
مراقبت از کودکان در فضای مجازی: امروزه اینترنت و حضور در فضای مجازی قسمت وسیعی از زندگی کودکان را دربر گرفته است و کودکان اکثر زمان خود را، صرف فضای مجازی میکنند. این مسئله ضمن اینکه فواید خاصی دارد میتواند برای کودکان خطرناک هم باشد.مراقبت از کودکان در فضای مجازی تا حد زیادی به کنترل والدین نیازمند است. فرهنگ سازی اینترنت و فضای مجازی با خانواده ها نقش بسزایی را دارد.
کارشناسان مرکز پرستاری آتیه پرستاران سلامت بنا به درخواست والدین مخصوصا افرادی که به عنوان پرستار منزل مسئول مراقبت از کودکان در منزل را دارند، تصمیم گرفتند برای کمک به این عزیزان مقاله مراقبت از کودکان در فضای مجازی را تهیه کنند. پس پیشنهاد می شود حتما تا پایان این مبحث ما را همراهی نمایید.
انواع آسیب هایی که برای کودکان در فضای مجازی وجود دارد به شرح زیر است
والدین و پرستاران کودک حتما باید بدانند که استفاده نادرست کودکان از فضای مجازی چه آسیب هایی به کودکان وارد می کنند . این آسیب ها شامل:
- اولین خطر در این زمینه آسیب های روان شناختی در کودک میباشد. زمانی که کودک تمام وقت خود را در فضای مجازی میگذراند به احتمال زیاد درگیر حس افسردگی و گوشه گیری میشود. زیرا برای ارتباط گرفتن با دیگر افراد خانواده و حتی دوستان خود زمانی را ندارد و باعث میشود کودک برای انجام کارهای روزانه خود بسیار بی توجه و بی حوصله شود. نکته دیگری که قابل ذکر میباشد این است که فضای مجازی نشانه هایی همچون استرس و فشار روانی و خستگی زیادی را برای کودک ایجاد میکند
- دومین خطری که کودک را در بر میگیرد آسیب های اجتماعی در کودک میباشد. فضای مجازی طوری طراحی شده که هر چیزی را که کودک بخواهد میتواند ببیند از جمله فیلم هایی که درون مایع آن دعوا و خشونت باشد و یا حتی فیلم هایی که صحنه های جنسی در آن باشد. دیدن همچین فیلم هایی برای کودکان باعث بروز رفتار های ستیزه طلب و غوغا گر میشود و میتواند کودک را نسبت به اطرافیان خود و نسبت به ناراحتی دیگران بی تفاوت کند و این رفتار ناشی از این است که کودک به دلیل وقت زیادی که در اینترنت و فضای مجازی سپری میکند فرقی بین حقیقت یا خیالی بودن را از دست میدهد.
- سومین خطری که متوجه کودک میشود مشکلاتی است که به سلامت جسم و تن او وارد میشود. انواع این آسیب های جسمی شامل افزایش وزن، .سردرد، .تنگی کانال و خستگی در چشم های کودک میباشد. طبق نظریه کارشناسان آتیه پرستاران سلامت کودک به دلیل عدم تحرک و ورزش به مرور زمان دچار چاقی میشود زیرا زمانی را برای انجام این فعالیت ها ندارد و بیشتر وقت خود را صرف فضای اینترتی میکند. نکته مهم دیگر اینکه این کودکان دچار کم خوابی یا بد خوابی هم خواهند شد واین اختالل گریبان گیر کودکان اینترتی خواهد شد.
- و آخرین خطری که میتواند کودک را درگیر کند این است که کودک تحت تاثیر زور گویی و سوء استفاده های جنسی قرار می گیرد. کودکان ساده لوح براثر اعتماد کردن به افرادی که نیت پلیدی را در سر دارند مورد آزار و اذیت جنسی قرا خواهند گرفت یا بسیاری از افراد با گول زدن کودک او را وادار میکنند اطلاعات شخصی خانواده خود را در اختیار آنان بگذارد از جمله اطلاعات کارت های بانکی که میتواند نتایج بسیار بدی را به دنبال داشته باشد
- والدین برای مراقبت از کودکان در فضای مجازی باید متوجه رفتار های کودکان باشند تا بتوانند تشخیص دهند که آیا کودک او تحت تاثیر زور گویی در اینترنت قرار گرفته است یا خیر.
راه تشخیص این مسئله:
1)تماس های مشکوک از افراد غریبه
2)پنهان کردن لب تاپ یا گوشی به محض نزدیک شدن والدین به کودک
3)وقت گذراندن طوالنی مدت در شب ها در اینترنت
4)انزوا طلبی و بی رغبتی در ارتباط با اعضای خانواده
حال والدین به محض متوجه شدن این علائم در رفتار های او باید برای مراقبت از کودکان در فضای مجازی راه کار هایی را عملی کنند. والدین باید کودک را از محیط های اجتماعی که در آن به فعالیت میپردازد را خارج کند و به او بگوید الان زمان مناسبی برای فعالیت او در این شبکه ها نیست و بهتر است وقت خود را به فعالیت های دیگری بگذراند.
اگر تمایلی به انجام این کار ندارید او را هوشیار کنید که در مواجه شدن با زور گویی چه در فضای اینترنتی چه در مقابل دوستان در فضای واقعی حتما به شما اعلام کند و به او بگویید در همچین مواردی میتوانید کمک زیادی به او بکنید. برای مراقبت از کودکان در فضای مجازی روش های زیادی وجود دارد که والدین میتوانند با انجام آنها خطرات احتمالی را از کودک خود دور کنند.

روشهای مناسب برای مراقبت از کودکان در فضای مجازی
والدین و افرای که به عنوان پرستار منزل از کودکان نگهداری می کنند حتما باید در مراقبت از کودکان در فضای مجازی مراقب باشند. که در زیر به یک سری از این مراقبت ها اشاره کرده ایم .
- در تلفن همراه کودک خود از نرم افزار های امنیتی برای او استفاده کنید. نرم افزار های متعددی برای استفاده از کودکان فراهم شده که میتواند از ورود به سایت های نامناسب جلوگیری کند و حتی نرم افزاری که بتواند کودک اطلاعات شخصی را در آن به اشتراک بگذارد را برای او محدود کنید.
- به کودک خود استفاده های مناسب سن او را در فضای مجازی یاد بدهید به او آموزش دهید رمز های اینترنتی، شماره های تماس و آدرس منزل و مدرسه خود را در اختیار کسی قرار ندهد. به او گوشزد کنید اگر پیام یا متنی برای تهدید کردن و ترساندن او برای انجام یک سری از کارها ارسال شده است را هرگز جواب ندهد و با شما در میان بگذارد.
- از دیگر راه کار های نا مناسب برای مراقبت از کودکان در فضای مجازی این است که سایت های جذاب و مورد علاقه کودک را به او معرفی کنید و کمی در فضای مجازی او را همراهی کنید سعی کنید لب تاپ یا کامپیوتر را دور از دید خود قرار ندهید او را در جایی بگذارید که خودتان هم بتوانید ناظر آن باشید.
- اگر شاغل هستید و از پرستار کودک در منزل استفاده می کنید حتما نکات بالا را به پرستار منزل گوشزد نمایید تا در غیاب شما از کودکتان در فضای مجازی مراقبت نماید.
اعتماد کودک خود را جلب کنید تا اتفاقاتی را که در فضای مجازی برای او پیش می آید را برای شما تعریف کند و به او اعلام کنید که متوجه کار هایی که در فضای مجازی انجام میدهد هستید. اما طوری نگویید که او حس کند در کار های او تجسس میکتید این کار اعتماد او را به شما کم میکند.