بسیاری از افراد با افزایش سن و روی آوردن به دوران سالمندی انرژی لازم را برای انجام فعالیت های مورد علاقه خود از دست می دهند و احساس ناامیدی به آن ها دست میدهد اغلب گوشه گیر می شوند و روزگار خود را به سختی می گذرانند این علائم می تواند شروع بیماری افسردگی د آن ها باشد که روی همه جوانب زندگی آن ها تاثیر می گذارد و کیفیت زندگی آن ها را تحت تأثیر قرار می دهد در این مقاله قصد داریم در مورد علائم بیماری افسردگی در سالمندان مطالبی را به شما عزیزان ارائه دهیم .
نادیده گرفتن افسردگی در سالمندان :
همان طور که گفته شد افسردگی روی اکثر سالمندان قالب می شود اما تشخیص آن برایشان به منزله یک بیماری نیست و فکر می کنند این علائم طبیعی می باشد و علت آن شامل موارد زیر است :
۱)سالمندان فکر می کنند بی انرژی بودن و بی رمقی آن ها روند پیری آن ها محسوب می شود از این رو این علایم را نادیده می گیرند
۲) تنها بودن فرد سالمند به مرور باعث افسردگی می شود و همین تنهایی باعث می شود کسی این علایم را به سالمند گوشزد نکند
. ۳) فرد سالمند مشکلاتی را که در جسم او به وجود می آید را از علائم افسردگی نمی داند
۴) این افراد از بیان احساسات خود با شخصی دیگر خود داری میکنند .
نکته:
افسردگی جزئی از فرآیند پیری محسوب می شود و با تمام وجود تغییراتی که در این دوران بر سالمندان متحمل می شود مانند مرگ عزیز ، بازنشستگی ، کاهش سلامتی می توانند امیدواری و شادمانی را در این دوران به دست آورند .
(( در ادامه پیشنهاد می شود مقاله آموزشی راه های درمان و حذف افسردگی در سالمندان را حتما مطالعه نمایید ))
علائم بیماری افسردگی در سالمندان شامل موارد زیر می باشد:
اطرافیان سالمند مخصوصا افرادی که وظیفه خدمات پرستاری و نگهداری از سالمند را برعهده دارند حتما با مشاهده علائم زیر ، بدانند که سالمند آنها به افسردگی دچار شده است.
- ناراحتی و حس ناامیدی در زندگی که می تواند از علائم بیماری افسردگی در سالمندان باشد .
- داشتن حس بی ارزش بودن و سربار بودن برای دیگران
- داشتن درد های زیاد
- نداشتن میل و اشتیاق به سرگرمی های سابق
- به آرامی صحبت کردن
- پایین آمدن میزان میل به غذا
- مصرف زیاد مشروبات الکلی
- نداشتن انگیزه لازم برای فعالیت های روزانه که از علائم بیماری افسردگی در سالمندان محسوب می شود .
- به وجود آمدن اختلالات درخواب آن ها
- اختلالاتی در هوش و حافظه آن ها رخ می دهد
- فراموش کردن خوردن دارو و وعده های غذایی
آیا افسردگی در سالمندان به معنای غمگینی آن ها است ؟
در نگاه اول غم برابر با افسردگی تصور می شود اما خیلی از افراد سالمند که به افسردگی مبتلا شده اند این تصور را دارند که غمگین نیستند و دلیل بی انگیزگی و بی رمقی آن ها به خاطر مشکلات جسمانی و درد های مفصلی است که بر آن ها قالی شده است لازم است بدانید غم و افسردگی متفاوت است با این که تشابهاتی در آن وجود دارد اما با یکدیگر فرق دارند .
راه های تشخیص غمگینی و افسردگی سالمندان در چیست ؟
۱) فردی که حس غمگینی داشته باشد هم روز های خوب دارد و هم روز های بد می تواند لحظات متفاوتی را تجربه کند اما شخص افسرده در یک حالت است
۲) یک فرد افسرده دائما احساس ناامیدی دارد این حس همیشه همراه اوست ولی فردی که غمگین است این حس را صورت همیشگی نخواهد داشت
۳) اگر تایم غم و غصه خوردن در شما محدود به زمان خاصی باشد که غمگین هستید اما اگر ادامه دار باشد و لذت همه چیز را از شما بگیرد شما را به کام افسردگی کشانده است .
(( در ادامه پیشنهاد می شود مقاله آموزشی چگونه از سالمندان مراقبت کنیم؟ را حتما مطالعه نمایید ))
علت افسردگی در سالمندان چه می تواند باشد ؟
علائم افسردگی در سالمندان دلایل متفاوتی دارد که در قسمت های زیر به آن ها اشاره خواهد شد
۱) عارض شدن مشکلات جسمانی :
از دلایل افسردگی در سالمندان می توانیم به وجود درد های شدید جسمانی ، انجام جراحی های متعدد و یا معلولیت های جسمی اشاره کنیم .
۲) تنها بودن فرد سالمند :
اگر فرد سالمند تنها زندگی کند و از دوستان خانواده دور باشد و با دیگران ارتباط اجتماعی نداشته باشد به مرور باعث افسردگی در وی خواهد شد
۳) کم شدن حس اعتماد به نفس :
افراد سالمند در این برهه از سن به دلیل این که موقعیت شغلی خود را از دست می دهند و از نظر جسمانی در انجام کارهای روزانه خود با محدودیت مواجه می شوند حس با ارزش بودن را از دست می دهند و اعتماد به نفس آن ها کاهش پیدا می کند در نتیجه می تواند از عوامل شکل گیری افسردگی در سالمند شود
۴) به وجود آمدن حس ترس در سالمندان :
از دیگر علت های افسردگی این است که یک سری از ترس ها در آن ها شکل می گیرد مانند ترس از مرگ و میر ، ترس از بروز بیماری ها و ترس به خاطر یک سری مشکلات مالی زمانی گریباندگیر آن ها شود آن ها را به افسردگی مبتلا می کند .
آیا بیماری های دیگر در افسردگی نقش دارند؟
یک سری از بیماری ها هستند که روی روح و روان سالمندان تاثیرات منفی می گذارد و باعث می شود افسردگی در آن ها را افزایش دهد این بیماری ها می تواند شامل مواردی باشد که در موارد زیر اشاره می شود که در صورت مشاهده آن باید حتما به پزشک مراجعه نمایید.
- به وجود آمدن بیماری پارکینسون
- اختلالات به وجود آمده در غده تیروئید
- مبتلا شدن به سکته های مغزی و لمس شدن یک سمت بدن
- بروز بیماری های قلبی در آن ها
- داشتن بیماری دیابت
- آلزایمر و فراموشی
- کمبود ویتامین b۱۲ در بدن سالمندان
هشدار ! خدمات ما پرستاری در منزل برای سالمندان ، کودکان و بیماران است و این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است از پزشک یا متخصص مربوطه مشورت بگیرید.
مرکز پرستاری آتیه پرستاران سلامت