کمبود آهن در کودکان را چگونه جبران کنیم؟

کمبود آهن در کودکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و باید کودکان خود را همیشه مد نظر داشت تا خدایی نکرده دچار این عارضه نشوند . همانطور که می دانید شیر مادر و شیر خشک های استاندارد سرشار از آهن می باشد و کودک شما حداقل در 4 ماه اول نیاز به آهن ندارد و آهن آن از شیر مادر و شیرخشک تامین می شود.
حال بعد از 4 ماهگی مصرف آهن به این بستگی دارد که آیا کودک شما از شیر خشک استفاده می کند یا از شیر مادر و یا اینکه خوردن مواد غذایی را شروع کرده است یا نه ، همچنین شرایط نوزادان زودرس نیز می تواند نسبت به مصرف میزان آهن شرایطشان متفاوت باشد . در ادامه اطلاعات کامل ترین در مورد مصرف قطره ی آهن در کودکان و نوزادان را برای شما شرح می دهیم .
در این مبحث ما با کمک کارشناسان بخش سلامت اتیه پرستاران سلامت قصد داریم راجعب کمبود آهن در کودکان نکات ارزشمندی را برای شما شرح دهیم . با ما همراه باشید.
کمبود آهن در کودکان و میزان نیاز قطره آهن :
وقتی شروع میکنید به کودک خود مواد غذایی کمکی می دهید بدن کودک شما بیشتر به آهن نیاز پیدا می کند و معمولا کودکان در شش ماه اول به 0/27 میلی گرم در روز به آهن احتیاج دارند و از حدود هفت ماهگی تا 12 ماهگی معمولا به 11 میلی گرم نیاز دارند و اگر بدن کودک ، آهن کافی دریافت نکند کمبود آهن در کودکان شکل می گیرد.
مادران در این مرحله باید توجه زیادی در تامین کردن آهن بدن کودک داشته باشند. مادران و مراقب کودک می توانند از مواد غذایی که سرشار از آهن می باشد به کودکان خود بدهند . مواد غذایی مانند گوشت پوره شده یا شیره گوشت ، از کمک های غذایی که سرشار از آهن هستند مانند سرلاک غنی شده با آهن ، حبوبات پوره شده مانند عدسی که درصد بالایی آهن دارد ، لوبیا چیتی و لوبیا قرمز نیز دارای منبع آهن فراوانی می باشد .
بسیاری از کودکان غذاهایی که سرشار از آهن است و در بالا به آنها اشاره کردیم را نمی خورند و احتمال اینکه عارضه کمبود آهن در کودکان شکل بگیرد بسیار زیاد است .در این مواقع پزشک متخصص برای تامین آهن بدن کودک ، مکمل های سرشار آهن را تجویز کند .
کودکان زودرس بیشتر به این مکمل های آهن نیاز دارند چون این نوزادان زود به دنیا آمده اند و دیگر نمی توانند آهن مورد نیاز خود را از بدن مادر تامین کند و بدن آنها احتیاج مبرم به آهن دارد.
(( در ادامه پیشنهاد می شود مقاله آموزشی داروهای خطرناک برای کودکان را حتما مطالعه نمایید ))
اهمیت ویژه آهن در کودکان و نوزادان :
کمبود ویتامین و همچنین کمبود آهن در کودکان (Iron deficiency in children) عوارض شدیدی را می تواند در ادامه ی زندگی او به همراه داشته باشد . کمبود آهن در کودکان می تواند تاخیر جدی در رشد و تکامل کودک ایجاد می کند . معمولا کودکان در دوران جنینی به اندازه ی کافی آهن مورد نیاز خود را از مادر تامین می کنند این انداره به مقداری است که نوزاد تا 4 ماه بعد از تولد نیز به آهن احتیاج نداشته باشد .
بعد از 4 ماهگی که بدن نوزاد شروع به کاهش آهن می کند می تواند از مکمل هایی که طبق دستور پزشک است استفاده کنند . در ماه های بالا مثلا 6 ماه به بعد می توانید از مواد غذایی سرشار از آهن مانند کمک غذاها ، پوره گوشت گاو به کودک خود بدهید . شیر مادر سرشار از آهن است اگر از 4 یا 6 ماه به بعد کودک شما ار مواد غذایی جامد استفاده نمی کند می توانید از مکمل آهن 11 میلی گرم به کودک خود بدهید ( با دستور پزشک ) .
توصیه مهم که مادران باید توجه زیادی به آن داشته باشند استفاده نکردن از شیر گاور تا 1 سالگی می باشد .
شیر گاو آهن زیادی ندارد و می تواند در جذب آهن اختلال ایجاد کند . همچنین شیر گاو روده ها را تحریک می کند و باعث می شود که روده ها در جذب آهن دچار مشکل شوند و آهن توسط ادرار دفع شود .
(( در ادامه پیشنهاد می شود مقاله آموزشی علت و راه های درمان کم خونی در کودکان را حتما مطالعه نمایید ))
آیا مصرف زیاد مکمل های آهن برای کودک ضرر دارد ؟
درست است مکمل های آهن برای کودکان ضروری می باشد اما مصرف بیش از اندازه ی این مکمل ها نیز می تواند ضربه جبران ناپذیری به کودک بزند . مصرف بیش از اندازه ی مکمل های آهن برای جبران کمبود آهن در کودکان می تواند به کبد کودک لطمه بزند . در این مواقع توصیه می شود سرخود به کودک مکمل آهن ندهید و حتما زیر نظر پزشک متخصص این امور را انجام دهید .
اگر دیگر اعضای خانواده از این مکمل ها استفاده می کنند مواظب باشید این مکمل ها را جلوی دست کودک قرار ندهید و حتما در جای مطمئن و دور از دست کودکان باشند.

کودکانی که بیشتر در معرض فقر آهن قرار می گیرند :
کمبود آهن در کودکان می تواند بسیار خطرناک باشد . معمولا کودکان یا نوزادانی هستند که این خطر بشتر آنها را تهدید می کند . این کودکان شامل:
- نوزادان زودرس
- نوزادانی که کمبود وزن دارند .
- کودکانی که دارای عفونت های شدید هستند
- کودکانی که قبل از اینکه به سن 1 سالگی برسند از شیر گاو یا شیر بز استفاده می کنند .
- کودکانی که از سن 6 ماه به بعد از مکمل های دارای آهن استفاده نمی کنند.
- کودکانی که اضافه وزن دارند و چاق هستند.
کمبود آهن در کودکان را چگونه تشخیص بدهیم :
والدین می توانند با مشاهده علائم زیر بفهمند که کودکشان از کمبود آهن رنج می برد یا نه
- رنگ پریدگی در کودک
- سرد شدن دستها و پاهای کودک
- کم اشته شدن کودک
- خستگی و بی حال شدن کودک به طور مکرر
- بالا رفتن ضربان قلب
- ورم کردن زبان و گلو
- بزرگ شدن طحال
مصرف غذاهای مقوی برای درمان کمبود آهن در کودکان :
- غلات
- ماکارونی
- برنج
- نان سبوس دار
- گوشت گاو
- ماهی و جگر
- سبزیجات
- حبوبات