تماس
021-66582923

کنترل خشم یا عصبانیت یکی از مواردی است که می تواند سلامت فرد را در پی داشته باشد. خشم در شرایط گوناگون و مختلف به وجود می‌ آید و فرد را عصبانی می‌ کند ، دو عاملی که بیشتر از سایر عوامل باعث ایجاد خشم در افراد می‌ شوند و فرد را عصبی می‌ کنند عبارت‌ اند از :

۱. خلق‌ و خوی فرد:

برخی افراد خلق و خویی خون‌ سرد و آرام و برخی دیگر از افراد خلق‌ و خوی نا آرام و تند و عصبی دارند ، که در عصبی شدن و نشدن فرد تاثیر گذار هستند. به‌ طور معمول فرد با خلق‌ و خوی تند و عصبی بیشتر دچار خشم می‌ شود و سخت‌ تر و دشوار تر می‌ تواند خشم خود را کنترل کند و فردی که دارای طبیعت آرام و خون‌ سرد است کمتر دچار خشم و عصبانیت می‌ شود و راحت‌ تر می‌ تواند خشم خود را کنترل کند .

۲. شرایط محیطی افراد :

در گاهی اوقات فرد در خانواده‌ ای پر تنش زندگی می‌ کند که روی رفتار او تأثیر گذار است و فرد اخلاق های عصبی به خود می‌گیرد و در اکثر اوقات خشمگین است و زود تر از بقیه ی هم سن و سالان خود خشمگین و عصبی می شود. اما بر عکس این قضیه نیز ممکن است اتفاق بیفتد مثلاً فرد در خانواده ای آرام زندگی کند، که این فرد در کنترل خشم خود می‌ تواند راحت‌ تر و موفق تر باشد و بهتر عمل کند .

راه کارهای کنترل خشم و عصبانیت ؟

۱. استفاده از اعداد:

یکی از راه های کنترل خشم و عصبانیت استفاده از اعداد می باشد. در موقع داشتن خشم و عصبانی بودن ، می‌ توان در جهت کنترل کردن خشم خود به‌ طور معکوس از یک عدد به خصوصی مثلاً عدد پنجاه شروع به شمارش کرد ، این کار باعث می‌ شود که فرد مقداری به خود فرصت دهد که از خشم و عصبانیت او کاسته شود و با کم شدن خشم و عصبانیت در فرد او می‌تواند خشم خود را کنترل کند .

۲. استفاده کردن از تکنیک تنفس عمیق :

در زمانی‌ که فرد خشمگین شده است و عصبانیت در او موج می زند برای رفع کردن عصبانیت و کنترل کردن خشم خود بهتر است از نفس عمیق بهره بگیرد ، این کار سبب رفع استرس و اضطراب ناشی از عصبانیت شده و فرد با رفع استرس و اضطرابش آرام‌ تر شده و عصبانیت و خشم او فروکش می‌ کند و بدین‌ ترتیب می‌ توان خشم خود را کنترل کنیم .

۳. راه رفتن در هنگام عصبانی شدن:

یکی از راهکار ها و شیوه‌ هایی که در جهت برطرف کردن عصبانیت و خشم خود می‌ توان به کار برد راه رفتن در زمان بر انگیخته‌ شدن خشم و عصبی شدن می‌ باشد ، چون راه رفتن به‌ خصوص با سرعت زیاد باعث می‌ شود که عصبانیت ، خشم و انرژی فرد خالی شود ، در نتیجه این تخلیه ی انرژی سبب آرامش درونی فرد شده و وضعیت فرد به حالت عادی و نرمال بر می‌ گردد ، و این گونه ما می توانیم خشم خود را کنترل کنیم .

( در ادامه توصیه می شود مقاله برای بهبودی حال روحی خود چیکار کنیم ؟ را مطالعه نمایید )

۴. بهره گرفتن از تکنیک ماساژ :

در زمانی که فرد عصبی شده و خشم‌ او برانگیخته می‌ شود ، می‌ تواند برخی از قسمت‌ های بدن را مورد ماساژ قرار داد مثل اندام هایی که با مغز در ارتباط نزدیک هستند مثل ناحیه ی گیجگاهی ، برای ماساژ دادن ناحیه ی گیجگاهی بهتر است به‌ صورت دورانی عمل کرد ، این کار سبب بیشتر کردن جریان خون در ناحیه‌ ای که مورد ماساژ قرار گرفته‌ شده می‌ شود و این کار باعث برطرف‌ شدن استرس و نرمال شدن جریان خون در بدن شده که به این طریق بدن در حال آرامش قرار می‌ گیرد و می توانیم خشم خود را کنترل کنیم .

کنترل خشم و عصبانیت

۵. انجام دادن حرکت‌ های ورزشی:

از دیگر راه های کنترل عصبانیت و خشم استفاده از ورزش می باشد. ورزش دادن برخی از عضلات بدن ، به‌ ویژه عضله های مربوط به دور و اطراف گردن می‌ تواند سبب از بین بردن عصبانیت و خشم بر انگیخته‌ شده شود ، پس با انجام دادن حرکت های ورزشی متناسب می‌توان خشم خود را کنترل کرد .

(در ادامه توصیه می شود مقاله تربیت کودک بدون فریاد و کتک را مطالعه نمایید )

۶. تمرکز خود را از روی موضوعی که سبب بوجود آمدن خشم شده است ، پرت کنید ؛

یکی از شیوه‌ های مؤثر و مفید در جهت از بین بردن عصبانیت و خشم پرت کردن تمرکز خود از موضوع و مسئله ای می‌ باشد که سبب ایجاد خشم در فرد شده‌ است .

۷. استفاده از موزیک:

در هنگام عصبانیت و خشمگین بودن می توان با گوش دادن به موسیقی مورد علاقه ی‌ خود از شدت خشم ایجاد شده ، کم کرد و فکر خود را از خشم و عصبانیت دور کرد ، پس گوش دادن به موسیقی که فرد دوست دارد می‌ تواند باعث کنترل خشم در افراد شود .

۸. صحبت نکردن در هنگام عصبانیت:

در مواقعی که فرد عصبانی‌ شده و خشمگین می‌ باشد بهتر است نه حرفی بزند و نه کاری انجام دهد ، چون در لحظه ی عصبانیت قدرت تفکر و تعقل انسان از کار می‌ افتد و با از کار افتادن قدرت تفکر و تعقل ، فرد ممکن است با حرف زدن باعث تشدید شدن عصبانیت خود شود ، پس می‌ توان با کمی سکوت کردن از شدت عصبانیت و خشم خود کم کرد و بدین‌ صورت تمام خشم خود را کنترل کرد .

۹. خندیدن:

خنده در هر صورت حتی اگر به‌ صورت مصنوعی هم باشد اثر بخش است و می‌ توان با خندیدن در هنگام خشم و عصبانیت سبب شد که از مغز هورمون‌ های شادی ساخته و به خون فرستاده شود و در این وضعیت عصبانیت فرد از بین می‌ رود ، که بدین صورت می‌توانیم خشم خود را کنترل کنیم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

19 + 19 =

فهرست