تماس
021-66582923

نکات مهم در دیالیز سالمندان را حتما بدانید

پرستار بیمار, پرستار سالمند, پرستاری در منزل
بدون دیدگاه

تعریفی از دیالیز : کلیه ها خون را از بدن تصفیه می کنند ومواد زائد را از خون جدا می کنند و آن را به صورت ادرار از بدن دفع می کنند حال اگر کلیه ها با مشکل مواجه شوند این روند از طریق فرایندی به نام دیالیز ( دیالیز سالمندان ) صورت می گیرد و توسط این فرایند مواد زائد از بدن خارج می شوند.

دلیل نیاز کلیه به فرایند دیالیز :

عملیاتی که کلیه ها در بدن انجام می دهند اگر به دلایلی دچار اختلال شود و به مشکل بخورد باید توسط دیالیز وظیفه آنها انجام شود و زمانی کلیه ها به دیالیز نیازمند می شوند که به درستی کار خود را نتوانند انجام بدهند پس این امر بسیار ضروری برای افرادی است که به عارضه کلیه مبتلا شده اند.

چه موقع برای دیالیز موقعیت مناسبی است ؟

زمانی که دو نوع از مواد تشکیل دهنده بدن به نام کراتینین و اوره بالا می رود عملکرد کلیه ها کاهش پیدا می کند و نمی توانند مواد اضافی را از بدن دفع کنند در این موقعیت باید برای افراد سالمندی که با اختلال کلیه مواجه می شوند عمل دیالیز را شروع کرد.

دیالیز سالمندان به چند دسته تقسیم می شود ؟

1) فرایند دیالیز خونی 2) فرایند دیالیز صفاقی

انجام دیالیز خون به چه صورت برای سالمندان دیالیزی صورت می پذیرد ؟

انجام دیالیز خونی به این صورت می باسد که برای تصفیه خون از یک دستگاه به نام دستگاه همو دیالیز که توسط یک نوع فیلتر مخصوص انجام می شود استفاده می گردد و تمامی مواد زاید و اضافی خون را توسط این دستگاه از بدن خارج می کنند.

انجام دیالیز صفاقی برای سالمندان چگونه انجام می شود ؟

روش انجام دیالیز به صورت صفاقی توسط یک لوله پلاستیکی که در شکم افراد دیالیزی قرار می گیرد مواد زاید را از خون خارج می کنند.

دیالیز سالمندان چه مشکلاتی را به وجود می آورد ؟

از مهم ترین مشکلاتی که برای دیالیز سالمندان به وجود می آید می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم :

  • کم شدن فشار خون
  • احساس حالت تهوع
  • استفراغ و بالا آوردن
  • استرس و دلشوره
  • بروز سرگیجه
  • اسپاسم عضلانی

توجه به نکات زیر در دیالیز سالمندان بسیار حائز اهمیت می باشد :

1) اسپاسم عضلانی :

اگر سالمندان دیالیزی بعد از انجام این فرایند عضلات آن ها دچار گرفتگی شود باید از کیسه های آب گرم و ماساژ دادن قسمت هایی که دچار اسپاسم شده است استفاده گردد.

2) بروز خونریزی در افراد دیالیزی :

باید توجه داشته باشید که سالمندان دیالیزی دچار خونریزی های پوستی نشوند زیرا بهبود بیماری های پوستی در این افراد به شدت پایین می آید و خیلی دیر به حالت اولیه باز می گردد بنابر این این حالت برای آن ها خطر ناک می باشد برای جلوگیری از خونریزی سالمندان دیالیزی باید مواردی را مورد توجه قرار دهید این موارد شامل نکات زیر می باشد :

  • شست و شوی دندان سالمندان دیالیزی : برای مسواک زدن افراد دیالیزی حتما باید از یک مسواک بسیار نرم استفاده کنند که آسیبی به لثه های آن ها وارد نکند.
  • استفاده نکردن از تیغ : برای از بین بردن موهای اضافی بدن خود از تیغ استفاده نکنند که به پوست آسیب نرسد و باعث خونریزی نشود حتی الامکان از ریش تراش برقی استفاده نمایند.
  • کوتاه نگه داشتن ناخن های خود : برای برطرف کردن خارش پوست حتما ناخن های خود را کوتاه کنند و از ابزار هایی که زبر هستند برای این کار استفاده نکنند.

3) بروز خشکی و احساس خارش :

در دیالیز سالمندان که دچار خشکی پوست می شوند و احساس خارش در ناحیه پوست خود دارند باید حتما از استحمام زیاد خودداری نمایند و از صابون هایی که پوست را مرطوب نگه میدارد و همچنین کرم های مرطوب کننده استفتده کنند.

4) ایجاد خستگی در زمان دیالیز سالمندان :

سالمندانی که به انجام دیالیز می پردازند بعد از انجام این فرایند احساس خستگی مفرط دارند برای کاهش این خستگی ها باید یک سری از کار ها را انجام دهند از جمله اینکه فعالیت های ورزشی را در صبح انجام دهند و برای برطرف کردن بی خوابی خود لازم است یک دوش آب ولرم بگیرند و از نوشیدنی های گرم استفاده کنند و قبل از اینکه بخوابند قسمت پشت آن ها ماساژ داده شود.

سالمندان دیالیزی به چه بیماری هایی مبتلا می شوند ؟

دیالیز در سالمندان می تواند آن ها را به بیماری هایی از جمله بروز افسردگی، عدم تغذیه مناسب و بالا رفتن فشار خون مبتلا کند :

  • بروز بیماری افسردگی : بیماری افسردگی یکی از بیماری هایی است که برای سالمندان دیالیزی به وجود می آید که اگر نتوانید درست و به موقع آن را تشخیص دهید باعث می شود فرایند دیالیز متوقف گردد بنابراین باید از نظر روحی و روانی مراقب سالمندان دیالیزی باشیم تا به روح و جسم خود آسیبی وارد نکنند زیرا اکثر بیماران روحی از نظر فیزیکی نیز به خودشان آسیب وارد می کنند و خطراتی را به وجود خواهند آورد.
  • عدم تغذیه مناسب : اکثر سالمندان دیالیز به دلیل کم خوردن غذا و کاهش سطح انرژی بدن آن ها دچار سوء تغذیه می شود بنابراین باید در دیالیز سالمندان مواردی که باعث به وجود آمدن این بیماری می شود را مورد توجه قرار دهید.
  • بالا رفتن فشار خون : افزایش فشار خون در سالمندان دیالیزی موردی است که باعث بستری شدن این افراد در بیمارستان می شود و حتی منجر به مرگ آن ها می گردد از این رو توجه و کنترل این مسئله بسیار حائز اهمیت می باشد.

از دیگر عوارض دیالیز سالمندان :

  • ایجاد عفونت : افراد سالمند به دلیل اینکه سیستم ایمنی بدن آن ها کاهش پیدا می کند و دچار اختلال در کارکرد کلیه و عدم تغذیه مناسب قرار می گیرند دچار عفونت های مختلفی می شوند این عفونت ها از طریق عروق خونی وارد بدن آن ها می شود و می تواند عامل مرگ این افراد شود.
  • بروز کمر درد : افراد سالمندی که دیالیز می شوند عضلات آنها در ناحیه کمر دچار ضعف می شود بنابراین باید فعالیت های را که باعث تقویت عضلات کمر می شود را انجام دهند تا از درد آن بکاهند.
  • ایجاد یبوست : افراد سالمند با عارض شدن سیوست در گوارش آنها مشکلاتی را در خالی کردن مواد زائد که در اثر دیالیز صورت می گیرد به وجود می آورند بنابراین برای پیشگیری از این مشکل از ملین ها و مایعات فراوان استفاده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

2 × 5 =

فهرست