ناخنک چشم یک زائده گوشتی مانند می باشد که حالت مثلثی شکل دارد و از سفیدی چشم کشیده می شود تا قسمت قرنیه چشم را در بر میگیرد. این زائده زمانی که رگ های ملتحمه رشد خوش خیم پیدا می کند حاصل می شود این عارضه می تواند خارش، سوزش و التهاب داشته باشند و زمانی که بزرگ شود جلوی دید شخص را خواهد گرفت . در این مبحث با کمک کارشناسان بخش سلامت موسسه آتیه پرستاران سلامت قصد داریم در مورد راه های درمان و مراقبت های پرستاری در خانه برای رفع این معضل صحبت کنیم . با ما همراه باشید.
دلایل به وجود آمدن ناخنک چشم :
به طور کلی دلیل خاصی برای ایجاد این عارضه وجود ندارد اما افرادی را که به خود درگیر می کند افرادی هستند که در معرض آفتاب و فضای بیرون بیشتر قرار می گیرند و یا در پرتو های فرابنفش ، گرد و غبار و خشکی هوایی که در آن سپری می کنند می تواند عامل شکل گیری ناخنک در چشم آن ها شود .
ناخنک چشم چه علائمی از خود نشان می دهد ؟
1- احساس سوزش و خارش و قرمز شدن چشم :
این علائم ذکر شده در ابتدا برای فرد به طور خیلی ضعیف بذوز می کند اما اگر اندازه آن بزرگ تر شود و التهاب بیشتری پیدا کند باعث ریزش اشک می خواهد شد .
2- برروز مشکلات و اختلالاتی در دید :
زمانی که ناخنک به وجود می آید در انتقال نور از مردمک به درون چشم اختلای حاصل می شود و شکل قرنیه تغییر پیدا می کند از این رو در دید و بینایی شخص تاثیر منفی خواهد گذاشت .
درمان کردن ناخنک چشم :
به طور کلی اگر ناخنکی که ایجاد شده کوچک باشد و مشکلی را ایجاد نکند نیازی به درمان پیدا نمی کند اما اگر ناخنک بسیار التهاب پیدا کند و با سوزش و خارش همراه باشد باید نزد پزشک بروید و برای یک مدت از قطره های اشک مصنوعی یا قطره های استروئیدی استفاده نمایید.
در مواقعی وقتی ناخنک بیش از حد بزرگ شود و زیبایی چشم را می گیرد در همچین مواقعی می بایست با جراحی ، ناخنک از روی چشم برداشته شود. لازم به ذکر است بدانید این جراحی احتمال بازگشت در آن وجود دارد و به همین دلیل در حین عمل جراحی لازم است از یک سری روش ها مانند پیوند ملتحمه یا مصرف دارو های میتو مایسین استفاده شود .
از دیگر روش های درمانی به غیر از مطالبی که در بالا ذکر شد می توانید در صورتی که ناخنک ها خیلی بزرگ است و کل قرنیه را دربرگرفته اند از پیوند قرنیه نیز برای درست شدن شکل ساختاری قرنیه نیز استفاده نمایید.
( در ادامه توصیه می شود مقاله سلامت چشم و بینایی مربوط به کدام ویتامین میباشد؟ را مطالعه نمایید )
روش های درمان خانگی ناخنک چشم :
روشهای درمانی ناخنک چشم نیز می تواند برای برطرف شدن زائده گوشتی بسیار کارساز و موثر واقع شود شما می توانید روغن بنفشه را تهیه نمایید و درون چشم های خود بچکانید. همچنین روشهای دیگر مراقبت و پرستاری خانگی نیز برای درمان این معضل وجود دارد که در زیر به آنها اشاره شده است .
استفاده از کندر :
بنا بر نظریه کارشناسان آتیه پرستاران سلامت یکی از درمان های خانگی این مشکل استفاده از کندر می باشد شما می توانید آن را درون آب خیس کنید و بگذارید یک ساعت بماند سپس آن را صاف کنید و روی ناخنک خود بمالید .
استفاده از عناب :
از دیگر روش های درمان ناخنک چشم مصرف عناب می باشد باید آن را با هسته بادام به خوبی بکوبید و بگذارید بجوشد و بعد آن را صاف نمایید و در طول روز ۳ مرتبه درون چشم های خود بچکانید.
استفاده از عرقیات گیاهی :
عرقیات گیاهی نیز درمان های مناسب برای این مشکل محسوب می شوند. شما برای رفع این زائده می توانید عرق شاه تره و عرق کاسنی را تهیه نمایید و آن ها را با یکدیگر ترکیب کنید و در طول روز به مدت ۳۰ روز آب آن را بنوشید .
( در ادامه توصیه می شود مقاله برای بهبودی ضعیفی چشمها چه باید کرد را مطالعه نمایید )
تمشک :
خوردن تمشک نیز می تواند جزو یکی از درمان های گیاهی محسوب شود .
گل همیشه بهار :
استفاده از این گیاه به صورت عصاره و چکاندن آن درون چشم می تواند یک درمان خانگی مفید در درمان ناخنک چشم محسوب شود.
عرق رازیانه :
برای برطرف شدن ناخنک می توانید از آن بهره ببرید. می توانید از عرق این گیاه برای شستشوی چشم های خود استفاده کنید .
کاربرد حجامت در درمان ناخنک چشم :
استفاده از حجامت روی قسمت سر و یا روی گیجگاه می تواند در درمان آن موثر واقع شود.
رابطه بین یبوست و ناخنک چشم :
اگر فردی که دچار عارضه ناخنک شده باشد همچنین یبوست نیز داشته باشد اگر بتواند برای یبوست خود اقدام کند و آن را برطرف نماید این روش تاثیر مهمی در بهبود ناخنک چشم نیز خواهد داشت .
راه های جلوگیری از ابتلا به ناخنک چشم :
برای جلوگیری از ناخنک چشم حتما در مواقعی که در محیط های بیرون به سر میبرید و در معرض آفتاب قرار دارید از کلاه های لبه دار و عینک استفاده نمایید. همچنین از ورود آب به درون چشم خودداری نمایید زیرا باعث تحریک شدن و سوزش چشم خواهد شد .