در طب سنتی برای بررسی و شناخت ویژگی فردی و رسیدن به علت بیماری ، انسان ها را از لحاظ مزاج به چهار گروه اصلی تقسیم بندی می کنند . در این مقاله قصد داریم ببینیم علت سردردهای سوداوی چیست و درمان آن را ذکر کنیم اما قبل از آن لازم است با واژه سودا آشنا شویم و در واقع ببینیم افراد سوداوی به چه کسانی گفته می شود و در ابتدا به معرفی انواع مزاج می پردازیم و سپس راهکارهای درمانی سردردهای سوداوی را در اختیار قرار میدهیم .
علم مزاج شناسی و اهمیت آن در طب سنتی
تمامی اطبای قدیم و فلاسفه شناخته شده بر این عقیده بودند که سلامتی اشخاص به حفظ تعادل بین مزاج ها بستگی دارد و حتی از این چهار مزاج ، اخلاط اربعه نیز یاد میشده و اما سالیان دراز بعد از سقراط و جالینوس ، ابن سینا در کتاب قانون خود ۹ مزاج را معرفی کرد :سرد، گرم ،تر ،خشک ،که به تنهایی در شخص وجود داشته اما در برخی نیز ترکیبی از دو مزاج سرد و تر ،سرد و خشک، گرم و تر ،گرم و خشک و یا مزاج متعادل و معتدل که البته میتوان گفت تمام پزشکان طب سنتی به مزاج های ترکیبی بیشتر اعتقاد دارند .
شناخت مزاج خود از آنجا اهمیت دارد که ما می توانیم آنچه برای مزاج مناسب است را انتخاب کنیم چه از لحاظ تغذیه و ورزش و یا موارد دیگر مانند نوع پوشش.
آشنایی با مزاج های ترکیبی و علائم بروزآن در افراد
▪︎گرم و خشک یا افراد صفراوی :
این افراد فعال و خوشبین هستند .تحریک پذیر، تغییر پذیر و هیجان پذیرند .گاهی پرخاشگر و بی قرارند و از لحاظ روحی بسیار حساس می باشد .
▪︎سرد و خشک یا افراد سوداوی :
این گروه بسیار کم حرف و محتاط هستند اما در انجام اموری که نسبت به آنها مسئولیت دارند؛ جدی بوده و گاهی اوقات بدبین و غیر اجتماعی میشوند و از لحاظ روحی اکثراً مضطرب و دمدمی مزاج اند .
▪︎گرم و تر یا افراد دموی:
بسیار اجتماعی و پرحرفند و با اطرافیان و دوستان بسیار صمیمی هستند .در برابر دیگران بسیار حاضر جواب اند؛ سعی می کنند زندگی را با بی خیالی سپری کنند و بسیار سر زنده هستند .در فعالیتهای گروهی تمایل به رهبری تیم را دارند و از هر نوع محدودیتی خود را فارغ می سازند .
▪︎سرد و تر یا افراد بلغمی :
این گروه را بیشتر افراد منفعل و منزوی تشکیل میدهند اما در انجام امور خود بسیار دقیق هستند و برای هر قدمی بارها فکر میکنند و سعی میکنند با دیگران مسالمتآمیز رفتار کنند و بر روی تمام حرکات و رفتار خود کنترل دارند .افراد دیگر به راحتی میتوانند با اعتماد کافی داشته باشند ؛زیرا بسیار قابل اعتماد هستند از لحاظ روحی و اجتماعی خوش برخورد و بسیار آرام است.
(( در ادامه توصیه می شود مقاله انواع سردردها و دلایل آنها را حتما مطالعه نمایید ))
معرفی انواع سردردها در طب سنتی
سردردها به چهار دسته و با توجه به مزاج فرد دسته بندی می شوند که هر یک ویژگی های خاص خود را دارند .
▪︎سردرد صفراوی:
درد از پیشانی و جلوی سر شروع می شود و چشم را درگیر میکند .
▪︎سردرد دموی:
از پیشانی شروع و کل سر را درگیر میکند و در شقیقه ها مانند نبض میزند .
▪︎سردرد سوداوی:
کل سر را درگیر میکند .
▪︎سردرد بلغمی:
از گردن و پشت سر شروع میشود در هوای آزاد و پر استرس شدت می یابد .
سردردهای سوداوی چیست و درمان آن
در این بخش می خواهیم با نشانه های سردرد های سوداوی و درمان آن بیشتر آشنا شویم این سردرد در افراد سوداوی دیده میشود و میتواند به دلیل تجمع خلط سودا در سر باشد و معمولاً تمام سر را درگیر میکند و به هر بهانه ای مانند :سرما، گرما ،سر و صدا ،شلوغی، عصبانیت و استرس ،آلودگی و ترافیک ،می تواند بروز کند و تفاوتی از لحاظ جنسیت فرد ندارد در قرن حاضر زن و مرد سوداوی از این سردرد رنج می برد .
(( در ادامه توصیه می شود مقاله تفاوت سینوزیت با میگرن را حتما مطالعه نمایید ))
درمان سردردهای سوداوی :
جهت تعادل خلط سودا و جلوگیری از انباشته شدن آن در سر ، زمان سردرد سوداوی می توان از قطره ۹گیاه معروفی به نام سایکودایجست استفاده کرد که از گیاهان منضج کننده گرم و تر ، تهیه شده و حتی بر اعضای دیگر بدن مانند : قلب، کبد و مغز ،بیضه در آقایان و تخمدان در زنان تاثیر چشمگیری دارد .
توصیه برای افراد مبتلا به سردرد های سوداوی
- از روبرو شدن با اشخاص نامتعادل و پرخاشگر خودداری کنید و تا حد امکان فاصله خود را با این اشخاص حفظ نمایید .
- از مکانها و شرایطی که باعث بروز سردرد در شما شده است سریعاً دوری کنید .
- خود را با فعالیت های ورزشی و بدنی مناسب با شرایط جسمی تان مشغول کنید .
- از طبیعت گردی و مناظر زیبا لذت ببرید .
- از انرژی موجود در فضاهای شاد و آرام بهره بگیرید .
- از تمرینات تنفسی عمیق یوگا ، برای رسیدن به آرامش درونی کمک بگیرید .
- از پوشیدن لباس هایی با رنگ تیره و مخالف سلیقه تان خودداری کنید .
- به موسیقیهای غمانگیز گوش ندهید و موسیقی کلاسیک و یا آرامش بخش را جایگزین نمایید .
- مواد مضری که باعث تشکیل خلط سودا در بدن می شود را از رژیم غذایی خود حذف نمایید .
_غذاهای مانند :عدس ،زیاده روی در مصرف انواع ترشی ها ،غوره، انار ترش و غذاهای آماده و کنسروی ،سوسیس و کالباس و بطورکلی غذاهای فست فودی ، شکلات و یا مواد حاوی اسانس و آب لیمو و آب میوه های شرکتی و…
- تا جایی که میتوانید از پلو کمتر استفاده نمایید یا در آن زیره سیاه بریزید .
در این مطلب سعی داشتیم بررسی کنیم ،سردردهای سوداوی چیست و درمان آن را در اختیار شما بگذاریم امید است که مطالب مفید واقع شود .