ریه به عنوان مهمترین عضو تامین اکسیژن سایر اعضای بدن ،به خصوص اعضای حیاتی ،از حساس ترین مراکز بدن محسوب میشود که در صورت عدم رعایت بهداشت مواد غذایی و قرار گرفتن در محلهای آلوده به هر نوع مواد آلاینده و یا پرخطر و پرریسک می تواند دچار بیماری و مشکل شود و به سایر قسمت های بدن نیز صدمه وارد کند . در این مقاله می خواهیم بدانیم کیست ریه چیست و چگونه باید درمان شود .
تعریف کلی از کیست
کیسه ای غیرعادی و غیرطبیعی در برخی اندام های انسان شکل میگیرد که داخل آن میتواند پر از مایع و یا مواد جامد مانند مو و یا کرم باشد که به دلایل گوناگون ایجاد شده و با تورم و درد همراه بوده و گاهی نیز بدون درد است و بسته به محل ایجاد شده با علائم گوناگون دیگری نیز بروز می کند .
اندازه کیست ها گاه بسیار کوچک و کم وزن است و گاه بزرگ و با محتویات چند لیتری ، برای آنکه پی ببریم کیست ریه چیست و چگونه باید درمان شود در ابتدا لازم است با علت ایجاد کیست در نواحی مختلف بدن و همچنین ریه آشنا شویم .
علل به وجود آمدن کیست
- در برخی موارد دلیل واضح و مشخصی برای به وجود آمدن کیست وجود ندارد .
- وجود انسداد در یک مجرا میتواند باعث تجمع مقدار زیادی از مایعات شود و تولید کیست نماید .
- بروز نقص در ساختار سلول ها و یا عملکرد آن ها .
- وارد آمدن ضربه به قسمتی از بدن و انباشته شدن خون و مایع لنفاوی .
- تجمع بیش از حد غدد رویش مو که در آقایان بیشتر دیده شده
- تکثیر انگل و تخم گذاری آن در نواحی مختلف بدن .
معرفی انواع کیست
- کیست بارتولین :
در داخل واژن غددی به نام بارتولین وجود دارد ؛که در صورت انسداد مجاری آن ها باعث ایجاد کیست شده و با جراحی یا مصرف داروهای آنتی بیوتیک درمان پذیر است.
- کیست پستان :
همانطور که از نامش پیداست محل ایجاد آن در پستان است دردناک بوده و در صورت عدم درمان خطر ابتلا به سرطان سینه وجود دارد پزشک متخصص کیست را توسط سوزن تخلیه می کند .
- کیست هیگرومای :
از جمله نواقص مادرزادی در کودکان است که بعد از تولد این کیست از نوزاد جدا می شود .
- کیست هیداتید :
علت بروز این کیست انگلی است که با توجه به محل تخم ریزی و تکثیر آن ، میتواند اعضایی مانند :ریه ،مغز و به خصوص کبد را درگیر نماید. در ادامه قصد داریم شما را با این نوع کیست بیشتر آشنا کنیم ؛ زیرا در واقع کیست ریه همان کیست هیداتید است .
(( در ادامه توصیه می شود مقاله چسبندگی ریه چیست؟ و راه های درمان آن چگونه است؟ را حتما مطالعه نمایید ))
- کیست تخمدان :
این کیست به حدی می تواند بزرگ باشد که خانم مبتلا به این کیست ، ممکن است باردار به نظر بیاید ؛ اما گاهی پاره شده و خونریزی می کند و گاهی نیز می تواند سرطانی باشد که نیاز به جراحی دارد .
- کیست آراکنوئید :
هرگاه غشاء آراکنوئید ، بیش از حد تقسیم شود و در واقع دو برابر شود ،باعث ایجاد این کیست که حاوی مایعات مغزی-نخاعی است ، میشود و نیاز به تخلیه و جراحی دارد که البته بیشتر در نوزادان دیده می شود .
- کیست پیلونیدال :
این نوع کیست بیشتر در آقایان و بر روی کمر مشاهده می شود که حاوی مواد تشکیل دهنده مو است و نیاز به جراحی و تخلیه دارد .
- کیست چربی :
هر گاه چربی در داخل فولیکول مو نفوذ و تجمع کند ، به ماده سختی تبدیل می شود که در هر قسمت از بدن میتواند نمایان شود و نیاز به تخلیه و برداشته شدن دارد .
کیست ریه چیست و چگونه باید درمان شود
در جواب به این پرسش باید گفت ، حال که با انواع کیست ها آشنا شدید باید اشاره کرد که کیست ریه همان کیست هیداتید است که توسط انگلی به نام اکینوکوکوس گرانولوزوس شکل می گیرد و بین انسان و دام مشترک بوده و علت اصلی ایجاد این کیست کرم بالغ آن است که در روده سگ میتواند رشد کرده باشد و با تخم ریزی آن و آلوده شدن دام ، به انسان نیز انتقال می یابد و بخشهای مهمی از بدن شخص مانند مغز و کبد و ریه را درگیر می نماید و باعث مشکلاتی می شود .
برای درمان آن ، ابتدا باید با علائم وجود کیست آشنا شویم که در ادامه توضیح داده می شود سپس با مراجعه به پزشک و اطمینان از وجود این کیست پزشک متخصص در صورت کوچک بودن کیست دارویی را به نام آلبندازول تجویز میکند و اگر کیست بزرگ باشد و در صورت توانایی شخص بیمار تصمیم به جراحی می گیرد زیرا قطعی ترین روش درمان کیست ، جراحی و برداشتن آن است .
(( در ادامه توصیه می شود مقاله راه های سلامت ریه را حتما مطالعه نمایید ))
علائم وجود کیست ریه
باید به این نکته اشاره کرد که وجود کیست در هر قسمت از اعضای بدن ،با علائم ویژه خود همراه است؛ اما در قسمت ریه با علائم زیر بروز می کند .
- سرفه های شدید
- تنگی تنفس
- بروز درد در ناحیه قفسه سینه
- وجود خلط خونی
پیشگیری از ابتلا به کیست ریه
حال که فهمیدیم کیست ریه چیست و چگونه باید درمان شود لازم به توضیح است که جلوگیری از ابتلا به آن میتواند بسیار راحتتر باشد . پس ضروری است با راه های پیشگیری از ابتلا به کیست آشنا شویم .
- ضدعفونی کامل سبزیجات
- رعایت بهداشت فردی
- در صورت داشتن مزارع کشاورزی نیاز به کشیدن حصار یا دیوار و جلوگیری از ورود حیواناتی مانند سگ به مزارع .
- هنگام خرید گوشت و یا ذبح آن ،به دور ریختن اندام های آلوده توجه کنیم .
- در صورت داشتن سگ در منزل یا سگ گله تزریق واکسن و داروی ضد انگل ضروری است .
- عدم تماس با سگهای ولگرد .
- آموزش همگانی در این خصوص .