در این مقاله سعی می شود نحوه نگهداری از بیمار پارکینسون در منزل و همچنین راههای موثر برای پیشگیری از این بیماری مخرب را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم تا با مراقبت های ویژه بتوان روند این بیماری را کاهش و حتی از بین برد و همچنین تاثیر پرستار بیمار در مراقبت از این عزیزان را برای شما شرح دهیم.
بیماری پارکینسون چیست؟
پارکینسون بیماری است که معمولا از سن بالا در افراد ایجاد می شود اما در بعضی از مواقع جوان ها نیز به این بیماری مبتلا می شوند. این بیماری باعث می شود که بدن دچار لرزش شود و فرد به راحتی نتواند کارهای روزمره خود را انجام دهد. مثلا هنگام چای خوردن دستان فرد دچار لرزش شده و باعث می شود چای بریزد.
این بیماری در اثر اختلالات عصبی بوجود می آید. به این گونه که سلول های ترشح کننده دوپامین که یک انتقال دهنده عصبی می باشد دچار مشکل می شوند و کنترل ماهیچه ها ضعیف شده و به لرزش درمی آیند.
پرستاری از سالمند پارکینسون و علائم بیماری پارکینسون :
افرادی که وظیفه مراقبت و پرستاری از سالمند را بر عهده دارند به این نکته توجه نمایند که اولین نشانه ای که محققان به تازگی به آن پی برده اند از بین رفتن حس بویایی در این افراد می باشد. در زیر به دیگر علایم بیماری پارکینسون اشاره کرده ایم.
- کند شدن حرکات
- بوجود آمدن لرزش در دست و پا در حالت استراحت
- از بین رفتن تعادل بدن
- سفت شدن ماهیچه ها و خشک شدن دست و پا
- اختلال در حرف زدن
- تغییر در صدای فرد ( بم و ضعیف شدن صدا )
- حالت طبیعی صورت فرد از بین می رود ( خیرگی چشم و ثابت شدن صورت)
- در هنگام جویدن و بلعیدن غذا دچار اختلال می شوند.
- فرد دچار آبریزش دهان می شود.
- دچار افسردی می شود.
- عصبانیت فرد بالا می رود.
- حافظه کوتاه مدت آن دچار مشکل می شود و اطلاعات جدید را نمی تواند بخاطر بیاورد.
پیشنهاد می شود افرادی که وظیفه مراقبت و پرستاری از سالمند را دارند و یا حتی به خود سالمند هم پیشنهاد می شود اگر در انجام کارهای روزمره مانند لباس پوشیدن، بستن دکمه لباس، مسواک زدن، تشخیص بو دچار مشکل شدند حتما به پزشک مراجعه نمایند تا پزشک در تشخیص و پیشگیری آن اقدام نماید.
( در ادامه توصیه می شود مقاله دیابت در سالمندان و توصیه های غذایی به این افراد را مطالعه نمایید )

روش درمان بیماری پارکینسون توسط پرستاران سالمند
متاسفانه هیچ دارویی برای از بین بردن قطعی پارکینسون وجود ندارد اما داروهایی مانند لوودوپا، آگونیست های دوپامین می تواند تا حدودی به بهبودی این بیماری کمک کند و همچنین مصرف برخی گیاهان داروی هم تاثیر خوبی بر روند بهبودی این بیماری دارند. البته مراقبین و کسی که وظیفه پرستاری از بیمار پارکینسون را دارند دقت داشته باشند که هنگام دادن داروها به سالمند حتما باید با پزشک مربوطه در میان بگذارند تا مشکلی در تداخل مصرف داروها و گیاهان دارویی ایجاد نشوند.
درمان پارکینسون با گیاهان دارویی
امروزه روز به روز درمان بیماریها با گیاهان دارویی در بین افراد رو به افزایش پیدا کرده است و تحقیقات هم نشان داده که گیاهان دارویی خواص فوق العاده ای دارند و می توانند بهترین دارو برای از بین بردن بیماری های مختلف باشند. درنتیجه توصیه می شود افرادی که وظیفه پرستاری از سالمند پارکینسونی دارند حتما از این گیاهان دارویی به سالمند بدهند البته با مشورت گرفتن از پزشک مربوطه.
گیاهان موثر در درمان پارکینسون
- زیتون
- گیاه راعی
- گیاه جینکو بیلوبا
- گیاه اسکوتلاریا
- شبدر قرمز
- دانه سویا
- زردچوبه
- گیاه براهمی
7 راه جلوگیری از مبتلا شدن به پارکینسون:
این سوال در ذهن افراد که دچار پارکینسون هستند و یا افرادی که وظیفه مراقبت و پرستاری از بیمار پارکینسون را دارند پیش می آید که آیا دارویی برای از بین بردن این بیماری درست شده است یا نه؟.
باید بگوییم که فعلا درمان قطعی برای از بین بردن این بیماری کشف نشده است اما ما می توانیم با انتخاب های سالم در زندگی در پیشگیری از این بیماری موفق باشیم.
راه های پیشگیری از بیماری پارکینسون
- مصرف کافئین
- مصرف چای سبز
- مصرف فلفل
- مصرف سبزیجات تازه و خام
- مصرف آنتی اکسیدان ها
- کنترل در مصرف آهن (نباید در مصرف آهن زیاده روی شود)
- کنترل مصرف منگنز ( نباید در مصرف منگنز زیاده روی شود)
پرستاری از سالمند مبتلا به پارکینسون در منزل :
معمولا افراد سالمندی که دچار بیماری پارکینسون هستند به دلیل اینکه تعادل جسمانی ندارند نیاز به یک پرستار در منزل دائمی دارند. این پرستار سالمند باید مهارتهای اساسی در این زمینه داشته باشد. مانند مهارت انجام مراقبت های بالینی، نسبت به نوع بیماری شناخت کافی داشته باشد، بتواند به راحتی با سالمند و اطرافیان سالمند به خوبی ارتباط برقرا کند، توانایی انجام امور منزل و درست کردن غذای مناسب برای سالمند را داشته باشد.
مهمترین نکاتی که پرستار سالمند پارکینسون باید رعایت کند
- مصرف مرتب و به موقع داروها
- رسیدگی به بهداشت و نظافت سالمند
- کمک به استحمام
- کمک کردن به سالمند در لباس پوشیدن
- تغذیه مناسب برای سالمندان پارکینسونی
وظایف پرستاری از سالمند پارکینسونی در تهیه غذا برای سالمند:
غذاهایی که برای سالمند پارکینسونی مفید
- غذاهایی که دارای فیبر هستند
- غذاهایی که نرم می باشند
- میوه ها
- مایعات ( پرستار دقت داشته باشد که سالمند پارکینسون هنگام مصرف غذاهای نرم و آبکی، چون بدن این عزیزان دچار لرزش می شوند، امکان ریختن غذا وجود دارد و این کار باعث دلسرد شدن و از بین رفتن اشتهای بیمار می شود. پس بهتر است پرستار سالمند مراقب باشد و به او در غذا خوردن کمک کند.)
مواد غذایی که مصرف زیاد آن برای سالمند پارکینسونی مفید نمی باشد
- پروتئین ها
- حبوبات
- غذاهای جامد و خیلی سفت
در کل پرستار بیمار پارکینسون نیاز به صبر، اطلاعات و تجربه بالا در این زمینه دارد. اگر در منزلتان افرادی هستند که از بیماری پارکینسون رنج می برند و نیاز به پرستار منزل دارند، می توانید با موسسه آتیه پرستاران سلامت تماس بگیرید و از خدمات پرستاری حرفه ای و ویژه این موسسه بهره ببرید. و اگر هم قصد دارید خودتان از سالمند پارکینسونی مراقبت کنید مجموعه ما به صورت رایگان آماده ی مشاوره رایگان در این زمینه به صورت رایگان به شما عزیزان می باشد.