
بیماری دیابت که به بیماری قند خون معروف است مشکلاتی را برای افراد مبتلا به وجود می آورد که اگر کنترل نشود میتواند درد ها و ناراحتی هایی را در قسمت پا به وجود بیاورد و زخم هایی را در قسمت پا عارض کند که منجر به عفونت های شدید شود. در این مقاله میخواهیم راجع به شناسایی زخم و دردهای ناشی از آن وهمچنین درمان زخم دیابتی صحبت کنیم.
یکی از رایج ترین زخم هایی که بر اثر بیماری دیابت به وجود می آید زخم پای دیابتی میباشد که میتواند بافت های پوست را دچارآسیب کند طوری که لایه های زیرین پوست نمایان میشود. این زخم ها معمولا در زیر انگشتان پا به وجود می آید و میتواند استخوان پا را تحت تاثیر خود قرار بدهد.
نشانه های زخم پای دیابتی چگونه تشخیص داده میشود؟
یکی از معمول ترین نشانه های زخم پا تورم، سوزش، قرمزی وبوی بد پا میباشد که نشان از یک زخم در کف پا میباشد که میتواند بر اثر دیدن یک لکه روی جوراب وعلائم بالا به وجود آن پی ببریم که این زخم به مرور باعث ایجاد بافت های تیره رنگ در اطراف آن میشود وبافت را دچار عفونت ومرگ آن میکند ومیتواند باعث چرک های بد بو در این قسمت شود.
لازم است توجه کنید که زخم های حاصل از بیماری همیشه به صورت آشکار دیده نمیشود و ممکن است فقط یک تغییر رنگ روی پوست خود احساس کنید که دارای درد است بنابراین در زمانی که با این حالت مواجه شدید نیاز است به پزشک خود مراجعه نمایید پزشک مرتبط میتواند زخم شما را با چهار معیار زیر مورد بررسی قرار دهد.
چهار معیار بررسی زخم های دیابتی :
1)زخمی که مشاهده نمیشود اما خطرناک است.
2)زخم بروز کرده اما عفونتی در آن دیده نمیشود.
3)نوع زخم بسیار شدید است و استخوان و تاندون ها را درگیر کرده است
4)زخم بسیار پیشرفت کرده است ودچار عفونت شده
علت به وجود آمدن زخم های دیابتی :
- عدم جریان گردش خون در این ناحیه
- بالابودن مقدار قند خون
- آسیب دیدگی در عصب
- بیماری گردش خون پایین
کنترل کردن قند خون در بیماران دیابتی بسیار حائز اهمیت است زیرا زمانی که قند خون در بدن بالا باشد زخم های ایجاد شده در بدن افراد دیابتی بهبودی ضعیفی را طی میکنند.
اگر عصب در بدن افراد دیابتی به مشکل برخوردکند این عارضه بسیار زمان براست ومیتواند احساس را در این قسمت از دست بدهد و زمانی که فرد دیابتی احساس به درد را حس نکند زخم های ایجاد شده در پای او منجر به عفونت های شدید خواهد شد.
افراد دیابتی معمولا دارای پوست های خشکی هستند و این خشکی میتواند در پای فرد مبتلا میخچه، زخم و ترک خوردگی را به وجود بیاورد.
چه عواملی باعث افزایش زخم های دیابتی میشود؟
افراد دیابتی معمولا به زخم های دیابتی مبتلا خواهند شد و عواملی نیز وجود دارد که میتواند زخم پای دیابتی ها را افزایش دهد این عوامل شامل موارد زیر میباشد:
- پوشیدن کفش نامناسب
- عدم رعایت بهداشت وشست وشوی منظم
- بلند بودن ناخن پا
- مصرف مشروبات الکلی
- بیماری های قلبی وعروقی
- اختلالات چشمی حاصل از دیابت
- اضافه وزن
- در معرض دود قرار گرفتن
راه های کنترل ودرمان :
- مراقبت کردن از پای خود برای پیشگیری از درد وزخم
- وارد کردن فشار بر روی پای زخمی که عفونت دارد ومیتواند درد را بیش تر کند.
- استفاده از کفش های مناسب دیابتی ها
- رژیم غذایی مناسب میتولند از ایجاد زخم های دیابتی پیشگیری نماید
- مراقبت از پا در موقع راه رفتن که دچار پیچ خوردگی نشود
چگونگی درمان و راه های پیشگیری از عفونت این زخم ها :
برای درمان زخم دیابتی در این افراد میتوانید کارهای زیر را انجام دهید اگر از پرستار منزل بهره می برید حتما نکات زیر را به او گوشزد نمایید .
- زخم ایجاد شده را باید مرتب پانسمان کرد وآن را خشک نگه دارید.
- محل زخم را با مواد ضدعفونی کننده شست وشوی دهید.
- شست وشوی پای زخم شده در حمام
- برای جلوگیری کردن از رشد باکتری های موجود در زخم از درمان آنزیم استفاده کنید.
- درمان زخم دیابتی به صورت موضعی با استفاده از عسل که به صورت پماد عرضه میشود.
اگر درمان زخم دیابتی با روش های ارائه شده درمان نشود ممکن است توصیه پزشک این باشد که از روش جراحی استفاده کند روش جراحی میتواند فشار ایجاد شده روی زخم شما را کاهش دهد و ناهنجاری های پیش آمده بر روی استخوان و مفاصل را از بین ببرد ومانع قطع عضو در ناحیه زخم شود.
درمان زخم دیابتی با روش های سنتی:
برای درمان این زخم ها میتوانید از روش های سنتی که در ذیل ذکر میشود استفاده نمایید این داروهای گیاهی میتواند تا حد زیادی به درمان این بیماری کمک کند:
- استفاده از ژل آلوئه ورا: مالیدن ژل داخل گیاه آلوئه ورا روزانه 3 مرتبه روی زخم میتواند آن را درمان کند.
- استفاده از روغن نارگیل: به کار بردن این روغن نیز میتواند به درمان زخم دیابتی در پای شما کمک شایانی بکند.
- عسل ارگانیک وخالص: مالیدن عسل خالص روی زخم روزانه به مدت 15 دقیقه میتواند روش مناسبی باشد.
- زردچوبه: ترکیب کردن زردچوبه با آب که به حالت خمیری شکل شده باشد را میتوانید روی زخم بمالید وپس از خشک شدن آن را بشویید.