
دیابت در سالمندان مبحثی است که امروز کارشناسان آتیه پرستاران سلامت برای شما عزیزان تهیه کرده اند . همانطور که می دانیدحدودا 10 درصد از سالمندانی که سنشان بالای 60 سال است به دیابت یا قند خون مبتلا هستند و آمارهای پزشکی نشان از بالا رفتن این بیماری در آینده دارد . تحقیقات نشان داده شده است که عمده ترین علت پیدایش دیابت در سالمندان رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب و همچنین ورزش نکردن می باشد . معمولا اندازه گیری قند خون در سالمندان حداقل دو مرتبه در سال توصیه می شود .
سالمندانی که به بیماری دیابت یا قند خون مبتلا هستند باید تحت مراقبت های ویژه قرار بگیرند . پرستار سالمند و یا هر فردی که از این دسته از سالمندان مراقبت و نگهداری می کنند حتما باید دقت زیادی در رژیم غذایی مناسب برای سالمند داشته باشد و به هیچ وجه غذاهایی که برای آنها ضرر دارد را به آنها ندهند .
اندازه گیری قند خون معمولا قبل ناشتا صورت می گیرد که اگر فرد میزان قند خونش از 110 میلی گرم بیشتر باشد فرد به دیابت دچار است . افرادی که دیابت دارند علائمی مانند پر ادراری و تشنگی در آنها بسیار مشهود می باشد .
دیابت در سالمندان شامل چند نوع می باشد :
دیابت در سالمندان جزو بیماری هایی هستند که بسیار خطرناک می باشد که بسیاری از سالمندان با آن درگیر هستند . دیابت شامل سه نوع می باشد که شامل :
دیابت شامل سه نوع می باشد . دیابت نوع اول که در کودکان و نوجوانان مشاهده می شود و در اثر فقدان یا کمبود انسولین در فرد ایجاد می شود.
دیابت نوع دوم : دیابتی است که در سنین بالا و در سالمندان بوده که در اثر کمبود انسولین و یا جذب نکردن انسولین توسط بدن فرد می باشد .
دیابت بارداری : دیابت بارداری همانطور که از اسمش پیداست در دوران بارداری به سراغ خانم های باردار می آید که حتما باید تحت نظر پزشک متخصص باشند.
مشکلات و عوارضی که بیماری دیابت در سالمندان دارد :
دیابت در سالمندان شرایط ویژه ای برای زندگی کردن سالمندان بوجود می آورد که باعث مشکلاتی برای این عزیزان می شود . در زیر به مشکلاتی که این افراد به آن دچار هستند را شرح می دهیم .
- بالا رفتن قند خون باعث اختلال در بینایی شده و در مواقعی منجر به کور شدن فرد نیز می شود .
- بالا رفتن قند خون در افراد باعث ایجاد اختلالات کلیوی می شود و در پی آن ورم کردن پاها
- دفع کردن آلبومین از طریق ادرار آنها
- از نظر عصبی واکنش ها از بین رفته و در پاها حساسیت ایجاد شده و در نتیجه زخم هایی در پا ایجاد می شود که بسیاری از این افراد با ایجاد زخم در انگشت ها و پاها موجب قطع آنها می شود.
- محدودیت شدید در مصرف مواد غذایی
(( در ادامه برای اطلاع کامل پیشنهاد می شود مقاله آموزشی تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری را حتما مطالعه نمایید ))
نکات رژیم غذایی که افراد مخصوصا سالمندان دیابتی باید رعایت نمایند :
دیابت در سالمندان بیماری می باشد که اگر کنترل نشود باعث ایجاد مشکلاتی برای سالمندان می شود اما می توان با رعایت نکات رژیم غذایی و ورزش کردن این بیماری را از بین . در زیر به رژیم غذایی مناسب برای این افراد اشاره ای شده است که شامل :
- فیبر :
تاثیر مواد غذایی فیبر دار برای دیابت در سالمندان . استفاده از مواد غذایی حاوی فیبر در سالمندان دیابتی و یا هر فرد دیگری که به قند خون دچار است توصیه می شود . در رژیم غذایی بیماران دیابتی مصرف 20 الی 35 گرم فیبر در روز توصیه می شود که این میزان مصرف هم تراز است با افراد سالم .
وجود فیبر در مواد غذایی بسیار مفید است و جلوگیری می کند از بیماری هایی مانند سرطان های دستگاه گوارشی ، یبوست ، کاهش چربی خون و … . اما مصرف زیاد فیبر های عذایی تاثیر آنچنانی بر کاهش قند خون ندارد . ولی مصرف کم آن موجب بروز مشکلاتی برای سلامتی فرد می شود .
- پروتئین :
مصرف پروتئین بسیار مفید است برای دیابت در سالمندان (Diabetes in the elderly) . مصرف پروتئین برای بیماران دیابتی هیچ محدودیت و ضرری ندارد . میزان نیاز فرد دیابتی همانند افراد معمولی می باشد که این میزان حدود 15 تا 20 درصد انرژی روزانه فرد را تشکیل می دهد . اما به این نکته توجه لازم را داشته باشید که اگر دیابت فرد منجر به مشکلات کلیوی شود حتما باید در مصرف پروتئین محدودیت هایی اعمال شود .
- چربی :
بدون شک کربوهیدرات و چربی ها تاثیر بسزایی برای بهبود بیماری دیابت دارند. اما نه هر چربی . برخی چربی ها سالم هستند و برخی نیز نا سالم . چربی های سالم همان چربی های غیر اشباع و امگا 3 می باشند . اگر به شغل پرستاری در منزل برای سالمند مشغول هستید حتما توصیه می شود در هنگام غذا درست کردن برای سالمند از روغن های گیاهی و طبیعی استفاده نمایید.
غذاهایی که شامل چربی های اشباع هستند و برای دیابتی ها مضر می باشد شامل لبنیات پرچرب ، بستنی ، خامه ، سوسیس ، کالباس ، سس های چرب و غیره
- ویتامین ها :

توصیه های غذایی در بیماران دیابتی مخصوصا سالمندان :
توصیه های مهم برای سالمندان و یا افرادی که وظیفه ی ارائه خدمات پرستاری از سالمندان دیابتی را برعهده دارند . این توصیه های غذایی شامل :
- غذاهایی که توسط کارشناسان تغذیه برای رژیم غذایی بیمار دیابتی شما تجویز شده است را به طور منظم و در ساعتهای مشخص شده مصرف نمایید .
- از حذف وعده های غذایی یا جابجا کردن آنها جدا خودداری نمایید .
- ورزش یادتان نرود و سعی کنید حداقل روزی نیم ساعت ورزش کنید .
- به هیچ وجه استرس به خودتان راه ندهید .
- در هنگام کاهش قند خون می توانید از شربت قند یا آب میوه استفاده نمایید .
- از مصرف کردن موادی که دارای قند های ساده هستند مانند قند ، شکر ، نوشابه ، بستی ، ژله ، شرینی و غیره خودداری نمایید .
- اگر از توت ، خرما ، کشمش و … استفاده می کنید نباید زیاده روی شود و بهتر است در این مورد از پزشک متخصص مشاوره بگیرید.
- حتما از نان های سبوس دار مانند سنگک ، بربری و تافتون استفاده نمایید.
- حتما از سبزیهای تازه به طور مرتب استفاده نمایید.
- سعی شود از غذا های آب پز استفاده کنید .
- نمک بسیار مضر است برای این افراد حتما در مصرف نمک دقت لازم را داشته باشید .
- حبوبات در رژیم غذایی خود استفاده نمایید.
مواد غذایی که افراد دیابتی حتما باید در مصرف آن محدودیت لازم را داشته باشند :
- غذاهایی که سدیم بالا دارند را حذف کنید .
- از مواد غذایی که چرب هستند جدا خودداری نمایید .
- مواظب شرینی جات ها باشید .
- نسب به مصرف زیاد نمک جدا بترسید.