
زمانی که بدن افراد مقدار زیادی قندخون در بدن داشته باشند به بیماری دیابت مبتلا خواهند شد وافرادی که به این بیماری دچار میشوند باید رژیم غذایی کنترل شده ای را مصرف کنند در این مبحث میخواهیم در مورد رژیم غذایی برای دیابتی ها توضیحاتی را ارائه دهیم:
افراد دیابتی به طور عمده باید خوردن گوشت.استفاده از چربی های حیوانی مانند پنیر .خامه کره وهمچنین قند هایی که در شکر .مربا وانواع شیرینی وجود دارد وسریع جذب بدن میشود را به حداقل برسانند ویک سری از مواد غذایی مانند غلات ومیوه های خشک شده را در برنامه غذایی خود بیافزایند.
مواد غذایی مورد مصرف دیابتی ها :
دیابتی ها باید به جای مصرف کردن گوشت های چرب از گوشت انواع پرندگان وماهی ها استفاده کنند وبه جای مصرف روغن های چرب از زیتون یا کلزا استفاده نمایند افراد دیابتی باید از ترکیب مواد غذایی که در طول شبانه روز مورد مصرف قرار میدهند آگاهی کامل داشته باشند بهتر است رژیم غذایی برای دیابتی ها سرشار از پروتئین.غلات وسبزیجات باشد پروتیئن مصرفی آنها در انواع ماهی .گوشت پرندگان وسبزیجات تامین میشود
غلات مصرفی دیابتی ها به صورت برنج کامل.بلغور ونان مورد مصرف قرار بگیرد.
سبزیجات مورد استفاده دیابتی ها چه به صورت خام چه به صورت پخته اگر با روغن زیتون مصرف شود برای دیابتی ها موثر واقع میشود. رژیم غذایی برای دیابتی ها در هنگام صبحانه باید با دقت بالایی مورد استفاده قرار بگیرد نوع غلاتی که در هنگام صبحانه مصرف میشود باید چربی.کربوهیدرات و قند بالایی در آنها وجود نداشته باشد وموادی که طبیعی هستندواز چربی کمتری در آنها استفاده شده مورد مصرف قرار بگیرد به طور کلی مصرف موا غذایی صنعتی به دلیل چربی بالا ویا قند های مصنوعی برای رژیم غذایی دیابتی ها مناسب نیست به طور مثال آب میوه های صنعتی مقدار بالایی قند ساده دارند که برای دیابتی ها اصلا توصیه نمیشود.
رژیم دیابتی ها با باور های نادرست افراد را میتوان در 3دسته زیر بگتجانیم:
1)مصرف مواد قندی باعث ابتلا به بیماری دیابت خواهد شد
2)برای برگزیدن رژیم غذایی دیابتی ها موارد زیادی نقش پیدا میکنند
3)افراد مبتلا به دیابت به اجبار از خوردن مود غذایی مورد علاقه خود اجتناب میکنند.
این باورها در بیماری دیابت به شدت غلط و نادرست اعلام شده است مصرف زیاد قند هیچ گاه نمیتواند باعث بروزدیابت شود این بیماری در زمانی اتفاق می افتد که بدن نتواند قند مصرفی برای تولید انرژی را در بدن امین کند از این رو مواد قندی را به گلوکز تبدیل میکند کع بتواند انرژی بدن را تامین کند ولوزالمعده هورمونی به نام انسولین ایجاد میکند که به تامین انرژی بدن کمک مینماید.
آیا مصرف کربوهیدرات در رژیم غذایی دیابتی ها مضر است؟
استفاده کربوهیدرات برای رژیم غذایی دیابتی ها بسیار مناسب ومفید واقع شده است وباید در برنامه غذایی آنها گنجانده شود زیرا این موارد روی قند خون تاثیر میگذارند بنابراین باید اندازه آن را در مصرف روزانه کنترل ومحاسبه نمایید کربوهیدرات میتواند شامل مواد مغذی مانند ویتامین وفیبر باشد.
مصرف پروتئین در درمان دیابت:
افراد دیابتی ترجیح میدهند از پروتئین بیشتر از کربوهیدرات در برنامه غذایی خود استفاده کنند زیرا کربوهیدرات خیلی زود برقند خون تاثیر میگذارد و از این رو مصرف پروتئین مانند گوشت میتواند چربی هم داشته باشد که این چربی میتواند بیماری های قلبی را تشدید نماید بنابراین در رژیم غذایی دیابتی ها لازم است فقط 20 درصد را به پروتئین لازم تامین کنید.
آیا افراد دیابتی میتوانند داروی دیابت خود را با نوع غذای مصرفی خود هماهنگ کنند؟
افراد دیابتی اگر برای درمان بیماری خود از انسولین استفاده میکنند میتوانند مقدار مصرف انسولین را با مواد غذایی خود مطابقت دهند ولی این به آن معنا نیست که هر چیز مضری را بخورند وسپس انسولین مصرفی را بالاتر ببرند برای تنظیم این مصرف میتوانید از پزشک کمک بخواهید.
آیا منع مواد غذایی مورد علاقه افراد دیابتی درست است؟
در صورتی که افراد دیابتی از رژیم غذایی خاص خود برای درمان و پیشگیری بیماری استفاده میکنند دلیلی برای حذف کردت غذای مورد علاقه خود نخواهند داشت آنها میتوانند یک روش مناسب برای مصرف غذاهای مورد علاقه خود انتخاب کنند ودر صورتی که ار رژیم خود تبعیت میکنند مصرف این مواد غذایی دلخواه را به عنوان یک جایزه برای خود به مصرف برسانند.
افراد دیابتی میتوانند از دسر استفاده کنند یا برایشان مضر است؟
رژِم غذایی برای دیابتی ها در مصرف دسر بلامانع است اگر افراد بتوانند دسر خود را به جای 2تکه بستنی از یک تکه استفاده کنند وآن را با مواد غذایی مانند غلات ومیوه های تازه درست کنند هیچ منعی برای مصرف آنها وجود نخواهد داشت.
تفاوت موجود در رژیم غذایی دیابتی ها وسایر افراد خانواده:
افراد مبتلا به دیابت وسایر افراد خانواده میتوانند از یک نوع مواد غذایی مصرف کنند وهیچ تفاوتی بین مواد غذایی مصرفی آنها وجود ندارد بلکه تفاوت فقط در این است که برای افراد دیابتی باید کنترل دقیق تری روی مصرف مواد غذایی خود داشته باشند که از همه نوع مواد مانند کربوهیدرات .پروتئین وچربی ها به انداره لازم مصرف نمایند.
عادت های نادرست در مواد غذایی دیابتی ها به شرح زیر میباشد:
- حذف صبحانه از وعده های غذایی:حذف صبحانه از وعده های غذایی میتواند باعث کاهش گلوکز خون شود بنابراین سعی کنید هیچ وقت این وعده مهم را حذف نکنید.
- مصرف بیش از حد چربی های مضر: مصرف چربی های اشباع شده بیشتر از 30 درصد مانند مصرف فست فود ها میتواند مقاومت به انسولین را عارض شود واین برای دیابتی ها اصلا مناسب نیست.
- مصرف پروتئین بیش ازحد: از از پروتئین بیش از اندازه مصرف شود میتواند تاثیر مثبتی روی حساسیت به انسولین بگذارد وخطرات قلبی را به همراه داشته باشد.
- اگر در وعده های غذایی دیابتی ها تعادل برقرار نباشد به طورمثال از یک نوع مواد غذایی مانند کربوهیدرات بیشتر واز یک نوع مواد غذایی مانند پروتئین خیلی کمتر یا بلعکس استفاده شود این عامل میتواند قند خون را در افراد دیابتی بالا ببرد.
- دیر وقت شام خوردن: اگر افراد دیابتی بخواهند خوردن شام را دیرتر ونزدیک به ساعت خواب خود بیاندازند این روش میتواند روی گلوکز خون آنها در فردای آن روز تاثیر مخربی از خود برجای بگذارد.