
بازی فکری چه نوع بازی میباشد؟ بازی های فکری جز بازی هایی هستند که به تالاش های ذهنی نیازمند هستند وطبق یک علم وسیع وگسترده بر اساس توانایی فرد قابل اجرا میباشد. این بازی فکری هم به صورت انفرادی وهم به صورت گروهی اجرا میشود در این مبحث به مزایا و نقش بازی های فکری در کودکان خواهیم پرداخت که امیدواریم برای مادران و پرستاران کودک در منزل مفید واقع باشد .
ویژگی های یک بازی خوب برای کودکان:
- بازی باید علاوه بر حالت سرگرم کنندگی برای کودک لذت بخش نیز باشد.
- بازی کردن باید هدف معینی در آن باشد.
- بازی باید با انتخاب کودک و داوطلبانه باشد.
- بازی باید از ماهیت یک داستان در آن شکل گرفته باشد.
مزایای بازی های فکری برای رشد کودکان:
یکی از مزیت های بازی فکری این است محیط جالب و پرهیجانی را برای رشد خلاقیت کودک ایجاد میکند. اینکه کودک شما در حین بازی خوشحال وشادمان میشود رکن مهمی برای رشد ونمو کودک به حساب می آید. بازی فکری که مناسب کودک شما باشد به گونه ای است که به توانمندی کودک برای داوری کردن کمک میکند و توانایی پاسخ دادن سریع را در وجود او شکل خواهد داد.
یکی دیگر از نقش های بازی فکری درکودکان این است که خیال سازی و قدرت تصویر سازی را در آنها تقویت میکند وباعث میشود کودکان علت برد وباخت خود را در بازی تجسم کنند. از طریق بازی هایی که یک کودک انجام میدهد میتوانیم به خصوصیات درون کودک پی ببریم به طور مثال از نوع بازی که انجام میدهد میتوانیم متوجه شویم که کودک حس فرمان دادن و رئیس بودن را دارد یا حس اطاعت کردن یا احساسات او دربازی دوستانه است یا خشونت آمیز.
به طور کلی میتوانیم آرزوهای کودک را از نوع بازی هایش حدس بزنیم.
تاثیرات بازی های فکری در کودکان :
از مزایای بارز بازی این است که باعث رشد کودک در زمینه های عاطفی، اجتماعی وذهنی میشود.
1)رشد یا بلوغ عاطفی:
بازی کردن باعث پرورش و رشد عاطفی میشود وحس نیاز او را به ارتباط آموزش و ترس بالا میبرد.
2)رشد اجتماعی کودک:
بازی کردن باعث سرعت بخشیدن به رشد اجتماعی کودک میشود و باعث میشود استعداد های درونی کودک که به صورت مخفی هستند برون گرا شوند وهمچنین باعث میشود حس شکست و موفقیت را در حد کودکانه خود تجربه نمایند.
3)رشد فکری وذهنی:
نقش بازی های فکری در کودکان غیر قابل انکار است وباعث میشود فکر کردن واندیشیدن به مسائل دورتر را در او محکم تر کند.
نقش بازی های فکری در کودکان و تاثیر آن بر جسم و روان آنها :
تاثیر ونقش بازی فکری در کودکان هم برجسم هم بر روان آنها بازتاب دارد این تاثیر زمانی برجسم او نشان داده میشود که کودک بازی هایی را انجام میدهد که تحرک وفعالیت بالایی دارند. این فعالیت آنها باعث میشود قسمت های مختلف بدن آنها از نظر عضلانی تقویت شود. بازی هایی مانند توپ بازی یا گرگم به هوا یا فوتبال انرژی زیادی از کودک میگیرد وعضلات او را قوی میکند.
تاثیر بازی در روان کودک هم همانطور که در بالا متذکر شدیم باعث میشود کودک تمام احساسات وآرزوی های خود را در قالب نقشی که ایفا میکند بیان نماید.
چه نوع بازی های فکری برای کودکان وجود دارد؟
- نقش بازی های فکری از جمله بازی با پازل میتواند در زمینه های مختلفی برای کودک مفید باشد.
- بازی هایی که با حافظه کودک در ارتباط است.
- بازی های تخته ای مانند شطرنج
- بازی هایی که به صورت چیستان ومعما هستند.
تاثیر بازی پازل بر کودکان :
- یک کودک زمانی که یک قطعه از پازل را میخواهد سر جای خود بگذارد آن را چندین بار جابه جا میکند تا جای مناسب آن را پیدا کند این کار باعث میشود کودک راه مناسبی برای حل مشکالتش پیدا کند.
- در زمانیکه کودک پازل را میچیند باخود صحبت میکند ومیگوید الان چه قطعه ای از پازل را اینجا بگذارم رنگ آبی یا زرد. این حالت باعث میشود کودک مهارت کافی را برای صحبت کردن خود پیدا کند.
- پازل هایی که اعداد ریاضی را داشته باشند کودک برای ساخت آنها با اعداد و دسته بندی قطعات سر و کار دارد واین باعث میشود در آموزش ریاضی مهارت پیدا کند.
- کودک با انجام بازی پازل بین چشم و دست و ذهن خود ارتباط عمیقی ایجاد میکند به این طریق که چیزی که چشمانش میبیند در ذهنش تصمیم میگیرد وآنرا با دست عملی میکند.
- بازی پازل یک بازی سرگرم کننده برای کودک است و باعث میشود توان حرکتی پیداکند وعضلات دست او قوی شود وبتواند توانایی بدست گرفتن مداد را پیدا کند.
- در بازی پازل کودکان برای کامل شدن پازل با یکدیگر صحبت میکنند و با همفکری یکدیگر مشکل را حل میکنند این مسائل میتواند اجتماعی شدن کودک را به دنبال داشته باشد.
- یک کودک تا زمانی که پازل را تکمیل نکند از درست کردن آن دست برنمیدارد واین کار باعث میشود حس پشتکار واعتماد به نفس در او ایجاد شود.
- وقتی کودک در ساخت پازل به دنبال یک جای مناسب برای قطعه میگردد آن را ذهن خود منطبق میسازد که این روش باعث میشود قدرت فکرکردن انتزاعی را در وجودش پروش دهد.