دست بدهد. بیماری های دیگری که در دوره سالمندی عارض میشود میتواند تاثیر مستقیمی بر روی کلیه های فرد سالمند ایجاد کند.
کلیه در کجای بدن قرار گرفته است؟
کلیه به صورت یک عضو لوبیایی شکل میباشد که در دو طرف ستون مهره های بدن قرار گرفته و به موازات مهره های1 تا 3 کمری جای گرفته است درون کلیه یک فرو رفتگی واقع شده که به آن ناف کلیه میگویند در درون این فرو رفتگی اعصاب و شریان و وریدهای کلیوی وحالب وجود دارد حالب ادرار را به مثانه هدایت میکند تا از آنجا دفع گردد.
علامت های نارسایی مزمن در کلیه :
- حالت تهوع در فرد ایجاد می شود
- دیدن خون در ادرار
- فشار خون بالا
- ضعف وخستگی در فرد مشاهده می شود
- ورم در غوزک پا ودست ها دیده می شود
اگر فرد سالمند یکی از نشانه های بالا را در وجود خود ببیند باید سریعا به پزشک مراجعه نماید به طور کلی بیماری اگر چه این بیماری به طور کامل نمیتواند درمان شود اما راه های کنترل در آن وجود دارد که میتوانیم از نشانه های آن پیشگیری کنیم با توجه به شدت و ضعف این بیماری ممکن است راه های متفاوتی برای درمان این بیماری بکار ببریم که این راه ها میتواند دارو درمانی، دیالیز، یا پیوند کلیه باشد که با توجه به نظر پزشک انجام میشود.
راه های پیشگیری از نارسایی کلیه:
راه های ساده ای وجود دارد که باعث میشود از پیشرفت بیماری های کلیه یا درد کلیه در سالمندان جلوگیری کند و وضعیت سالمند را بهبود ببخشد:
- موروثی بودن این بیماری باعث میشود فرد به این بیماری مبتلا شود پس لازم است این افراد مورد بررسی قرار بگیرند.
- بروز بیماری هایی مانند فشار خون بالا و حتی دیابت میتواند از عوامل زمینه ساز این بیماری باشد بنابراین فرد سالمند با داشتن این دو نوع بیماری باید دائما وضعیت قند خون وفشار خون خود را چک کنند واز بروز عوارض ناشی از آن ها بر روی کلیه خود جلوگیری کنند.
- استفاده کردن از مواد غذایی سالم میتواند سلامت قلب و کلیه سالمند را تضمین کند خوردن میوه ها وسبزیجات، لبنیات کم چرب وکاهش مصرف نمک برای سالمندان باعث پیشگیری از بیماری های کلیوی میشود.
- ورزش کردن ثابت برای سالمندان با عارضه کلیوی میتواند موثر باشد که باید تحت نظر پزشک در روز 30 دقیقه انجام شود این مورد میتواند تناسب اندام سالمند را حفظ کند واز چاقی آنها پیشگیری کند.
- خوابیدن کافی در بهبود شرایط بیماران کلیوی موثر است.
- عدم مصرف دخانیات از مهمترین کارهایی است که میتوان بیماری مزمن کلیوی را با آن کنترل کرد.
- فشار روانی و استرس از عواملی است که سلامتی بدن از جمله کلیه را تحت تاثیر قرار میدهد سالمند باید با روشهایی که میتواند بر استرس خود غلبه کند آشنایی پیدا کند مثال با حرکات یوگا یا عبادت میتواند استرس را در خود کاهش دهد.
- چکاب دوره ایی در فاصله زمانی معین توسط پزشک برای فرد سالمند میتواند از بروز مشکلات کلیوی پیشگیری کند.
(( در ادامه این مبحث پیشنهاد میشود مقاله آموزشی چگونه عفونت کلیه را تشخیص دهیم ؟ را حتما مطالعه نمایید))
کوچک شدن کلیه:
کلیه در بدن انسان به طور طبیعی اندازه یک مشت هر انسانی است وظایفی که کلیه ها در بدن انجام میدهند این است که در سیستم خون رسانی. متابولیسم کلسیم در بدن، متعادل ساختن سیستم استخوانی وتنظیم فشار خون نقش دارند.
حال اگر به کلیه ها آسیب برسد ونتواند نقش خود رابه درستی در بدن انجام دهند محیط داخلی بدن از نظر تعادل اسیدی وبازی به هم میریزند ودچار مشکل میشود در صورتی که در سالمندان کلیه ها تحت تاثیر بیماری های دیگر قرار بگیرند بافت آن دچار مشکل میشود ودر حالت عمومی آتروفی کلیه در سالمندان راخواهیم دید.
علت هایی که می توان ربط داد به کوچک شدن کلیه در سالمندان:
- اولین دلیل آن این است که در زمان تولد رشد نامناسبی را داشته اند .
- دومین دلیل مربوط به بعد از تولد میباشد که به دلیل تغذیه پایین خون توسط کلیه ها میباشد
- سومین دلیل آن عفونت موجود در کلیه است که باعث نارسایی در کلیه میشود.

علائمی که باعث کوچک شدن کلیه در سالمندان می شود:
- درد هنگام ادرار
- درد شکمی
- خون در ادرار
- تکرر ادرار
- کاهش اشتها
کوچک شدن کلیه خطرناک است وباید آزمایشات مخصوص آتروفی کلیه را برای سالمندان که شامل سونوگرافی، توموگرافی، سی تی اسکن است را انجام دهیم تا به موقع بتوانیم آنها را تشخیص دهیم.
(( در ادامه این مبحث پیشنهاد می شود مقاله آموزشی آیا لبنیات برای سنگ کلیه می تواند دشمن باشد؟را حتما مطالعه نمایید ))
چه درمانهایی برای مقابله با کوچک شدن کلیه وجود دارد:
درمان آتروفی کلیه بستگی به علت آن دارد مثال کلیه ای که بر اثر مسدود شدن مجرای ادراری وعفونت های ادراری آتروفی شده باید درمان آن را با آنتی بیوتیک ها شروع کنیم پس کوچک شدن کلیه قابل درمان است با روش هایی که برای درمان به موقع کنترل دیابت یا فشار خون انجام میشود یا روش های در جراحی که برای از بین بردن سنگ کلیه یا تومور کلیه صورت میگیرد میتوان کلیه را از کوچک شدن آن حفظ کنیم.
پزشک و بیماری کلیه در سالمندان:
پزشک برای تشخیص بیماری کلیه ابتدا آزمایش خون و ادرار را از بیمار خود میگیرد ومتناسب با مشکلی که در کلیه دیده میشود میزان از کار افتادگی آن را میسنجد از کار افتادگی کلیه علائم مخصوصی ندارد و سالمند متوجه از کار افتادگی آن نمیشود وفقط میتوان از طریق مراجعه به پزشک اورولوژی از وجود نارسایی کلیه اطلاع پیدا کنیم در زمانی که درد پهلو وبالای کمر دارید فورا به پزشک مراجعه کنید.
توصیه میشود خانواده های محترم و همچنین پرستار سالمند در منزل که از سالمندان مراقبت و نگهداری می کنند حتما با دقت مطالب بالا را مطالعه نمایند تا در صورت دیده شدن این علائم اقدامات به موقع را برای رفع مشکل درد کلیه در سالمندان را انجام دهند . حتی در صورت نیاز به مشاوره می توانید با کارشناسان و مشاوران موسسه آتیه پرستاران سلامت تماس گرفته و از آنها کمک بخواهید . این مشاوران به صورت 24 ساعته آماده ی پاسخگویی به شما می باشند.