
کودک باهوش ونشانه های آن : با توجه به اینکه از نظر همه والدین کودکان آنها نابغه هستند ویا رویای آن را سر میپرورانند باید گفت که بسیاری از کودکان دارای هوش بسیار زیادی هستند و نابغه نامیده میشوند . برای اینکه بدانید کودک شما دارای نبوغ هستند یا خیر به توضیحات زیر میپردازیم:
مشخصات کودک باهوش :
کودک یا نوزادانی که از هوش بالا برخوردارند میتوانند احساس خوشحالی، نگرانی و استرس را از چشم های والدین خود بخوانند و متناسب با آن رفتارها واکنش نشان میدهند. به طور مثال نوزادان به طور ناخوداگاه به موسیقی واکنش نشان میدهند و شروع به تکان دادن دست و پای خود میکنند بدون اینکه آموزش دیده باشند این خود نشان از یک نوزاد باهوش است.
از دیگر مشخصات کودک باهوش میتوان به یاد گرفتن زبان و به کار بردن کلمه ها در 15 ماهگی اشاره کرد . اینکه کودک زود زبان باز کند و سخن بگوید نمیتواند عامل هوش او باشد در صورتی که از لغات و جملات سطح بالا استفاده کند نشان نبوغ اوست.
کودکان باهوش قدرت این را دارند که از مضمون های سخت و پیچیده سر در بیاورند و حتی راه کار ارائه دهند. توجه کردن کودکان نابغه به جزئیات بسیار زیاد است به طور مثال کودکان باهوش میتوانند اسباب بازی های خود را دقیقا سر جای خود قرار دهند یا اگر جابه جایی در آن ها صورت گرفته باشد را متوجه میشوند.
علاقه نشان دادن به موضوعات مختلف از نشانه های باهوشی کودک شماست. شاید این اصطلاح را شنیده باشید که کودکان حرف ها را از یک گوش میگیرند و از گوش دیگر بدر میکنند . اگر کودک شما این خصلت را نداشته باشد باهوش است و میتواند اطلاعاتی را که به آنها گفته میشود را حفظ کند و به یاد بیاورد.
کودکان باهوش در ارتباط با هم سن خود ضعیف هستند و از حضور در کلاس درس خودداری میکنند و تمایلی به آن نشان نمیدهند زیرا کلاس های ساده را بی معنی میدانند ودوست دارند با بزرگتر از خودشان هم صحبت شوند . خواندن و نوشتن در سن پایین کودک بدون آموزش رسمی ، اراده و پشتکار در کودکان نابغه دیده میشود. وقتی کاری را به آن ها محول میکنید تا پایان آن همراه هستند واز آن دست برنمیدارند.
آیا میتوان کودک با هوش خود را پرورش داد؟
والدین و افرادی که وظیفه پرستاری از کودک در منزل را برعهده دارند می توانند کودکان باهوش خود را با استفاده از روش های ذکر شده در پایین پرورش دهند:
1)مسابقه از طریق نقاط عطف: یکی از نشانه هایی که نبوغ کودک شما را بالا میبرد رسیدن به نقاط عطف رشد قبل از پیش بینی میباشد که از طریق آن میتوان نشانه ایی که برای کودک شما آماده است را به چالش بکشد.
2) شناخت نمونه های اولیه: کودک باهوش در سن پایین قادر است تشخیص وتکرار را شروع کند.
3) توجه بیش از حد کودکان. به طور مثال توجه آنان به تعداد اسباب بازی آن ها
4) انتخاب رژیم غذایی مناسب: تغذیه مناسب و متعادل برای کودکان میتواند هوش او را تقویت کند بنابراین مادر از دوران بارداری باید تغذیه کودک خود را به طور متناسب اعمال کند و مواد پروتئینی مانند گوشت تخم مرغ و ماهی را به او بدهد.
5) تعامل با کودک: بازی کردن و ارتباط قوی با کودک خود میتواند به تقویت هوش او کمک کند.
6)صحبت کردن با کودکان وشنیدن حرف های آنها: این روش باید طوری باشد که والدین از زبان کودکانه با کودک خود استفاده نکنند اجازه دهند کودک دایره لغاتش گسترده شود.
7) به کودکان خود اجازه بازی دهید: بازی با کودکان توانایی اجتماعی وفیزیکی را به بهترین نحو انجام میدهند واز این طریق احساس خود را نمایان میکنند.
8) تشویق کودک به حرکات ورزشی: یکی از موثرترین راه هایی که کودک را باهوش میکند تمرین های حرکتی و بدنی است این حرکات باعث میشود ذهن او قوی شود. زیرا در اثر حرکات ورزشی هورمون های رشد بیشتر ترشح میکنند که این کار باعث تولید سلول های مغزی میشود وهوش کودک تقویت میشود.
9 ) کودکان را شاهد فعالیت های هوشی خودبکنید: به کودک خود اجازه دهید کتاب خواندن شما را ببیند.
10) تماشای تلویزیون را محدود کنید: برای افزایش هوش کودک خود بازی های کامپیوتری و تماشای تلویزیون را محدود کنید زیرا اثر منفی بر هوش کودک دارد.
(( در ادامه پیشنهاد می شود مقاله آموزشی راه های افزایش خلاقیت در کودکان را حتما مطالعه نمایید ))

انواع هوش در روانشناسی :
به نظر وعقیده گاردنر روان شناس معروف کودکان دارای 8 نوع هوش پنهان هستند که در طول زندگی خود امکان دارد هر یک از آنها بیش از حد فعال شود وبه وهله عمل برسد.
- هوش زبانی:
هوشی که مربوط به بیان کلمات ودستورات زبانی کودک است - هوش ریاضی:
در ای مرحله کودک در حال حساب کردن و ثابت کردن موارد متفاوت است - هوش بصری:
کودکان با این نبوغ تخیل قوی دارند. - هوش موسیقی:
کودک باهوش به موسیقی و شعر علاقه نشان میدهد واحساسش را با موسیقی بیان میکند. - هوش تعادلی:
کودک دارای هوش از انجام حرکت ورزشی لذت میبرد. - هوش بین فردی:
کودکانی که دارای این هوش هستند ارتباط گسترده ای با دیگران دارند وبه راحتی وارد جمع میشوند. - هوش درون فردی:
کودکانی که دارای این نوع هوش هستند طبیعت را در همه زوایا میبینند وساختار آن را دسته بندی میکنند.
اگر کودکان تمام این 8هوش را باهم تقویت نکنند میتوانند در تحصیل خود دچار شکست شوند والدین موظف اند تمامی این هوش ها را در کودکشان شکوفا کنند
(( در ادامه این مبحث پیشنهاد می شود مقاله آموزشی راه های افزایش اعتماد به نفس در کودکان را حتما مطالعه نمایید ))
چگونگی آگاه شدن والدین از نوع هوش کودک خود:
بهترین روش برای پی بردن به اینکه کدام نوع هوش کودک شما قوی تر است باید اعمال کودک را مورد بررسی قرار دهید کودکان در انجام یه سری از کارها علاقمند هستند ودر انجام بعضی کارها بی علاقه.
وقتی والدین متوجه علاقه کودک خود شوند از نوع علاقه او باید کمک بگیرند ونظر او را جلب کنند. به طور مثال اگر هوش بدنی تعادلی خود را بالا ببینند میتواند پازلی از حروف الفبا در اختیار او قرار دهند اگر این هوش ها در کودک تقویت شود کودک به یک فرد خالق تبدیل میشود.
اگر شما از پرستار کودک در منزل استفاده می کنید می توانید پس از پایان کار از پرستار گزارش عملکرد روزانه کودک خود را بپرسید تا نسبت به باهوش بودن کودک خود خبردار شوید .