یکی از مهمترین خدماتی که پرستاران و مراقبین سالمند در منزل به افراد مسن و ناتوان ارائه می دهند، مراقبت کردن از زخم بستر سالمندان می باشد. همانطور که می دانید معمولا این زخم ها در سالمندانی ایجاد می شوند که توان حرکتی ندارند و نمی توانند به راحتی تغییر پوزیشن انجام دهند و باید با کمک فردی دیگر این تغییر پوزیشن را انجام دهند.
اگر به عنوان پرستار سالمند و یا مراقب سالمند وظیفه خدمات رسانی به اینگونه از سالمندان را برعهده دارید باید در مرحله اول نگذارید که سالمندان به این زخم ها دچار شوند و در مرحله بعد اگر سالمند دچار این مشکل شد، پرستار منزل باید با بهترین خدمات مراقبتی، باعث بهبودی زخم بستر شود. حال برای جلوگیری و بهبود زخم بستر در سالمندان پیشنهاد می شود تا پایان این مبحث پرستاری خانگی، ما را همراهی نمایید.
علائم اولیه زخم بستر در سالمندان
علائم اولیه زخم بستر سالمندان چیست ؟ و به چه طریقی می توان این زخم ها را در خانه درمان کرد ؟ زخم بستر یک بیماری است که معمولا در سالمندان رایج تر می باشد . معمولا زخم بستر در سالمندانی که نقص عضو هستند و توان حرکتی آنها محدود است پیش می آید.
در کل زخم بستر در اثر فشار طولانی مدت به قسمتی از پوست بوجود می آید . این فشار طولانی مدت باعث می شود که جریان خون در آن قسمت کم شده و به مرور زمان پوست دچار آسیب و به اصطلاح گندیده شدن می کند که منجر به زخم می شود .
علائم زخم بستر در سالمندان
زخم بستر سالمندان علائم و نشانه هایی دارد که در زیر به تعدادی از آنها اشاره کرده ایم .
- پوست دچار تغییر رنگ شده
- پوست ورم می کند
- بیرون آمدن چرک از زیر پوست
- حساسیت پوستی در بعضی از مناطق
مراحل پیشروی زخم بستر سالمندان به چند دسته تقسیم می شوند که عبارتند از
- مرحله ی اول : در مرحله ی اول کلیه ی تغییرات در لایه های بالایی پوست اتفاق می افتد . این اتفاقات شامل درد ، سوزش و خارش می باشد .
- مرحله ی دوم : مرحله ی دوم پیشرفته تر از مرحله ی اول می باشد و سطح پوست کم کم در حال از بین رفتن می باشد و پوست درحال تاول زدن می باشد .
- مرحله ی سوم : در این مرحله زخم پیشروی زیادی کرده و بافت پوست به شدت آسیب دیده و زخم باز می شود .
- مرحله چهارم : در این مرحله پوست به شدت آسیب دیده حتی ماهیچه های زیر پوست و در مواقعی نیز استخوان ها درگیر شده و آسیب می بینند.
چه عواملی باعث ایجاد زخم بستر در سالمندان می شود و راه های جلوگیری از زخم بستر
حال پس از آشنایی با زخم بستر در زیر به عوامل ایجاد این نوع زخم ها می پردازیم که توصیه می شود حتما مراقبین مخصوصا پرستار سالمند در منزل باید به این عوامل آگاهی کامل داشته باشد . انی عوامل شامل :
- ساییده شدن پوست به ملافه و تخت خواب
- عرق کردن که باعث می شود پوست مرطوب شده و به مرور زمان پوست گندیده می شود.
- سوختگی
- نشستن و خوابیدن بر روی سطحی سفت به مدت طولانی
- کمبود آب بدن
- کمبود مواد غذایی مفید در بدن
- سرمازدگی
قسمت هایی از بدن که بیشتر در معرض ایجاد زخم بستر می باشد:
زخم بستر سالمندان (Bedsore) یا افراد دیگر بیشتر به خاطر کم تحرکی و جریان پیدا نکردن خون در پوست می باشد . اما قسمت هایی از بدن که در زیر به آنها اشاره کرده ایم بیشتر در معرض بوجود آمدن زخم قرار دارند.
گوشها – پس گردن – کتف ها – جناغ ها – آرنج – باسن – زیر زانوها – پاشنه های پا – سرشانه ها
خطرات زخم بستر سالمندان و افراد دیگر
زخم بستر سالمندان را می توان در مراحل اولیه به راحتی درمان کرد اما اگر توجهی به آن نشود ، زخم پیشروی کرده که به استخوان می رسد و درمان آن بسیار مشکل می شود و در بسیاری از این مواقع حتی منجر به مرگ بیمار می شود .
درمان های موثر که در خانه می تواند به بهبود زخم بستر کمک کند :
اطرافیان می توانند با پرستاری از بیمار و درمان های خانگی، زخم بستر سالمندان را بهبود ببخشند . در زیر به تعدادی از این درمان ها اشاره شده است . البته به این نکته توجه نمایید که این درمان های خانگی حتما باید با اجازه ی پزشک مربوطه باشد .
- استفاده از ژل
- استفاده از روغن اسطوخودوس
- استفاده از روغن نارگیل
- استفاده از عسل طبیعی
- استفاده از آلوئه ورا ( آلوئه ورا برای خارش پوست بسیار مفید می باشد )
- استفاده از زرد چوبه
- مصرف روزانه ویتامین های C , A
- مالیدن سفیده تخم مرغ به محل زخم بسیار مفید می باشد
- استفاده از وازلین
- استفاده از روغن زیتون