تماس
021-66582923

مشکلات ذهنی سالمندان

پرستار بیمار, پرستار سالمند, پرستاری در منزل
بدون دیدگاه
مشکلات ذهنی در افراد مسن - مشکلات ذهنی سالمندان

مشکلات ذهنی سالمندان از موارد نگران کننده برای سلامت سالمندان یک جامعه می باشد . وقتی صحبت از سالمندی به میان می آید نا خودآگاه اولین چیزی که به ذهن میرسد تجسم پدربزرگ و مادربزرگ در ذهن ایجاد می شود . از سن 65 سالگی به بالا دوران سالمندی آغاز میشود که باعث تغییراتی در بدن میشود و اندام ها و مغز انسان عملکرد درست خود را از دست میدهند.

در این دوران سالمند با کاهش شنوایی و بینایی مواجه میشود که اگر خود سالمند نتواند برخورد صحیح با این مشکلات را داشته باشد باعث منزوی شدن وی میشود و به دنبال آن ایجاد مشکلات ذهنی سالمندان مانند افسردگی و زوال عقل را به همراه دارد.

یک سری از رفتار ها در دوران سالمندی به وجود می آید که نشان دهنده بیماری فرد سالمند است. این رفتار ها میتواند عقل سالمند را به زوال ببرند و مشکلاتی را به وجود بیاورد که طرز برخورد دیگران را با شخص سالخورده سخت کند. این مشکلات شامل تکرار جملات و نظرات شخصی، آلزایمر و فراموشی، عدم کنترل ادرار و رفتار های عصبی می باشد که در ادامه این مطلب بیشتر با آن آشنا می شویم .

مشکلات ذهنی سالمندان با اختلالات شناختی:

یکی از مشکلات ذهنی سالمندان ، اختلالات شناختی می باشد . شیوع اختلالات روانی و مشکلات ذهنی در سالمندان نسبت به دوران جوانی شیوع بیشتری دارد. از جمله این اختلالات که زوال عقل را در بر میگیرد بیماری آلزایمر است.

با افزایش سن مغز انسان دچار تغییرات خاصی میشود این تغییرات شامل کاهش خون رسانی در مغز، تحلیل سلول ها، نقصان عملکرد شعور و حافظه میباشد که با به وجود آمدن این تغییرات شخصیت و ذهن این افراد نیز تغییر میابد.

افسردگی سالمندان:

افسردگی همانند آلزایمر از رایج ترین مشکلات ذهنی در افراد من و رفتار های روانی در فرد سالمند میباشد که عواملی مانند دارو، مرگ عزیزان، تنهایی و مشکالت اقتصادی می باشد.

(( در ادامه پیشنهاد می شود مقاله آموزشی راه های درمان و حذف افسردگی در سالمندان را حتما مطالعه نمایید ))

آلزایمر و انواع آ ن :

یکی دیگر از مشکلات ذهنی سالمندان بیماری آلزایمر می باشد . این بیماری پیشرونده مغزی، در حالت کلی به سه دسته تقسیم تقسیم میشود:

دسته اول: در این مرحله در حافظه کوتاه مدت فرد سالمند اختلال ایجاد میشود و فرد توانایی یادگیری را ازدست میدهد.
دسته دوم: در این مرحله حواس فرد سالمند مختل میشود و اموری مانند اداره مالی و خرید برایش سخت میشود.
دسته سوم:در این مرحله که مرحله نهایی برای سالمند محسوب میشود فرد حتی اسم خود را فراموش میکند و دیگر نمیتواند کنترلی بر ادرار و مدفوع خود داشته باشد و قدرت تکلم را نیز از دست میدهد.

روان پریشی و اختلالات روانی در سالمندان:

یکی دیگر از مشکلات ذهنی سالمندان توهم و هذیان گفتن است. توهم وضعیتی است که در آن فرد سالمند قادر به تشخیص و جدا سازی چیزهایی که میبیند یا میشنود نمیباشد و به دو دسته تخیلی و معقول تقسیم میشود.

این مسئله در میانسالی بسیار شایع است که توصیه میشود در این دوران حتما از یک پرستار منزل برای مراقبت از سالمند بیمار کمک بخواهید تا بتواند از شرایط حاد این مشکل پیشگیری کند و به طور 24 مراقب او باشد.

(( در ادامه برای اطلاع بیشتر پیشنهاد میشود مقاله آمورشی علت توهم زدن سالمندان را حتما مطالعه نمایید ))

برخی از انواع اختلالات ذهنی در میانسالی :

  • اروتومانیا(خود معشوق پنداری)
  • مگالومانیا (خود بزرگ بینی)
  • هایپوکندریا (خود بیمار انگاری)
  • توهم شکنجه
  • توهم جسمی

آیا اختلال توهم درمان دارد؟

روان پزشکان برای از بین بردن این اختلال روانی، هم درمان دارویی دارند هم درمان غیر دارویی. در مرحله اول ابتدا غیر دارویی را شروع میکنند و در مرحله بعد اگر جوابگو نبود از درمان دارویی هم در کنار آن استفاده میکنند.

برای مراقبت از فرد سالمند که دارای اختلال توهم زایی است باید به نکات زیر توجه کنیم :

از دیگر مشکلات ذهنی سالمندان توهم زایی می باشد که مراقب یا پرستار بیمار که در منزل از این سالمندان مراقبت می کند باید حتما نکات زیر را در اولویت کارهای خود قرار دهند .

  • نباید در مورد چیزهایی که فرد متوهم میبیند یا میشنود بحث و مجادله ایی صورت بگیرد.
  • مصرف به موقع داروها که عدم مصرف آن مشکلات را تشدید میکند.
  • پرستار باید سالمند را از تمام چیزهایی که احتمال دارد به خود آسیب بزند دور نگه دارد.
  • منحرف ساختن ذهن بیمار از تفکراتش که از بهترین روش ها برای آرام کردن او میباشد.

مشکلاتی که در خواب برای سالمندان به وجود می آید از عوامل مشکلات ذهنی سالمندان میباشد و میتواند سلامت فرد را به خطر بیاندازد.

مشکلات بیماری های روحی و ذهنی در سالمندان - مشکلات ذهنی سالمندان

فعالیت های مفید برای جلوگیری از مبتلا شدن به بیماری های روحی و ذهنی:

یکی از مهمترین فعالیت ها برای کاهش بیماری های ذهنی سالمندان این است که فرد سالمند را در جمع قرار دهیم تا روابط اجتماعی برقرار کند. با این کار میتوان بر تنهایی او غلبه کرد. رژیم های غذایی برای سالمند، مصرف به موقع داروها، تماس های تلفنی، ورزش های سبک و… همگی میتوانند مانع از بروز بیماری های ذهنی گردد.

علل اختلال توهم در سالمندان:

از مهمترین عوامل توهم در افراد سالخورده میتوان به موارد زیراشاره کرد:

  • ژنتیک
  • سوء استفاده جنسی در کودکی
  • آسیب و ضربه به مغز
  • مصرف داروهای توهم زا
    تشخیص این نوع بیماری اختلالگر وابسته به ارزیابی روان شناس بالینی دارد که روان شناس میتواند با توجه به اتفاقاتی که در اطراف فرد به وجود آمده و توهماتی که میزند ارتباطی پیدا کند.

اهمیت وجود پرستار برای بیماران اختلال روانی:

بیماران سالمند از درجه اهمیت بالایی نسبت به سایرین قرار دارند و از آنجا که با بروز بیماریهای ذهنی احتمال این وجود دارد که به خودشان آسیب وارد کنند، لازم است از وجود پرستارسالمند برای اینگونه افراد در منزل استفاده شود. که در این صورت هم امنیت جانی فرد سالمند حفظ میشود وهم آرامش خاطر برای فرزندان آن سالمند به وجود میآید. استفاده از خدمات پرستاری در منزل برای سالمندان در جوامع پیشرفته یکی از بهترین و کارآمد ترین روش های مراقبت از سالمندان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

1 × دو =

مشاوره ارائه دهنده خدمات پرستاری - مشکلات ذهنی سالمندان
فهرست